Island v poslední době láká mnoho cestovatelů, fotografů a turistů vůbec. Island je země ledu a ohně. Země, která si získá vaše srdce. Vydejte se na cestu kolem ostrova a poznejte ikonická místa Islandu, ať už vodopády, sopky nebo třeba národní parky. Na Islandu jsem strávila čtvrt roku, pracovala jsem jako au-pair na farmě.

Ve volném čase jsem prostopovala 4200 kilometrů a viděla mnoho nezapomenutelných míst. 

S čím byste měli určitě počítat, pokud vyrážíte na Island?

  • Počasí se mění několikrát denně, ze slunečného letního dne v liják a vichřici.
  • Potravin si můžete vzít jen tři kila. Jídlo na Islandu je mnohem dražší než u nás a je tedy také nutné s tím počítat (vyplatí se nákupy v obchodech Bónus a Krónan). Alkohol seženete jen ve speciálních obchodech Vínbúðin. 
  • Při stopování pozor – i u hlavních silnic bývá provoz řídký, v odlehlejších oblastech se může stát, že budete na projíždějící auto čekat i několik hodin.
  • Islanďané milují zmrzlinu, koupíte ji úplně všude a kdykoli. Mezi netradiční jídla patří například pepřový nanuk, shnilé žraločí maso, sušená ryba nebo třeba sladký chléb pečený pod zemí v horkém prameni.
  • Nikdy nestanujte jinde, než na místech k tomu určených, farmáři opravdu neradi vidí cizince, kteří jim stanují na pastvinách.
  • Na stránce http://hotpoticeland.com najdete přehled horkých pramenů a bazénů. Islanďané zbožňují bazény, jsou skoro v každém městě.

Cesta

Na Island se dostanete velmi levně a rychle. Nové linky z Prahy se společností Wizz air trvají zhruba čtyři hodiny a jsou bez přestupů, ceny začínají už na 2000. Samozřejmě je tu i možnost jet po vlastní ose. Připravte se ale na několikadenní cestu autem, která povede do Dánska a dále trajektem přes Faerské ostrovy na Island. 

Doprava

S dopravou na Islandu je to komplikované. Existuje tu sice veřejná doprava, ta je ale poměrně drahá a není jí pokrytý celý ostrov. Vlaky tu nejezdí vůbec. Řešení jsou tři.

  1. Vypůjčení auta
  2. Placené výlety
  3. Stopování

S vypůjčeným autem se dostanete skoro všude. Je ale důležité si pohlídat, jestli máte čtyřkolku, nebo ne. S obyčejným autem je zakázáno jezdit po horších cestách – například do středozemí. Na autě se nevyplatí šetřit, silnice na Islandu místy připomínají naše polní cesty, občas budete projíždět přes řeku (pokud nepojedete pouze po Ring Road).

Mohlo by vás zajímat

Co je merino vlna a proč ji kupovat | Affekt blog

Placené výlety jsou ideálním řešením, pokud jste na Island přiletěli jen na pár dní a chcete toho stihnout co nejvíce. Připravte se ale, že takové výlety jsou finančně náročnější.

Já osobně si nemůžu vynachválit stopování. Projela jsem stopem 4200 kilometrů bez jediného problému. Záleží ale dost na vaší povaze a kolik máte času. Stopování je dobrou volbou, pokud máte dost času (i několik týdnů) a nemáte vyloženě přesný plán – zkrátka pokud jste flexibilní.

Kudy kam

Ring Road

Ring Road je silnice vedoucí podél ostrova, která protíná většinu turisticky známých míst. Dá se absolvovat obyčejným autem, ale také stopem, díky tomu, že zde je celkem slušný provoz. Právě proto, že se dá prostopovat bez větších obtíží, jsem ji vybrala. Je dobré si na ni, v případě, že máte půjčené auto, vyhradit minimálně 10 dní, stopem o trochu více (nikdy nevíte, jak dobře to půjde).

Na Ring Road se napojíte hned při výjezdu z Reykjavíku. Směrem na západ pak budete projíždět městečkem Borgarnes a pojedete okolo nečinných vulkánů Grabrok.

Lávový útvar Hvítserkur

Na severozápadě nevynechejte drobnou zajížďku do města Hvammstangi, ze kterého pokračuje okruh okolo poloostrova Vatnsnes. Zde, pokud budete mít štěstí, můžete zahlédnout tuleně (popřípadě si zaplatit seal watching tour). Míjet budete lávový útvar Hvítserkur a pevnost Borgarvirki.

Pokračujeme po Ring Road na sever. Zhruba 20 kilometrů před městem Blönduós se nachází Vatnsdalshólar – místo poslední popravy na Islandu (1830).

Akureyri

Přijíždíme do Akureyri – hlavního města severu. Doporučuji zde strávit minimálně jeden den a město si projít, vyplouvají odsud také lodě, na jejichž palubě můžete sledovat velryby.

