23. 4. 2019

Taky jste si jako děti rádi hrávali na piráty, kteří hledají zakopaný poklad? Nebo s kamarády prozkoumávali opuštěné, polorozbořené domy a doufali, že tam objevíte něco pozoruhodného? Přidejte si k tomu trochu moderní techniky, sportovní obuv a tužku a můžete se vydat za dobrodružstvím, které se jmenuje Geocaching.

Geocaching – jak začít

  • Registrujte se na www.geocaching.com
  • Stáhněte si aplikaci
  • Vymyslete trasu
  • Sbalte si s sebou propisku

Hra pro malé i velké dobrodruhy aneb co jsou kešky?

Geocaching je hra, která dělá z obyčejné turistiky dobrodružnou výpravu. Baví malé i velké a zavede vás na místa, kam byste se možná nikdy nepodívali. Cílem této hry je objevování skrytých schránek – pokladů (cache, keš, keška) za pomoci GPS souřadnic.

Jedná se o hru celosvětovou, takže poklady můžete hledat nejen u nás, ale v podstatě na všech osídlených kontinentech. Velmi populární je zejména ve střední a severní Evropě. Hlavní myšlenkou geocachingu je umisťování schránek na turisticky atraktivní místa tak, aby lidé mohli objevovat nejen je, ale i tajuplná zákoutí měst a čarokrásnou přírodu kdekoli na zeměkouli.

Za některými keškami budete muset hluboko do lesa, u jiných vás překvapí, že kolem nich denně chodíte, aniž byste o jejich existenci měli nejmenší tušení.

Jak vznikl geocaching?

Za vznik geocachingu vděčíme americkému prezidentovi Billu Clintonovi, který rozhodl o odstranění odchylky uměle přidávané do GPS signálu, čímž došlo k zpřesnění navigačního systému pro běžné civilisty. Stalo se tak 1. května 2000. A už v červnu roku 2005 bylo v 215 zemích světa registrováno přes 171 000 kešek, z toho cca 700 v České republice. Počet aktivních keší po celém světě neustále roste a přidávají se noví a noví hledači, neboli geocacheři.

Začátkem roku 2014 bylo na celém světě cca 2,3 milionu aktivních keší, po kterých dychtilo přes 6 milionů geocacherů. V České republice to bylo cca 40 tisíc kešek a 20 tisíc geocacherů. A začátkem letošního roku už můžete hledat přes 3 miliony keší.

Zajímavost: Nejčastěji nalezená keška na světě se nachází v Praze, na Karlově mostě.

Jak hledání kešek vlastně funguje

Pokud vás geocaching zaujal, a chcete se vrhnout do objevování ukrytých pokladů, následujte níže uvedené kroky.

Registrujte se na www.geocaching.com

Vyberte si zde svou první kešku a pročtěte si veškeré informace o ní (dozvíte se, čím je místo ukrytí zajímavé, její obtížnost, na jakých souřadnicích ji hledat a často i malou nápovědu k jejímu objevení).

Zapište si GPS souřadnice kešky a vydejte se na lov

K lovu můžete využít nejrůznější GPS navigace, ale i mobilní telefon, do kterého si můžete stáhnout některou z geocachingových aplikací (doporučujeme např. c:geo).

Najděte svou první kešku a pečlivě si prohlédněte její uložení

Otevřete ji a zapište se do tzv. logbooku – tj. seznam všech geocacherů, kterým se podařilo kešku nalézt. Uveďte datum a čas nálezu a vaši přezdívku. Ne vždy je součástí kešky tužka, proto si pro jistotu noste vlastní s sebou.

Kešku vraťte na místo přesně tak, jak jste ji objevili

Svůj úspěšný lov zaznamenejte v mobilní aplikaci c:geo nebo na webu www.geocaching.com.

Najděte si další kešku a pokračujte v lovu

Pokud se vám u prvních kešek nebude dařit, nepropadejte panice ani zoufalství. Musíte si postupně „osahat“ nejrůznější skrývací techniky a fígle. S každou další objevenou keškou budete chytřejší a už budete tušit, kde by asi tak mohla být.

Pozor na mudly!

Důležité upozornění. Všichni, kdo s námi nehrají Geocaching, jsou mudlové. A na mudly si musíme dávat pozor. Zvláště pokud hledáme na frekventovaných místech. Někteří mudlové jsou neškodní, ale jsou i tací, kteří náhodou objevené kešky záměrně ničí, a tím nám kazí hru. Proto si při hledání na místech, kde se pohybují lidé, počínejte obezřetně, abyste nebyli odhaleni.

Každý si najde svou motivaci

Geocaching je unikátní v tom, že si v něm každý najde „to své“. Jsou hledači, kteří chtějí atakovat přední příčky v počtu nalezených kešek. Pak jsou lidé, kteří podle keší na zajímavých místech plánují své (rodinné) cyklo a pěší výlety, nebo dokonce celé dovolené. Geocacheři se snahou mít ve svém arzenálu co nejvíce zahraničních kešek, ale i ti, kteří vyhledávají adrenalin a loví kešky v kanálech, stokách a na dalších místech nahánějících hrůzu.

Postupem času se možná dopracujete k tomu, že budete chtít vytvořit vlastní kešku. Před tím ale doporučujeme odlovit desítky jiných, abyste dokonale načerpali možnosti a triky, které ukrývači používají. Každá keš by měla být promyšlená a měla by hledačům ukázat zajímavý kus světa.

Varování na závěr: Geocaching je návykový

Záleží jen na vás, jaká bude vaše motivace. Ale věřte, že jakmile ochutnáte pocit z nalezení pečlivě ukrytého pokladu, nebudete chtít přestat! Geocaching je návykový, a neříkejte, že jsme vás nevarovali!

České weby, které vám o geocachingu prozradí víc

Kromě oficiálních webových stránek www.geocaching.com, které si můžete spustit i v české mutaci, existují i podpůrné české stránky, kde se o geocachingu dozvíte vše, co by vás mohlo zajímat.