Nože
V této kategorii najdete kvalitní outdoorové nože do přírody ideální na vaření, rybaření, turistiku, kempování, lezení nebo při vyprošťování během nehod. Záleží pouze na vás, jestli potřebujete zavírací nůž, nůž s pevnou čelení nebo nástrojový nůž, který je velmi praktický. Aby byl nůž stále ostrý, nezapomeňte pořídit i brousek.
Oblíbené značky
aktivni_filtry
Produkty
LionSteel SR11A OB

5 750 Kč
-7 %
5 348 Kč
Baladeo ECO152 Terroir

380 Kč
-7 %
353 Kč
LionSteel SR11A BS

5 500 Kč
-7 %
5 115 Kč
Baladeo ECO202 Emergency

950 Kč
-7 %
884 Kč
LionSteel SR11 G

8 750 Kč
-7 %
8 138 Kč
LionSteel SR11 B

8 750 Kč
-7 %
8 138 Kč
Baladeo ECO153 L´intrépide

507 Kč
-7 %
472 Kč
Lionsteel Skinny SK01A RS

4 950 Kč
-7 %
4 604 Kč
Lionsteel Skinny SK01A RB

5 250 Kč
-7 %
4 883 Kč
Lionsteel Skinny SK01A GS

4 950 Kč
-7 %
4 604 Kč
Baladeo ECO052 Yatagan

537 Kč
-7 %
499 Kč
Baladeo ECO097 Barrow

507 Kč
-7 %
472 Kč
Baladeo ECO205 Tech

402 Kč
-7 %
374 Kč
Baladeo ECO059

660 Kč
-7 %
614 Kč
Baladeo ECO068 Fifties

672 Kč
-7 %
625 Kč
Baladeo ECO058 Abilis

672 Kč
-7 %
625 Kč
Baladeo ECO087 Camouflage

672 Kč
-7 %
625 Kč
Baladéo ECO135

690 Kč
-7 %
642 Kč
Baladéo ECO067 Rescue

890 Kč
-22 %
698 Kč
Baladéo ECO134

760 Kč
-7 %
709 Kč
Baladéo ECO197 Steelcraft

762 Kč
-7 %
709 Kč
Baladeo ECO330 Papagayo

762 Kč
-7 %
709 Kč
Baladéo ECO160 Maringa

890 Kč
-7 %
828 Kč
Baladéo ECO132 Scape

932 Kč
-7 %
867 Kč
Baladéo ECO200 Rescue

1 017 Kč
-7 %
946 Kč
Lionsteel Skinny SK01A GB

5 250 Kč
-7 %
4 883 Kč
Lionsteel Skinny SK01A ES

4 950 Kč
-7 %
4 604 Kč
Lionsteel Skinny SK01A EB

5 250 Kč
-7 %
4 883 Kč
Lionsteel Skinny SK01A BS

4 950 Kč
-7 %
4 604 Kč
Lionsteel Skinny SK01A BB

5 250 Kč
-7 %
4 883 Kč
Lionsteel Skinny SK01 GY

8 250 Kč
-7 %
7 673 Kč
Lionsteel Skinny SK01 BR

8 250 Kč
-7 %
7 673 Kč
Lionsteel Skinny SK01 BL

8 250 Kč
-7 %
7 673 Kč
LionSteel ROK A RS

6 500 Kč
-7 %
6 045 Kč
LionSteel ROK A RB

7 100 Kč
-7 %
6 603 Kč
LionSteel ROK A OS

6 500 Kč
-7 %
6 045 Kč
Outdoor nože do přírody
Jedním z naprosto základních nástrojů, který člověka provázel od pradávna, je outdoorový nůž.
Pro kempování, turistiku, vaření v přírodě a obecně venku potřebujete nůž několikrát denně - chcete si uříznout chleba, namazat ho, uříznout si kus papriky nebo nakrájet maso.
Prodáváme hlavně kapesní - zavírací nože, které použijete nejčastěji, ale i nože s pevnou čepelí vhodné pro rybáře nebo lovce a i taktické nože nebo nástrojové nože s mnoha nástroji, které můžete využít při cyklistice, rybaření nebo běžném životě.
Základní rozdělení nožů je na
Zavírací nože
Jejich výhoda je v kompaktnosti, dají se dobře nosit v kapse, v batohu nebo jinde. Obvykle mají kratší čepel než u nožů s pevnou čepelí. Při kempování, turistice atd. jsou určitě vhodnější. V krájení, mazání atd. jsou plnohodnotné a udělají stejnou práci. Horší jsou v hrubé práci, kde narazíte na jejich menší velikost, váhu a i slabinu v zavírání, proto jsou nevhodné na sekání, páčení atd. Je to tedy ideální nůž do lesa, třeba na houby.
Liší se mezi sebou možnou pojistkou proti zavření (pozor, v mnoha státech - např. v Německu nejsou dovolené) a nebo její absencí. Pro použití je pojistka výborná, chrání vám prsty před zavřením, ale právě pro cestování v cizině je možné jednodušší si koupit nůž krátký a bez pojistky, ušetříte si případné starosti při kontrole.
Nože s pevnou čepelí
Se hodí pro lovecké účely, pro rybáře, do kuchyně, případně jako bojové nože. Jsou obecně větší. Dá se s nimi dělat i hrubá práce, osekávání, páčení atd. Jejich výhoda je pevnost, robustnost, stabilita. Nevýhodou je jednoznačně přeprava a nošení, je třeba je mít v batohu nebo na opasku, jednoduše je neskryjete. Navíc je aktuálně mnoho států v Evropě, které větší nože považuje za nebezpečné zbraně, proto se s nimi problematicky cestuje.
