25. 5. 2017

Dnes už je díky snadno dostupné expediční stravě příprava na treky a cesty docela jednoduchá. Přesto si někteří chtějí připravit jídlo vlastní – ať už z důvodu výběru kvalitnějších surovin, nebo že jim zkrátka domácí víc chutná. Když se mi do rukou dostala Outdoorová kuchařka od Petry Pospěchové, která miluje lezení po horách a píše o vaření do Lidových novin nebo Reportéru. Jestli vás zajímá, jak si vaše letní treky zpestřit dokonalým jídelníčkem, čtěte dál. 

Jestli rádi jezdíte po horách – ať už na náročné treky nebo jen na pár dní třeba do Krkonoš, moc dobře víte, jak je to s jídlem. Někteří spoléhají na expediční jídlo, někdo doplňuje zásoby na horských chatách a v hospodách, kde ale zpravidla narazíte na nekvalitní jídla, co se týče nutričních hodnot. 

Proč si tuto kuchařku pořídit?

Pokud toužíte po výživném a chutném jídle, nechcete dělat kompromisy, doporučuju tuhle kuchařku. Objevila jsem ji před několika měsíci, vydalo ji nakladatel­ství Smartpres­s. Bude skvělým společníkem nejen občasným cestovatelům.  

Sušení je základ

O dehydratovaných jídlech jste určitě slyšeli, jsou dobrá a když není možnost vařit a jste na odlehlém místě, tak i vítanou stravou. Koupíte tak třeba milánské špagety nebo jiná obvyklá jídla. Díky zbavení vody jsou velmi lehká a vám pak stačí je jen zalít vodou. 

Kuchařku si vezměte třeba sem

Grossglockner – Střecha Rakouska 🗻 | Affekt blog

Podobná jídla si můžete předpřiravit i sami doma. Možná to už někteří úspěšně děláte, já mám zkušenosti se sušením masa, což je nejen lahůdka, ale taky důležitá součást jídelníčku. Pokud máte čas a chuť se do toho pustit, v knížce najdete množství rad a tipů, jak na to. 

Jak už jsem řekla, hlavní výhody dehydratovaných jídel jsou:

  • velmi nízká hmotnost
  • výrazná chuť
  • zachované výživové hodnoty
  • menší objem, samozřejmě

Díky tomu ušetříte hodně místa v batohu. A co všechno se vám bude ještě hodit? Třeba těstoviny, sušené ovoce nebo zelenina, maso, vysokoprocentní čokoláda, ale třeba i česnek – všechna tato jídla nezaberou moc místa. Knížka samozřejmě přináší mnohem víc možností, obsahuje kapitolu o bylinkách, sezónních plodech nebo pitném režimu.

Tip z kuchařky: bylinky, ovoce nebo třeba i houby na dochucení si během léta posbíráte cestou. 

Při čtení některých pasáží se člověku vyloženě sbíhají sliny a na recepty dostane chuť: třeba pečení zeleniny, masa nebo hub pod horkým popelem v alobalu, placky pečené na kameni. Nebo obyčejná mamaliga (italská polenta, kukuřičná kaše) – je velmi snadná, uvaříte ji za pár minut. Pak stačí přidat dobrý sýr nebo kysanou smetanu a hned máte skvělé a vydatné jídlo.

Kuchařka pomůže s plánováním jídelníčku

Ať už se vypravujete na kratší nebo delší trek, potřebujete si jídlo naplánovat. Tak aby ho bylo akorát – tedy abyste toho neměli ani moc, ani málo. Je v ní jako příklad týdenní jídelníček – jen pro přestavu, jak by to mohlo vypadat. Hodně bude záležet na konkrétní energetické spotřebě každého z nás, jinak na tom bude žena s 50 kily, jinak dvakrát těžší muž. 

Nejen jídlo, ale i střípky ze zákulisí

Petra Pospěchová ve své publikaci nezapomněla ani na rodiny s dětmi, i pro ně jsou v kuchařce skvělé recepty. Bavily mě zajímavosti ze života skutečných horolezců, nebo pasáže ze starých knih zkušených horalů. „Sněhová voda nehasí žízně a vzbuzuje pálení žáhy. Třeba do ní přidat kyseliny vinné, nebo alespoň kuchyňské soli.“ – to píše josef Lilíč v knize Turistika na horách z roku 1922. 

Hodně mě překvapilo, že při vaření venku si vystačíte i s málem, outdoorová kuchařka vám dodá spoustu inspirace. Ideální bude, když se vybavíte i nějakým skladným vařičem a k tomu přibalíte i vhodné nádobí. Knížka je čtivá, skvěle napsaná, s nádhernými fotkami a rozhodně po prvním přečtení neleží v knihovně. Vytahujeme ji pravidelně, zvlášť teď před sezónou. 

O autorce: Petra Pospěchová je publicistka, novinářka, s láskou vaří a chodí po horách. Nejradši má slovenské hřebeny a Balkán, kam v posledních letech jezdí stále častěji.