Petr Melichar leze na skalách, horách i umělých stěnách přes 14 let. Vlastní nejvyšší instruktorskou akreditaci, svoje kurzy se snaží vést tak, aby bylo pro jeho zákazníky lezení potěšením.

Jako horolezecký vůdce vás vezme na skály do přírody, ale navštěvuje i mnoho pražských lezeckých center. Tady jsou dvě jeho recenze na stěny v Praze – konkrétně stěna v Ruzyni a Big Wall, přečtěte si je.

Lezecká stěna Ruzyně

Stěnu Ruzyně najdete na Praze 6, je součástí sportovního areálu a hostelu. Snadno tu zaparkujete, ale přijet sem můžete i vlakem, z Masarykova nádraží jste tu prakticky za pár minut.

Stěna a cesty

Na Ruzyni najdete vnitřní i venkovní stěnu. Uvnitř jsou kolmé, převislé, břichovité, 3D a i stropové profily, venku kolmé, mírně převislé a jeden lehce položený.

Cesty tu má na starosti Petr, jeho cesty v kolmém a převislém jsou hodně technické záležitosti. Dobré je, že nezáleží na výšce lezce, protože poskytují množství mezistupů a mezichytů.

Převislejší, břichovité a stropové cesty prověří vaši techniku i vytrvalost. Na vnější stěně můžete čekat primárně techničtější cesty díky kolmému profilu. Vnitřní stěna je svým charakterem silovější. Díky tomu si tu opravdu užijete výborný trénink.

Vnitřní část má jako podklad parkety. I v zimě je tu teplo, halu vytápí radiátory. Někdy se o víkendu může stát, že vnitřní stěna je zavřená, protože uvnitř probíhá nějaká sportovní akce. To pak využijete venkovní stěnu. Má bezpečností gumovou podlahu, je zastřešená i opláštěná pomocí hliníkových rolet. V létě se pohybujete venku, v zimě se zatahuje a mění na halu. 

Obsluha a zázemí

Stěna je součástí velkého areálu, najdete tu i restauraci, kde se slušně najíte i napijete.  V zázemí stěny pak koupíte iontové nápoje i nějaké menší občerstvení. V ceně vstupu na stěnu můžete zajít i do posilovny.

Vnitřní a vnější stěnu spojuje zimní zahrada s dostatkem stolů, televizí s lezeckými filmy a dětský koutkem s množstvím hraček. Venku je malá trampolína.

Obsluha je vždy milá. Skříňky jsou akorát i na batoh, bundu i boty. Sprchy jsou čisté a vše je udržované.

Bezpečnost

  • expresní smyce v mailonách nejsou zafixovány
  • na vnitřní stěně se ještě vyskytují hliníkové karabiny, ale proti minulosti je zlepšení
  • podlaha na vnitřní stěně má parkety
  • výška vnitřní haly není velká a tak břichovité převisy kousek nad zemí vyžadují hodně dobrého jističe a nenabírání lana lezcem

+ podlaha vnější stěny má bezpečnostní podlahu

Závěr

Skvělé profily a prvotřídně postavené cesty, taková je jedna z nejstarších stěn v Praze. Líbí se mi, že se neustále zlepšují, modernizují jak stěnu, tak i zázemí. Když připočtete milou obsluhu, možnost parkování a restauraci přímo v baráku, je to jednoznačná volba. Atmosféra je tu úžasná a přátelská.

Celkem 9,5 z 10 bodů

Stěna Big Wall

Big Wall je stěna na Praze 9 ve Vysočanech, v bývalém továrně. Je skvěle dostupná i parkování se najde.

Stěna a cesty

Hala je primárně určená pro trénink. Výška je 20 metrů, profily jsou super – od lehce položených, až po kolmé a převislé. Cesty dlouhé, takže nezapomeňte na 50m lano. Ty nejvíce převislé, z druhé strany položené, profily vedou po dvou pilířích. Dolezete-li převisy pilířů na konec, budete po spuštění hodně daleko od místa, kde jste začínali.

Co tu ještě najdete:

  • 3D stěnu
  • malou položenou stěnu
  • spárovou širočinu
  • vysoký komín
  • velký boulder na galerii

Stěna Big Wall vás prověří ve všech směrech – vybrousíte techniku nohou, naučíte se trpělivosti. V převisech zase poměříte svou sílu i vytrvalost.

Cesty jsou skvěle popsané pomocí francouzské a UIAA klasifikační stupnice. Popis doplňují ikony s tím, co cesta zahrnuje: síla, vytrvalost, technika, lišty, boule… 

Hala je v zimě vytápěna pomocí elektrických infrazářičů, je hodně vysoká, špatně izolovaná, tudíž je tu v zimě chládek, mně osobně je to při tréninku příjemné.

V létě je na stěně naopak šílené parno, což je asi problém většiny míst.

Stěna je rozlehlá a na jejích úchytech se zadržuje mnoho prachu a magnézia, vzduch je pak nepříjemný.

Musím zmínit obrovský jeřáb, který zůstal součástí stěny.

Pro začátečníky jsou cesty hlavně na galerii, na maximum si tu užijí ti, co hledají obtížnosti 6–8 UIAA, počítejte s tvrdou klasifikací.

Obsluha a zázemí

U vstupu je recepce i posezení, v šatnách jsou skříňky s ramínky. Šatny i sprchy jsou čisté.

Od velké lezecké haly jsou vstupní prostory odděleny skleněnou stěnou a vytápěny radiátory, v zimě je zde příjemné teplo. Můžete si dát limonádu, pivo i energetické nápoje a drobné občerstvení. Obsluha je tu milá.

Bezpečnost

  • expresní smyce v mailonkách nejsou zafixovány
  • samonavíjecí zařízení je v cestách s expreskami

+ gumová podlaha

+ ve velké části haly dostatečná prostornost

Závěr

Nejvyšší stěna, ale i vstupné v Praze a stojí za návštěvu. Zázemí je super, cesty taky. Kdo chce trénovat vytrvalost, není nic lepšího. Tady se bez síly a kvalitní techniky neobejdete, ale i začátečníci tu mají prostor. Radši sem chodím v zimě, v létě je tu šílené vedro.

Cena vstupného je základně rozdělena na dva typy:

  • levnější je vstup na boulder a galerii s krátkými cestami
  • dražší umožňuje vedle předchozího lezení i ve velké lezecké hale

Hodnocení: 9 z 10 bodů

Autor: Petr Melichar