Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času vytvořil mnoho kategorií podle určení a tedy i podle konstrukce a svých vlastností. A zřejmě nejrozšířenější jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních.

Zobrazit více

Oblíbené značky

Produkty

GSI Santoku Paring Knife 102mm
GSI Santoku Paring Knife 102mm: tento kuchyňský nůž nesmí chybět ve vaší kuchyňské výbavě. Je vyrobený...

GSI Outdoors Santoku Knife set
GSI Outdoors Santoku Knife set: je cestovní set, který využijete v kempu na dovolené. Obsahuje kuchyňské...

GSI Santoku Chef Knife 152mm
GSI Santoku Chef Knife 152 mm: je kuchyňský nůž oblíbeného tvaru, který vychází z tvaru tradičních japonských...

Gerber Exo-Mod Caper Drop Point
Nůž s pevnou čepelí Exo-Mod Drop Point 30-001797: je nůž s hladkou čepelí, který se hodí mít při ruce,...

Cold Steel Kitchen Classic Slicer
Cold Steel Slicer Knife: je kuchyňský nůž určený hlavně na maso, ale samozřejmě na vše na co vám bude...

Cold Steel Kompletní Set Kitchen Classic
Cold Steel Kompletní Set Kitchen Classic: je kompletní set kuchyňských nožů, který obsahuje i 6 nožů...

Cold Steel Kitchen Classic Paring Knife
Cold Steel Paring Knife: je univerzální kuchyňský nůž vhodný na krájení ovoce a zeleniny, ale samozřejmě...

Cold Steel Kitchen Classic Šéfkuchařský nůž
Cold Steel Kitchen Classics: je šéfkuchyňský nůž vhodný na krájení pečiva univerzální použití, hodí se...

Cold Steel Kitchen Classic Bread Knife
Cold Steel Bread Knife: je kuchyňský nůž vhodný na krájení pečiva. Je vyrobený z německé nerezové oceli...

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife
Cold Steel Bining Knife: je kuchyňský nůž vhodný na vykošťování. Je vyrobený z německé nerezové oceli...

Gerber Exo-Mod Caper, oranžový
Nůž s pevnou čepelí Exo-Mod Caper 30-001799: je nůž s hladkou čepelí, který se hodí mít při ruce, ať...

Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife
Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife: je univerzální kuchyňský nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený...

Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife: je steakový nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený z německé nerezové...

Cold Steel Commercial Series Scalper
Cold Steel Commercial Series Scalper – je univerzální vyroben s ohledem na maximální efektivitu krájení....

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.
Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů:
_ šéfkuchařský nůž: nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.
_ plátkovací nůž: je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.
_ nůž na zeleninu: menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný.
_ nůž na ovoce: opět má kratší a hladké ostří, má tvar zabnutého ptačího zobáku. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.
_ nůž na pečivo: dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.
_ vykosťovací nůž: jsou zřejmě nejméně často používané v domácíh podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Materiály:
Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika. Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.
Během vaření se často nože opláchují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.
Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů:
_ kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
_ syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.