Zavírací nože
Zavírací nože jsou mezi zákazníky jedny z nejoblíbenějších. Dají se lehce schovat do kapsy a nepřekáží. Víte, jak si zavírací nůž vybrat? Je lepší jednoruční nůž? A co třeba vystřelovací nože, používají se ještě? Na co si dát pozor? Náš průvodce vám pomůže.
Oblíbené značky
Produkty
Mam 3002 kožené pouzdro

440 Kč
-10 %
396 Kč
Mam 3004 kožené pouzdro

490 Kč
-10 %
441 Kč
Mam Iberica 2016

410 Kč
-10 %
369 Kč
Mam Douro 5004 Black Titanium

615 Kč
-10 %
554 Kč
Mam Douro 2062 Bronze Titanium Bubinga

910 Kč
-10 %
819 Kč
Mam Hunter 2066 Plus

850 Kč
-10 %
765 Kč
Mam 2071 Plus

615 Kč
-10 %
554 Kč
Mam 2591 houbařský nůž

515 Kč
-10 %
464 Kč
Mam Iberica 2017 Bronze Titanium

670 Kč
-10 %
603 Kč
Mam Iberica 2018 Black Titanium

650 Kč
-10 %
585 Kč
Mam Iberica 2016 bubinga

490 Kč
-10 %
441 Kč
Mam Douro 2109 Black Titanium

650 Kč
-10 %
585 Kč
Mam Douro 2009 Bronze Titanium Bubinga

670 Kč
-10 %
603 Kč
Mam Douro Grande 2008 Bubinga

410 Kč
-10 %
369 Kč
Mam Douro Grande 2008

425 Kč
-10 %
383 Kč
Mam Douro Grande 2007 Bubinga

375 Kč
-10 %
338 Kč
Mam Douro Grande 2007

375 Kč
-10 %
338 Kč
Mam Douro 2006

375 Kč
-10 %
338 Kč
Kubey Carve (D2)

1 400 Kč
-15 %
od 1 190 Kč
Sog Stout SJ Cleaver

1 590 Kč
-10 %
1 431 Kč
Sog Stout SJ

1 590 Kč
-10 %
1 431 Kč
Victorinox Evoke BSH Alox

3 390 Kč
-20 %
od 2 712 Kč
Victorinox Evoke Wood

3 990 Kč
-20 %
3 192 Kč
Sog Pentagon OTF

7 990 Kč
-10 %
7 191 Kč
Sog Tac AU Tanto Partially Serrated

3 990 Kč
-10 %
3 591 Kč
Sog Tac AU Tanto

3 990 Kč
-10 %
3 591 Kč
Sog Tac AU Partially Serrated

3 990 Kč
-10 %
3 591 Kč
Sog Aegis FLK

1 090 Kč
-10 %
981 Kč
Sog Tellus FLK

1 390 Kč
-10 %
1 251 Kč
Sog Stout FLK

1 590 Kč
-10 %
1 431 Kč
SOG Altair XR

3 290 Kč
-10 %
2 961 Kč
Sog One-Zero XR

7 990 Kč
-10 %
7 191 Kč
Sog Ultra XR XHP

3 990 Kč
-10 %
3 591 Kč
Sog Pentagon XR LTE

5 590 Kč
-10 %
5 031 Kč
Sog Vision XR LTE

4 790 Kč
-10 %
4 311 Kč
Sog Vision XR Partially Serrated

3 990 Kč
-10 %
3 591 Kč
Zavírací nůž je při turistice nezbytnost
Pro běžné použití v outdooru, při turistice, cestování nebo i při cestách za potápěním nebo lezením určitě budete potřebovat občas něco uvařit, ukrojit si chleba nebo něco uříznout. A právě pro tyto účely se nejlépe hodí kapesní - zavírací nože. Potkáte se také s názvem nože EDC (every day carry - pro každodenní nošení).
Jejich výhoda je v nízké hmotnosti a kompaktnosti. Můžete si je sebou vzít do kapsy nebo do batohu mnohem pohodlněji než klasický nůž s pevnou čepelí. Jejich nevýhody: menší robustnost, pevnost není v outdooru tolik důležitá.
Jak vybrat kapesní zavírací nůž?
Nejdůležitější část nože je vždy čepel. U ní je možné vybírat konstrukci, může být hladká, zoubkovaná nebo kombinovaná.
Čepel
- Hladká čepel je podle našeho názoru pro outdoorové využití při vaření nejvhodnější. Dělá rovný, čistý řez, dobře plátkuje. Také se nejsnadněji brousí. Já osobně ji preferuji,pracuje se mi s ní lépe.
