Filtrační láhev je ideální pomocník na cestách po Česku i v zahraničí. Odpadá nutnost kupovat balenou vodu – šetříte jak životní prostředí, tak i svou peněženku. Přečtěte si zkušenost od cestovatele Davida, který píše blog Za humny je svět

Katadyn BeFree je zařízení, které mě velmi mile překvapilo. Rychlý první pohled by napověděl, že jde o lahev na vodu. Podrobnější pohled ale prozradí kompaktní, jednoduchý a efektivní filtr pro získání pitné vody. Nejvíc mě zaujalo provedení, kdy samotný filtr je velmi malý, a tělo lahve z měkkého plastu připomíná spíš vak na vodu. Hlavní věc ale samozřejmě je, jak dobře umí vodu přefiltrovat.

Chtěl jsem vědět, co dokáže, a jsem rád, že jsem Katadyn BeFree mohl otestovat při cestě do Izraele. Až příliš jsme v Česku zvyklí, že kohoutková voda je samozřejmost. Je to ale naopak – je to poměrně velký luxus. Na co se navíc v zemích, kde je horko, vláčet se zásobami balené vody. Katadyn BeFree mě přesvědčil, že tento skladný filtr postačí.

Jak dopadlo testování v Izraeli?

Testoval jsem ho v Izraeli jeden týden. Za celou dobu jsem nemusel koupit jedinou lahev balené vody, což se v podobných zemích promítne pozitivně i do rozpočtu. Vyzkoušel jsem všechny zdroje, které se namanuly – kohoutkovou vodu na hostelích, užitkovou vodu z veřejných karavanových přípojek, plážových pítek i z kalné říčky (respektive té jediné, která zrovna nebyla vyschlá). Možná až na pítka se jednalo o vodu, která by se určitě nedala označit za důvěryhodnou, co se nezávadnosti týče. Můžu ale svědomitě prohlásit, že jsem celý týden jinou vodu nepil a přežil jsem to bez jakýchkoli potíží.

Co za tím stojí?

Filtr funguje na mechanicky tlakovém principu a obsahuje dutá vlákna. Tlak vznikne jednoduchým stlačením lahve při pití. Stručně řečeno stačí vodu nabrat, našroubovat filtr s pítkem a stlačením prohnat vodu přes filtr přímo do úst. Vodu jde i sát, ale ne až tak dobře, protože dovnitř lahve zpětně nevniká vzduch. Výborně odstraní mechanické nečistoty a usazeniny větší než 0,1 micron. Filtr má umět eliminovat i bakterie, což samozřejmě bez rozboru nepotvrdím, ale stačí mi vědomí, že to žaludek ustál bez újmy. ☺ Jediné, s čím lahev problémy měla, byl pach. Zvláštní pach z kohoutkové vody nejde odstranit úplně. Alespoň byl po použití filtru o něco slabší.

Lahev se hodí třeba na

Trojferratový den v soutěsce Silberklamm | Affekt blog

Za pochvalu stojí ještě zpracování. Jelikož se jedná spíš o vodní vak, než o pevnou láhev, je to výborná věc na cesty. Dá se jednoduše srolovat a v batohu zabere minimum místa. Určitě ho na cesty doporučuji. Oceníte ho ještě před příjezdem do vybrané destinace – a sice už na letišti. Je známo, že na letištních kontrolách není tolerováno více než 100 ml tekutin. Proto stačí mít v batohu srolovanou Katadyn BeFree. Prázdná lahev nikomu nevadí. Po kontrole lahev jednoduše doplňte u letištního pítka nebo klidně z umyvadla na toaletách. Nemusíte pak zbytečně pořád dokola kupovat vodu a lahev dostojí svému jménu… be free – buďte volní.

Celkově jsem s Katadyn BeFree nadmíru spokojen. S průtokem 2 l/min a životností vložky na 1 000 l je ideálním především na cesty. S tímhle malým a lehkým (59 g) filtrem nebudete muset myslet na zásobu balené vody a v bezpečí budete moci využít místních zdrojů.

Výhody

  • Použitelný i na kalnou říční vodu
  • Jednoduchý tlakový princip
  • Dlouhá životnost vložky
  • Skladnost (srolovatelnost)
  • Kvalitní úzávě

Nevýhody

  • Hůř eliminuje pach
  • Sání vody je pomalejší

Co a jak pijete na cestách vy? Zkoušeli jste nebo byste chtěli tuto láhev vyzkoušet? Podívejte se na nabídku našich vodních filtrů.