Který trekový batoh je ten pravý?

Odpověď na tuto otázku se liší od zákazníka k zákazníkovi. Neexistuje jedno univerzální pravidlo, které neomylně určí správnost ruksaku. V našem průvodci výběrem turis­tického batohu se ale dočtete několik praktických tipů, podle kterých si ten svůj koupíte.

Větší neznamená vždy lepší – volte objem batohu uvážlivě

Obecně platí tendence naplnit batoh na maximum. Pokud tedy vyrážíte na jednodenní výlet a vezmete si věci do 75litrového ruksaku, ponesete si zbytečnou přítěž. V případě, že se chystáte na několikadenní trek do divočiny, se bez pořádného expedičního batohu s větším objemem zkrátka neobejdete. Objem proto zvolte rozumně, s ohledem na nejčastější budoucí použití ruksaku.

Nepodceňujte zádový (nosný) systém

outdoorových batohů, zejména těch velkoobjemových expedičních, je jednou z nejdůležitějších částí jejich zádový nosný systém. Bederní pás přesune těžiště ruksaku níž, a tím značně ulehčí vaším zádům a ramenům. Na dlouhých výpravách s 90litrovým expedičákem oceníte fakt, že vám všechna kila nevisí z ramen, ale 2/3 pohodlně nesete na bedrech.

Můžete mít batoh ze sebelepšího materiálu, ale pokud má špatný zádový systém, nikdy se vám nebude dobře nosit. Vyberte si trekový batoh s dobrým nosným systémem – měl by být vyztužený, styčné plochy dostatečně měkké pro vaše pohodlí a bederní pás i ramenné popruhy pevné a neškrtící.

Horní nebo kombinované plnění?

Turistické batohy se už dnes většinou dělají dvoukomorové, nebo s možností vrchníhočelního či spodního plnění. Ulehčuje vám to přístup k věcem bez vybalování celého nákladu. Všechny přístupy by ale měly být zabezpečeny kvalitními zipy nebo přezkami – není nic horšího, než když se vám při túře vysype celý obsah ruksaku přímo na zem.

Turistické batohy jsou také často opatřeny bočními přídavnými kapsami pro praktické uskladnění menších věcí – mapy, mobilu, peněženky, čelovky.

Z důvodu maximální spolehlivosti a odlehčení se expediční batohy obvykle dělají ve tvaru pytle, bez přídavných kapes a bez čelních vstupů přes zip.

Popřemýšlejte, jak budete ruksak nejčastěji používat, a co od něj hlavně očekáváte. Máte už ten pravý trekový batoh pro vaše dobrodružství?