- Zoubkovaná čepel má delší řeznou délku, různé řezací úhly a navíc hrotové řezáky. Řez je agresivní, hrubý. Řeže některé věci rychleji a snadněji než hladká čepel, ale právě na přípravu svačiny, řezání chleba se tolik nehodí (perfektně řeže například nylonová lana). Proto se s ním setkáte hlavně u nářaďových nožů. Tato čepel má vyšší životnost ostří. Další nevýhodou je komplikovanější broušení.
- Kombinovaná čepel je rozumným kompromisem. Takže můžete využít hladké ostří, ale mít i výhodu zubatého ostří, které lépe funguje v tvrdých materiálech, vlascích, lanech.... Proto dnes v mnoha případech vytlačila celozoubkované nože. Nevýhodou je to, že hladká i zoubkovaná část je jen malá (zpravidla poloviční délka čepele) a jdou obtížněji využít. A komplikovaně se brousí.
Materiál čepele nože
Materiál je komplikované téma, které by zabralo mnoho prostoru a i tak by nemělo jasného vítěze. Obecně platí, že tvrdá ocel déle drží ostří, ale hůře se brousí. Tvrdost oceli se měří ve stupnici Rockwell (HRC), ocel dosahuje až 68 HRC.
V základu se ocel dá rozdělit na
- Uhlíkovou ocel - s rostoucím obsahem uhlíku se zvyšuje pevnost, odolnost, tvrdost. Výborně se brousí a udržuje ostří, ale rezne. Proto vyžaduje péči po práci např. se zeleninou, ovocem. Navíc reznutí nevypadá pěkně.
- Nerezovou ocel - jejich výhoda je ve snadné údržbě, nekorodují. Jejich vlastnosti zajišťuje chrom, kterého je minimálně 13%. Nejběžněji jsou používané oceli třídy 4xx, jejich výhoda je ve snadné brousitelnosti. Základní ocelí, kterou má smysl se zabývat je 420, lepší varianta je pak 440. Nicméně v nožířství jsou používané stovky druhů ocelí, u dražších nožů má jistě smysl se o ně zabývat podrobněji. U mnoha nožů vlastnosti oceli popisujeme, usnadní vám to orientaci.
- Damašková ocel (je kovářsky svařovaná ocel, která vznikne překládáním různých druhů ocelí, které mají různé vlastnosti. Nůž tak dostane např. tvrdost i pevnost. Kromě zajímavých vlastností mají i krásnou kresbu. V dnešní době jsou díky lepší dostupnosti mimořádně populární). Může to být super volba a je i designově velmi pěkná.
Povrchová úprava je důležitá hlavně u vojenských - útočných nožů, jde o to, aby se neleskly. U EDC nožů je to hlavně designová záležitost. Hodně záleží na zpracování, dobře černěný nůž má samozřejmě lepší ochranu, ale nekvalitní černění se odírá, zejména pro styk s potravinami je to nežádoucí.
Materiál je však pouze jedna část výrobku, důležité je i jeho houževnatost, tvar ostří a způsob nabroušení, úprava povrchu. Proto ani dva nože se stejného materiálu nemusejí mít stejnou kvalitu. Proto je vhodné volit skládací nůž od výrobce, který má zkušenosti s výrobou, historii. Můžeme vám doporučit např. Lionsteel nebo Gerber.
Délka čepele
- Krátké čepele do 7-8 cm: jejich výhodou je při cestování, nikde nebudete mít konflikt (některé státy mají omezení velikosti nožů). Ale působí trochu dětským dojmem.
