Kam za potápěním na víkend? Moje kritéria jsou pěkná lokalita se zajímavými podvodními atrakcemi, vzdálenost do 400 km, možnost naplnění flašek a ideálně slušná viditelnost. Volba padla na potápění v Polsku, kde se v oblasti Katowic a Opolí pod vodou nacházejí obrovské kolesové bagry.

Lom Gródek

Měli jsme naplánované dvě lokality, tou první byl lom Gródek nedaleko města Jaworzno. V oblasti se nacházejí dva lomy na dohled od sebe, ale pro potápění je využíván jen jeden označený jako Koparki. Najdete ho na GPS souřadnicích N50 13.693, E019 18.744.

Tato potápěčská lokalita má velmi pěkné, na české poměry až neuvěřitelné zázemí. Podél břehu jsou dřevěné přístřešky proti dešti a větru. Je nutné je zamluvit předem. Lokalita je díky svým atrakcím hojně navštěvována,  může se stát (jako v našem případě), že v nich bude plno. Pro nás to nebyl problém nastrojili jsme se na břehu.

Kromě těchto převlékáren jsou k dispozici toalety a samozřejmě foukání flašek v rozumných cenových relacích. V našech případě obsluha hovořila pouze polsky, anglicky prakticky ani slovo. Nicméně rukama, nohama se plnění dalo bez potíží domluvit. A nyní k atrakcím.

Co zde najdete

Dva bagry

Hlavní atrakcí jsou dva obrovské kolesové bagry, které jsou zatoupené od devadesátých let, kdy lom býval ještě funkční. Ale devadesátá léta nebyla divoká pouze u nás v Čechách, ale i v sousedním Polsku. A tehdy se lom rozhodl, že platit za elektřinu je zbytečné, když se dá těžit i bez placení.

Nějaký čas to fungovalo, ale jednoho večera došla elektrárenské společnosti trpělivost a v lomu byli odpojeni. Když bagristi ráno přišli na šichtu, tak už byly bagry zatopené.

Maketa nákladní lodi

Dalším lákadlem vrak – maketa nákladní lodi, má odhadem tak 20-25 metrů nadélku. Kromě toho jsou tam nějaké těžební zbytky, kryt střelmistra, čerpací stanice atd.

Překvapila nás skvělá viditelnost

Grodek – Koparki jsme navštívili v létě, překvapila nás tam extrémně dobrá viditelnost, odhaduji, že byla okolo 10 metrů. Další výhodou je těžký sediment, který rychle opět klesá, proto i v okolí bagrů a lodi byla přes slušnou návštěvnost ucházející.

Letos je prý situace horší, protože blízká a také atraktivní lokalita v Krakově je uzavřena, bude se přestavovat na rekreační oblast. Díky tomu prudce narostla návštěvnost lokality Koparki a to se podepsalo na zhoršení viditelnosti.

Tato lokalita je přístupná všem potápěčům, maximální hloubka je do 20 metrů. Dno jeprakticky ploché, víceméně celý ponor se pohybujete ve stejné hloubce.
Stěny jsou však příkré, prakticky kolmé. Je tedy nutné zvládnout sestup a pak zejména výstup na hladinu. 

Označení atrakcí

Všechny atrakce jsou označené bójkou, najdete je tedy snadno a hlavně jistě. Nemusíte se bát, že některou atrakci minete. Navzájem však atrakce nejsou vyvázané. Díky tomu si navigaci s kompasem užijete také.

My jsme si na tuto lokalitu vyčlenili dva ponory. První jsme absolvovali oba bagry, zbytky těžby, pianistu atd. Sestoupili jsme podél bójky k první bagru a od něj jsme proplavali další atrakce směrem do prava. Druhý ponor jsme udělali odpoledne, kdy jsme si naplavali k přečerpávačce, sestoupili k ní a pak pokračovali na vrak lodi, kterou jde pěkně proplavat. 
Všechny zdejší vraky jsou zatím v perfektním stavu a zdá se, že ještě dlouhou dobu budou.

Vynahradí vám relativně horší zarybněnost ve srovnání s jinými lokalitami. My za dva ponory viděli pouze jednu štiku, mihl se nám tam jeseter a pak už jen pár bělic a okounů.

Přesto si zde užijete opravdu nevšední ponory pro mě ve velmi atraktivním prostředí. Rád se zde v budoucnu opět zapotápím.

Protože jsme jeli na potápění se spaním na divoko, přivítali jsme možnost za malý obolus přespat na lokalitě (v autě, ve stanu nebo v přístřešcích) a znovu nafoukat láhve na další den.

Lom Bolko

Pro ten jsme zvolili lom Bolko nedaleko města Opolí. GPS souřadnice jsou N50 39.038, E017 56.068. Hlavní atrakcí je opět zatopený bagr, ale s jiným příběhem. Ten se pod vodu dostal během povodní, kdy se rozlila nedaleká řeka Odra a zatopila tento tehdy funkční lom.

Zde není žádná báze. Vstup je zcela volný, ale nenajdete tu žádné zázemí. Od malého parkovišťátka si k vodě donesete výstroj a jde se na věc. Bagr je opět vyvázaný, ale pouze pet flaškou. Chvíli vám dá než ji lokalizujete. Jinak je lom rozlehlý, myslím, že bagr najít během ponoru není reálné.

Hloubka

Maximální hloubka je prý 16 metrů, ale my jsme se této hloubce ani nepřiblížili. Bagr je totiž v malé hloubce, sedí v hloubce cca 8 metrů a vrchní část je těsně pod hladinou. Díky tomu je možné tuto atrakci navštívit i pouze se šnorchlem.

Vrak je možné penetrovat a proplavat kabinu se strojovnou. Ve strojovně žijí ryby, my viděli hlavně okouny a najdete tu krásné výhledy ven, kdy se mísí tma uvnitř a poprsky světla z venku.

Vodní fauna

Bohužel kromě bagru jsme nic zajímavého neviděli. Pouze pár okounů a jednoho raka. I viditelnost byla znatelně horší, na dně je jemný sediment, který snadno zvíříte.

Odměnou vám zase zřejmě bude mimo sezonu naprostá liduprázdnost, zdá se, že lokalita není potápěči příliš navštěvována.