Konečně se mi dostal do rukou turistický batoh Lowe Alpine Airzone Trek 30.

Základní informace

  • Je vyráběný pro jednodenní turistiku.
  • Vyrábí ho legendární výrobce Lowe Alpine, který už předem zaručuje vysokou kvalitu materiálu, poctivé zpracování a pohodlný zádový systém.
  • Poskytuje doživotní záruku na výrobní vady.

Používám ho zhruba 2 roky, kdy se s ním příliš nemazlím. Je využívaný pro turistiku i běžný městský provoz. Myslím si, že si doživotní záruku zaslouží. Nikde se nic netřepí, nepáře. Vypadá jako nový.

Ale už k samotnému testu

Zádový systém je určený pro dospělého muže, já se svojí výškou 180 cm mohu potvrdit jeho perfektní zádový systém. Je velmi pohodlný, sedí skvěle. Neklinká se, neposkakuje. Dal by se využít i pro trailový běh.

Je extrémně prodyšný, má v zádovém panelu rozměrný otvor a samotná síťka je velmi prodyšná. Záda vám budou dobře dýchat a nemusíte se nijak nadměrně potit. A když už se potíte, tak umožňuje dostatečně rychle usychání. Funguje to velmi dobře. Zakřivená vnitřní deska odklání samotný batoh od zádového systému a vzduch může dobře proudit.  

Kromě toho má i odvětrávání v ramenních popruzích tvořenými výseky v polstrování. V bederním polstrovaném pásu je vyseknutý opět rozměrný otvor, který zajistí přístup dostatku vzduchu.

Letní turistika? Bez problému

Pro letní turistiku je z tohoto důvodu super, obecně ho mohu doporučit hlavně do teplých podmínek, ale sám jsem ho používal i na běžkách a ani tam jsem necítil problémy, jen se již nevyužíval potenciál zádového systému.

Je určený pro dospělé muže, délka zad je 46 cm, ale u nás v rodině ho používáme všichni, nosí ho i desetiletá dcera a nemá s ním problém.

Samotný batoh má dvě komory, jednu velkou horní. Ta má vstup klasický přes stahovací šňůrku + dolní komora má vstup přes zip. Obě komory jdou spojit, v tomto stavu jej mám po celou dobu používání. Osobně mi u této velikosti přijdou 2 kapsy zbytečné, ale určitě záleží na zvyklostech a prioritách.

U zbytku batohů z rodiny AirZone Trek, tedy jmenovitě: Lowe Alpine Airzone Trek+ 45:55 a Airzone Trek+ 35:45 je situace jiná, tak je dělení kapes určitě přínosem.

Konstrukce batohu jde trochu proti trendu poslední doby, kdy je vše směřováno k co nejnižší váze a vyrábí se proto konstrukčně velmi jednoduché batohy. To ale není případ batohu Lowe Alpine AirZone Trek. Ten je naopak velmi bohatě vybavený vším co si můžete přát:

Výbava

  • 2 kapsy ve víku
  • boční kapsy na zip
  • pružné boční kapsy
  • kompresní popruhy
  • kompatibilita s vodním vakem
  • možnost upevnění hůlek nebo cepínu
  • pružná kapsa na oblečení, a další a další doplňky

Já byl nadšený z velkých kapes na bederním pásu.

Přesto má relativně dost nízkou hmotnost 1150 g. Pokud by konstrukce byla na mě, určitě bych zrušil dvě komory, boční skládací kapsy. Hmotnost by se dostala určitě pod 1 kg, aniž by se snížila funkčnost.

Objem

Tělo má objem 30 litrů, ideální velikost pro použití na jeden den. Vše co potřebujete na horskou turistiku se tam vejde. Je úzký a relativně vyšší. To je perfektní na horskou turistiku, všude se protáhnete, nevadí, nepřekáží. Je to nevýhodou pro běžné využití do města, kdy třeba na běžný nákup není vhodný, nevejde se toho tam příliš zejména pokud chcete naložit rozměrnější věci. Mě to nevadí, není určený do města.

Materiál

Materiál je velmi dobře zvolený, je u něj použit 210Denier Mini Rip, který hodně vydrží. Je tkaný tak, že vydrží i relativně dost deště, pláštěnku (která je součástí) jsem nevyužíval, nebyla potřeba. To znamená snížení tabulkové váhy.

Na batohu se nedrží špína: to je velké plus oproti například batohu Deuter Futura, který doma používáme také a jsou velmi podobné.

Nenechte si ujít ani tuto recenzi

Recenze na horolezecké boty Asolo Elbrus GV | Affekt blog

Ano nebo ne? Určitě ano!

Outdoorový batoh Lowe Alpine Air Zone Trek jde proti aktuálnímu proudu nízké váhy i za cenu minimální vybavenosti. V některých ohledech je možná až převybavený, ale splní určitě vše, co od něj očekáváte. Určitě vás ohromí zádový systém, který je velmi pohodlný a vzdušný. Je podle mého názoru jeden z nejlepších, které na našem trhu najdete.
Dá vám robusnost, bezproblémovost a spolehlivost, která je Lowe Alpinu vlastní. Pokud nejdete u vybavení po každém gramu, mohu vám tento batoh vřele doporučit.