Jsou relativně levné, za stejnou cenu můžete někdy dostat lepší materiál. Při kempování a turistice malý nůž obstará prakticky stejnou práci jako jeho větší bratříčci. Samozřejmě nejsou robustní, ale to se od nich ani neočekává, nic s nimi nebudete páčit, zatloukat... - Střední čepele 9-12 cm: plnohodnotná, univerzální délka. Mají často pojistku, umí udělat spoustu práce. Podle našeho názoru to je nejlepší délka, čepel dobře obsáhne například chléb. Ale například Británie (více než 3 palce), Německo (nad 8,5 cm), Francie (nad 10 cm)... mají takto dlouhý zavírací nůž v případě nošení za nedovolenou zbraň. Jiné nevýhody prakticky nemá.
- Dlouhé čepele 13 a více: pro turistiku a cestování je to již zpravidla zbytečná délka, ale i váha a velikost. Jejich výhoda je ve větší robustnosti. Již dokážou někdy splnit práci určenou pro nože s pevnou čepelí. Jsou pevnější. Podle našeho názoru už jsou z praktického hlediska zbytečné. Ale pokud se vám designově líbí nebo prostě chcete mít velký zavírací nůž, tak proč ne.
Pojistka
Pojistka je u nože super věc, bez ohledu na její konstrukci. Můžete si být jistí, že se vám kapesní nůž nečekaně nezavře, to je pro prsty nesmírně nebezpečné, proto je fixace čepele velmi důležitá. U renomovaných výrobců není problém se spolehlivostí pojistky.
Mně osobně velmi vyhovuje pojistka typu liner lock - plech, který je pružný a drží čep otevřenou, pro zavření ho vychýlíte mimo čepel a zavřete ji. Spolehlivá a uživatelsky příjemná je pojistka typu ball lock, je to pojistka, která je vsazena do určité části čepele, výborně se ovládá.
Bohužel některé státy považují nože s pojistkou proti zavření opět za nebezpečné zbraně, proto pro cestování po Evropě je možná lepším řešením využívat nože bez pojistky. Pro využití v ČR můžeme jednoznačně doporučit pojistku.
Otvírání
Může být klasické pro dvě ruce (dnes zastaralé, ale já osobně s ním nemám problém) nebo jednoruční. Nejčastěji se jednou rukou nože otevírají pomocí kolíčku nebo otvoru v čepeli. Otvíráte ho jedním prstem (palcem), ostatní prsty by správně neměly opouštět své místo.
Dále tady máme vyhazovací nůž a vystřelovací nůž s pérkem. Je to efektní, ale toto řešení má omezenou životnost. Opět jsou procestování nevhodné a v mnoha zemích nelegální.
Rukojeť
Je stejně důležitá jako čepel. Sice neřeže, ale rozhoduje o tom, jak se vám s nožem pracuje. Jde jednak o pohodlný úchop, který je silně individuální. Pro velké ruce se určitě nehodí malé nožíky a naopak. A ergonomie. Moderní nože jsou často velmi zajímavé designově, ne vždy se vám však dobře drží.
Materiál střenek může být klasický - dřevo. Toto řešení je krásné, má ale nejnižší životnost, sníženou hygienu, zvýšené potřeby na údržbu. Gumové střenky nekloužou, ale jsou měkké, jejich životnost je opět nižší. Ocelové střenky mají vysokou životnost, dají se využít i pro zatloukání, ale jsou těžké. Populární jsou hliníkové střenky. Mají bezproblémovou životnost a údržbu, vypadají velmi dobře, ale ve zpocené ruce nebo ve vodě mohou klouzat. Oblíbené jsou syntetické materiály jako je například kraton - jsou zajímavé svou životností, nízkou hmotností, bezproblémovou údržbu.
Výběr je prostě na vás, vašich preferencí. A pokud se vám nože líbí, jistě nezůstanete u jednoho.