Kuchyňské nože
Jsou speciální kategorii. Od loveckých nebo bojových nožů se liší na první pohled. Mají samozřejmě také pevnou čepel, ale čepel je mnohem tenčí, aby se s ní dobře krájelo. Kromě výrazně menší robustnosti mají i jiné tvary rukojeti i čepele.
U rukojeti jim samozřejmě schází záštita. Čepel mají různé tvary podle toho, o jaké kuchyňské nože se jedná. Specifické tvary mají filetovací nebo vykosťovací nože, jsou tenké špičaté a pružné. Nože na pečivo jsou dlouhé a mají často zubaté ostří, pak existují nože na maso, to jsou velké nože s mohutným hřbetem. Nože na zeleninu, ovoce jsou menší obratné nože, které se hodí na loupání.
O kvalitě nože často hovoří materiál čepele, který udává tvrdost, vlastnosti při broušení, rychlost otupení, korozi. Nejsou to však všechny vlastnosti, záleží také na houževnatosti, tvaru čepele, způsob nabroušení, povrchová úprava. Ocelí je značné množství a pro laika je někdy obtížné se přes ně prokousat, protože se stává, že různí výrobci vyrábí v některých případech podobné oceli, ale pod různými názvy. U každého nože uvádíme materiál včetně jeho základních vlastností pro snadnější rozhodování.
Doporučujeme proto zvolit některého z renomovaných nožířských firem, které mohou zaručit celkově dobrý nůž s výbornými vlastnostmi.
Máme pro vás nože Deejo, Gerber, Laguiole, Cold Steel, Lionsteel, Petzl, Singing Rock a další.
Nástrojové
Ideální pro každodenní použití, cestování, kempování nebo turistiku. Nástrojové nože kombinují praktičnost a multifunkčnost v jednom kompaktním nástroji. Kromě tradiční čepele obsahují také nůžky, párátko, pinzetu a mnoho dalších užitečných nástrojů. Jejich kompaktní design umožňuje snadné nošení v kapse nebo na klíčence. Výhodou je jejich všestrannost a schopnost řešit různé situace v terénu. Na rozdíl od nožů s pevnou čepelí jsou snadno přenosné a méně nápadné. Jejich multifunkční charakter navíc znamená, že v mnoha zemích nejsou považovány za nebezpečné zbraně, což usnadňuje cestování. Jejich nezbytnost je zřejmá pro každého dobrodruha, kempaře nebo jednoduše pro ty, kteří chtějí být připraveni na vše.
Brousky na nože
Ale alfa omega každého nože je, zda je ostrý nebo tupý. Jen s ostrým nožem se vám bude dobře řezat nebo obecně dobře pracovat.
Bohužel ostření - broušení nožů je relativně obtížné. Musíte si určit, pod jakým úhlem budete nůž brousit. Obecně platí, že čím je nůž určený pro hrubější práci, tím větší úhel brousíte. Naopak břitvy se brousí na úhel nejmenší. Stejně tak kuchyňské nože brousíte na cca 20 °. Lovecké nože pak zhruba na 25 °. Ale problém je jak tento úhel zajistit a jak dokázat úhel brousit po celé délce nože stejně.
Nejjednodušší brousky na nože mají úhel přednastavený a vy nůž jen přes něj protáhnete. Úhel nedokážete změnit, ale pro nejjednodušší přebroušení to stačí. Příkladem je Lansky Blademedic.
Pokusit chcete broušení nožů povýšit na naprosto jinou úroveň, doporučujeme Lansky Deluxe 5 kamenů (pro hladké ostří) nebo Lansky Professional 5 kamenů (pro zubaté ostří). Tato sada má vodítko, kdy si nastavíte úhel, který požadujete - vodící tyčku dáte do správného otvoru a tím udržujete správný úhel.
Sada má 5 brusných segmentů s rozdílnou zrnitostí. Začnete nejhrubším kamenem, který ubírá nejvíce materiálu a hodí se na změnu broušeného úhlu a pokračujete až po nejjemnější kámen. Výhodou je, že si můžete další kameny dokupovat (například kožený na doleštění).






























































Telefon: