Kuchyňské nože
Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času vytvořil mnoho kategorií podle určení a tedy i podle konstrukce a svých vlastností. A zřejmě nejrozšířenější jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních.
Oblíbené značky
Produkty
Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks

4 290 Kč
(20 %)
3 432 Kč
Přidat 'Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks' k porovnání
Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm

2 099 Kč
(10 %)
1 889 Kč
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm

1 090 Kč
(15 %)
925 Kč
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý

1 490 Kč
(15 %)
1 265 Kč
Přidat 'Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý' k porovnání
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm

349 Kč
(15 %)
296 Kč
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife

349 Kč
(10 %)
314 Kč
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic

6 390 Kč
(10 %)
5 751 Kč
Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm

2 119 Kč
(15 %)
1 801 Kč
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm

239 Kč
(15 %)
203 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm

1 190 Kč
(20 %)
952 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm

879 Kč
(15 %)
746 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

1 390 Kč
(15 %)
1 180 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks

379 Kč
(15 %)
322 Kč
Wusthof Blok s noži Classic 12 dílů

25 579 Kč
(10 %)
23 021 Kč
Wusthof Blok s 5 noži Gourmet

7 679 Kč
(10 %)
6 911 Kč
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů světlý

13 249 Kč
(10 %)
11 924 Kč
Přidat 'Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů světlý' k porovnání
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý

13 249 Kč
(10 %)
11 924 Kč
Přidat 'Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý' k porovnání
Wusthof Epicure Nůž na steaky 12 cm

2 949 Kč
(10 %)
2 654 Kč
Wusthof Classic Ikon Nůž na steak 12 cm

2 629 Kč
(10 %)
2 366 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Ikon Nůž na steak 12 cm' k porovnání
Cold Steel Slock Master

990 Kč
(10 %)
891 Kč
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial…

649 Kč
(10 %)
584 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial…

599 Kč
(10 %)
540 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž…

549 Kč
(10 %)
494 Kč
Přidat 'Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž (Kitchen Classics)' k porovnání
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Přidat 'Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem…

890 Kč
(10 %)
801 Kč
Přidat 'Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series) (kopie)' k porovnání
Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem…

690 Kč
(10 %)
621 Kč
Přidat 'Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž…

599 Kč
(10 %)
539 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)

950 Kč
(10 %)
855 Kč
Přidat 'Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Sekáček (Commercial Series)

1 799 Kč
(10 %)
1 619 Kč
Cold Steel 8" Šéfkuchařský nůž (Commercial…

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Přidat 'Cold Steel 8" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series) (kopie)' k porovnání
Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial…

1 074 Kč
(10 %)
967 Kč
Přidat 'Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)

850 Kč
(10 %)
765 Kč
Přidat 'Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž…

649 Kč
(10 %)
584 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen…

1 874 Kč
(10 %)
1 687 Kč
Přidat 'Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics)' k porovnání
Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm

1 829 Kč
(10 %)
1 646 Kč
Přidat 'Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm' k porovnání
Boker Arbolito Gaucho Olive

2 309 Kč
(15 %)
1 963 Kč
Kuchařskýchh nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?
Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.
Levný kuchyňský nůž je stále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchařské nože toho nařežou mnohem více než se ztupí a snadno je i nabrousíte. Jsou vždy vyrobené z nerezové oceli, která nerezaví.
Dražší nože jsou kované, jsou pevnější a při práci stabilnější.
Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové nože mohou být samozřejmě i levnější.
Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.
Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.
Druhy kuchyňských nožů:
_ šéfkuchařský nůž: nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.
_ plátkovací nůž: je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.
_ nůž na zeleninu: menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný.
_ nůž na ovoce: opět má kratší a hladké ostří, má tvar zabnutého ptačího zobáku. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.
_ nůž na pečivo: dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.
_ vykosťovací nůž: jsou zřejmě nejméně často používané v domácíh podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.
Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.
Materiály:
Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika. Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.
Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.
Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.
Během vaření se často nože opláchují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.
Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.
Materiál rukojetí kuchyňských nožů:
_ kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
_ syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
_ dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.
Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.