Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času vytvořil mnoho kategorií podle určení a tedy i podle konstrukce a svých vlastností. A zřejmě nejrozšířenější jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních.

Zobrazit více

Produkty

Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks Doporučujeme!
Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks: sada kvalitních nožů ve třech délkách čepele. Ergonomicky...

Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm Doporučujeme!
Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm : je velký, univerzální šéfkuchařský nůž vhodný pro každého kuchaře....

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru, který...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý Doporučujeme!
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý: kuchyňský nůž s čepelí 20 cm s kvalitní plastovou...

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm: je určený pro krájení drůbežího masa, vykošťování. Délka čepele...

Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife: je steakový nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený z německé nerezové...

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic: 8dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:nůž na...

Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm
Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm : je univerzální nůž pro kuchaře, hodí se na krájení masa, ryb,...

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm: je nůž na steaky. Bude to jeden z vašich nejpoužívanějších...

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm: je univerzální kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni....

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm: je univerzální kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni....

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks
Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks: je sada dvou menších nožů do kuchyně. Obsahuje nůž na zeleninu...

Wusthof Blok s noži Classic 12 dílů
Wusthof Blok s noži Classic 12 dílů: 12dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž na...

Wusthof Blok s 5 noži Gourmet
Wusthof Blok s 5 noži Gourmet: 5dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:nůž na zeleninu...

Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů světlý
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů světlý: 7dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž...

Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý
Wusthof Blok Classic s noži 7 dílů tmavý: 7dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž...

Wusthof Epicure Nůž na steaky 12 cm
Wusthof Epicure Nůž na steaky 12 cm: je elegantní steakový nůž, který se hodí pro krájení steaku (na...

Wusthof Classic Ikon Nůž na steak 12 cm
Wusthof Classic Ikon Nůž na steak 12 cm: je elegantní steakový nůž, který se hodí pro krájení steaku...

Cold Steel Slock Master
Cold Steel Slock Master: Jedná se o kvalitní nůž na zpracování potravin, jako maso a zelenina. Jeho tvar...

Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series): Tuhý nůž na vykosťování od americké firmy Cold Steel....

Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series): Velmi pružný vykosťovací nůž od americké firmy...

Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž (Kitchen Classics)
Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž (Kitchen Classics): Jedná se o vykošťovací nůž s hladkým ostřím...

Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series): Velký řeznický stahovací nůž od americké firmy Cold...

Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series) (kopie)
Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series): Příprava ryb a jejich filetování, je specifická...

Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)
Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series): Příprava ryb a jejich filetování, je specifická...

Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series): Prohnutý vykosťovací nůž, který slouží především k oddělování...

Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series): jedná se o velký zakřivený řeznický nůž, s čepelí o délce...

Cold Steel Sekáček (Commercial Series)
Cold Steel Sekáček (Commercial Series): jedná se o robustní, odolný a těžký sekáček na maso, s kovovou...

Cold Steel 8" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series) (kopie)
Cold Steel 8" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series): Velký šéfkuchařský nůž 8" , určený na krájení a plátkování...

Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series)
Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series): Velký šéfkuchařský nůž 10" , určený na krájení a...

Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)
Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series): Nůž je svým tvarem navržený pro k bourání, porcování a vykrajování...

Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series): Tuhý vykosťovací nůž s prohnutou čepelí,...

Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics)
Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics): Praktická sada 6 steakových nožů s zubatým ostřím,...

Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm
Wusthof Classic White Nůž na steak 12 cm  : je nůž určený na steaky. Hodí se na krájení masa (na prkénku).Délka...

Boker Arbolito Gaucho Olive
Boker Arbolito Gaucho Olive – je steakový nůž navržený v Argentině. Čepel je z oceli 440A. Rukojeť je...

Kuchařskýchh nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?
Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.
Levný kuchyňský nůž je stále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchařské nože toho nařežou mnohem více než se ztupí a snadno je i nabrousíte. Jsou vždy vyrobené z nerezové oceli, která nerezaví.
Dražší nože jsou kované, jsou pevnější a při práci stabilnější.
Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové nože mohou být samozřejmě i levnější.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.
Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů:
_ šéfkuchařský nůž: nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.
_ plátkovací nůž: je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.
_ nůž na zeleninu: menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný.
_ nůž na ovoce: opět má kratší a hladké ostří, má tvar zabnutého ptačího zobáku. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.
_ nůž na pečivo: dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.
_ vykosťovací nůž: jsou zřejmě nejméně často používané v domácíh podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály:
Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika. Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.
Během vaření se často nože opláchují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.
Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů:
_ kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
_ syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
_ dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.