Z Akureyri pak míříme prozkoumat sever ostrova. Čeká na nás impozantní vodopád Godafoss, jezero Mývatn (a kousek od něj například jeskyně Grjótagjá, kde se natáčela milostná scéna ze seriálu Game of Thrones). Pár kilometrů za městečkem Reykjahlíð se zastavte u vulkánů Námafjall a Víti.

Dále nás čeká Detifoss – vodopád s nejsilnějším průtokem vody v celé Evropě. Pokud máte čas, zajeďte si ještě do Húsavíku (rybářské město) a národního parku Asbyrgi.

Potkáte zde i soby!

Míříme na východ – projíždět budeme městy Egilsstadir a Höfn. Východ Islandu je známý pro množství fjordů, pláží a úchvatných hor (Vestrahorn, Eystrahorn,…). Na východě také, jako v jedině části Islandu, můžete potkat soby!

My se ale pomalu posuneme na jih. Rozhodně si nesmíte nechat ujít Jökulsárlón – ledovcovou lagunu. Následuje město Vík. Ve Víku si určitě jděte prohlédnout kostel a nevynechejte Black Sand Beach či jen pár kilometrů vzdálený vrak letadla DC 3.

Vodopády

Směrem na Reykjavík pak čeká jeden z nejznámějších vodopádů Seljalandsfoss. Oblíbený je zejména proto, že si jej můžete obejít celý dokola. Pokud byste chtěli vodopádů více, můžete například vyrazit na Svartifoss.

Pokud byste ještě nechtěli zpět do Rekjavíku, můžete se kousek za městem Selfoss vydat na Golden circle (kráter Kerið, vodopád Gullfoss, Gejzír, národní park Þhingvellir).

Kromě Ring Road je mnoho dalších tras a treků, které můžete absolvovat. Ať už je to výlet do středozemí, západních fjordů, duhových hor nebo třeba cesta podél reykjaneského poloostrova.

Ubytování

Ideálním obdobím na výlet na Island je červen až polovina srpna, kdy počasí dovolí stanovat. Kempů je po celém Islandu velké množství, některé jsou dokonce zdarma. Pokud zvažujete vypůjčení auta, určitě se vám vyplatí auto prostornější, ve kterém se dá i spát (dokonce se dá pronajmout i tzv. camper van). Hotely jsou na naše poměry poměrně drahé, řešením může být AirBnb. Na Couchsurfing bych se nespoléhala, je víceméně nemožné nějakého hostitele sehnat (maximálně v Keflaviku a Reykjaviku).

Cena

Zpáteční letenky kupujte s předstihem, v případě lowcostových aerolinek se ale naopak vyplácí počkat na poslední chvíli, zhruba tak 2-3 týdny před odletem bývají výrazné slevy. Letět se dá z Prahy za 2000, kdo to má blízko do Polska, může letět i za polovinu. V ceně letenek nebývá velké zavazadlo! Pokud tedy plánujete alespoň krosnu, připlatíte si dle ceníku aerolinky zhruba 50 euro za 25kilové zavazadlo.

Z Prahy tam a zpět tedy počítejte necelých 5 000 se zavazadlem.

A pak už to záleží na vás, jak moc lowcostový výlet plánujete. Pokud budete stopovat, můžete za dopravu ušetřit tisíce. Kdyby vás ale stopování nelákalo, můžete si půjčit auto. Sama jsem této možnosti nevyužila. Například za vypůjčení Toyoty RAV4 na 11 dní zaplatíte asi 18 000 Kč.

Co se jídla týče, v restauracích počítejte s cenou zhruba 4000 ISK za večeři. Vyplatí se koupit si například konzervy a vařit si v kempech sami.

Autorka: Tereza Kráčmarová – blogerka, cestovatelka a fotografka, která právě studuje žurnalistiku a ve volných chvílích jezdí fotit urbex. 

Kdy na Island vyrazit?

Většina lidí na Island přijíždí v letních měsících, hlavně v červnu a v červenci. V tuto dobu je nejvíce teplo a den je dlouhý. Pokud neprší, teploty se drží kolem 15° Celsia. Někteří cestovatelé ale vyráží i v zimě – to byste se měli připravit na extrémní podmínky, sníh a vydatný vítr. 

Kdy pozorovat polární záři?

Mnoho cestovatelů se těší na Island kvůli polární záři. Nejvyšší šance ji pozorovat je během zimy, kdy jsou dlouhé (a temné) noci – tedy od října do března

Zdroje informací:

O cestách a uzavírkách na silnicích: http://www.road.is/

Kempování na Islandu: https://en.camping.info/iceland/campsites

Informace o Islandu od A po Z: https://www.inspiredbyiceland.com/

Zapomněli jsme na něco? Byli jste na Islandu a chcete se podělit o svůj cestopis? Napište nám do komentáře. 🙂