Horolezecký úvazek je nezbytnou součástí vaší výbavy, pokud se chystáte do hor, na skály nebo na ferraty. Jaký horolezecký sedák si ale vybrat?

Nemluvíme teď o výhodách a nevýhodách jednotlivých značek, spíše o obecných vlastnostech, které byste při koupi sedáku na lezení měli pečlivě promyslet. Přinášíme vám 4 kritéria, které byste při rozhodování měli zohlednit.

1) Prsní + sedací nebo celotělový?

Existují 3 základní typy horolezeckých úvazků. Prsní, sedací a celotělové.

Sedací

Základní typ úvazku je sedací. Skládá se s bederního pruhu, jistícího oka a nohaviček spojených popruhem. Obepíná nohy a pás. Sedací horolezecký úvazek je nejvhodnější na sportovní lezení, lezení na umělých stěnách. Bude vám sloužit pro 90% lezeckých situací. Sedací úvazek umožňuje volný pohyb.

V případě, že máte na zádech batoh, mezi jištěním jsou dlouhé odlezy nebo se pohybujete v málo kompaktním materiálu, doporučujeme sedací úvazek doplnit prsním úvazkem.

Prsní

Dalším typem horolezeckého úvazku je prsní. Obepíná hrudník, proto se také někdy nazývá hrudní úvaz. Je buď klasického tvaru s jedním popruhem okolo hrudi a ramínky, které popruh nesou, nebo tzv. křížový ve tvaru cifry 8, jenž je z jednoho popruhu překříženého na zádech.

Při samotném použití prsního úvazku hrozí ve visu ortostatický šok, tj. zaškrcení okolo hrudníku a v podpaždí s následným kolapsem oběhového systému. Samotné použití je proto nebezpečné. Slouží k doplnění sedáku. Tato kombinace chrání páteř při nečekaném pádu – bod navázání je totiž nad těžištěm lidského těla, případně vás otočí při pádu hlavou dolů.

Nezbytností je v případě celodenních túr s batohem na ferratě a v horském terénu, kde hrozí delší nebo nekontrolovatel­né pády.

Celotělový

Celotělový úvaz je složen ze vzájemně propojených popruhů, které obepínají celý trup těla a stehna. Bod navázání je nad těžištěm těla. Riziko vyklouznutí z něho je velice malé, proto se hodí zejména pro děti. Vhodný je i pro vysokohorskou turistiku a ferryty, případně pro nezkušené lezce, kteří nezvládají pády.  

2) Prostředí a typ skály

Jak jsme už naznačili výše, prostředí a typ skály, na kterou s horolezeckým úvazkem polezete, má při výběru rozhodující vliv.

Pro sportovní lezení na skalách, nebo na umělých stěnách, je dobré mít sedák lehký, stačí s jednou přezkou.

Pro většinu lezců doporučujeme sedák se třemi přezkami, který je nejuniverzálnější. Je vhodný zhruba pro 70–80% lezců. Je pohodlnější pro jištění i pády než sportovní úvazky a lehčí a levnější nežli sedáky do hor a zimní lezení.

Pro lezení v horách a zimní lezení se vyrábí úvazek se 4 přezkami pro ideální možnost vycentrování jistícího oka. Většinou nevyniká nízkou váhou, ale je pohodlný pro delší sezení v úvazku.

3) Muž nebo žena?

Stejně jako u bot, bund nebo oblečení i sedáky na lezení se dělí na dámské a pánské. Lezecký sedák pro ženy má na rozdíl od pánského širší nohavičky, delší jistící oko a a jinak tvarovaný pás. Není ale pravidlem, že si žena musí vybrat dámský sedací úvazek a naopak. Je to i věcí vkusu, rozměrů a pohodlí.

4) Pohodlí

Čímž se dostáváme ke čtvrtému důležitému kriteriu – pohodlí. Horo­lezecký úvazek vás má nejen chránit před pádem a poskytovat jistotu při lezení, musí vám v něm být i pohodlně. Nesmí vás škrtit, ale neměl by být ani příliš volný, abyste z něho nevypadli. Po zvážení výše uvedených kritérii vám tedy jen zbývá obléct si vybraný úvazek a zjistit, jestli vám sedí.

Nejčastější chyby při používání horolezeckého úvazu

Výběr správného a padnoucího horolezeckého sedáku však není vše. Pokud se dopustíte chyb z nepozornosti při oblékání či samotném lezení, sebelepší sedák vám příliš nepomůže. 

Nejčastějších chyb se přitom lezci dopouštějí obyčejnou nepozorností. Sem spadá například chybné navázání lana (například do oka na nošení materiálu) nebo špatným uvázáním osmičkového uzlu.

Naučit se horolezecký sedák správně nasadit v jakýchkoliv podmínkách je tak pro bezpečnost při lezení naprosto zásadní. Kontrolu správného uvázání byste neměli podceňovat ani v případě, že se považujete za zkušeného horolezce – ba naopak, právě v takovém případě můžete mít větší sklon přehlédnout důležitou maličkost, což se může při samotném lezení ošklivě vymstít.

Chybám z nepozornosti je úplně nejlepší předcházet za pomoci partnerské kontroly, o které jsme psali více v článku Jak začít se sportovním lezením.