Pro rok 2018 se mi dostal do rukou na otestování Climbing Technology On Sight.
Testoval jsem ho téměř rok, kdy jsem ho začal používat na umělé stěně, dokonce jsem ho měl v zimě na testování ledovcového vybavení, kam evidentně nepatří. Během roku jsem ho využíval na sportovních cestách na vápně (např. Leonidiu a Frankenjuře), na žule (např. Zillertalu), ale i pro klasické lezení v méně odjištěných oblastech (např. Vysočině nebo Rabštejně) a pak i na písku (Tisá, Ostrov).

Využíván byl tedy od mínusových teplot v zimě až po brutus vedra.

Pro srovnání mám osobní zkušenosti se sportovními sedáky Ocún Ego 1 Petzl Hirundos. Z těchto úvazků je pro mě CT On Sight nejuniverzálnější, ale s nejmenšími sportovními ambicemi.

Petzl Hirundos

Hirundos (nesrovnávám s Petzl Sitta, je cenově úplně jinde a nemám s ní osobní zkušenost) je etalon sportovních úvazků, velmi lehký, ale díky tomu i úsporněji polstrovaný. Při pádech, nacvičovaní cest i jištění spolulezců je On Sight znatelně pohodlnější. Tehdejší Hirundos (s aktuálním modelem bohužel nemám zkušenost) však byl cca od 40 g lehčí, dnes už je jen o 10 g, zřejmě již bude aktuální model pohodlnější. Srovnat by sel spíše s Petzl Sama, ale ten je naopak o 100 g těžší.

Ocún Ego 1

Ocún Ego 1 je velmi povedený sedák, ke kterému prakticky nemám výhrady.  Je ještě lehčí než aktuální Hirundos (to do loňského roku neplatilo), ale přitom byl pohodlnější. On Sight je ještě o kus pohodlnější, dá se s ním i relativně komfortně štandovat, ale má navíc 25 g (skoro 10%).

Ego má teoreticky lépe vyřešené větrání pomocí výseků, čekal jsem, že v tom bude kámen úrazu On Sightu, ale nepotvrdilo se to, i ve vedru s ním nebyl žádný problém.
Singing Rock Onyx jsem bohužel zatím nepoužíval, proto ho do srovnání nebudu zahrnovat.

Climbing Technology On Sight

A nyní už přímo k úvazku Climbing Technology On Sight: jednopřezková konstrukce ho předurčuje k využití ve sportovních cestách nebo tréninku na umělých stěnách, hodí se tedy pro většinu uživatelů.

Podle vlastních zkušeností se dá bez problémů používat na písku a já ho využil v omezené míře i během zimního lezení.

Má 4 rozměrná materiálová poutka, dá se na něj nacvakat bez potíží 14-16 expresek, případně 10-12 expresek na přední poutka a na zadní dostatek materiálu na jištění, v mém případě hlavně smyčky a ufony.

Dále má očko na tahačák nebo na šťouradlo, je tedy s ním počítáno i do větších stěn nebo právě na tradiční cesty.

Polstrování

Polstrování má dobré, to jeho velká deviza. Nevadí v něm posedět na štandu nebo jistit parťáka, který delší dobu nacvičuje cestu. Není v něm problém někoho dobrat na věži, chytnout pád nebo ho tam poslat

Prodyšnost

Prodyšnost je bezproblémová, můžete v něm lézt celý rok, i v největším pařáku je bezproblémový.

On Sight působí jako bytelný úvazek, vůbec bych v něm nehledal ultralight, ale přesto má váhu lehce přes 300 g.

Probrušování oka

Velký problém je u sedáků v navazovacím oku, to se během lezení probrušuje a v mém případě podle něj určuju, kdy má být úvazek vyřazen. Po ročním využití je prakticky netknutý, tak doufám, že mu to ještě roky vydrží, ale tento problém se naštěstí projevuje po mnoha letech, měl by vydržet 5-10 let.

Konečný verdikt:

Není asi vhodný pro nejlepší lezce, kteří se pohybují v cestách Silence, La Dura Dura a podobné, kde zřejmě řešíte každý gram.

Ale pokud hledáte univerzální sedák s orientací na sportovní cesty, je Climbing Technology On Sight ideálním kandidátem.

Je lehký pro lezení cest na vaší hranici, dá vám dostatek komfortu při lezení, pádech, jištění i štandování. A je dostatečně bytelný – spára nebo občasný komín ho nezaskočí. Doporučil bych ho lezcům od cca 7-9 UIAA s prioritou na skalní lezení.