Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.

Zobrazit více

Produkty

Gerber Tri-Tip Mini Cleaver

Gerber Tri-Tip Mini Cleaver
Gerber Tri-Tip Mini Cleaver: mini sekáček od Amerického výrobce, vhodný do lesa i do kuchyně. Hodí se...

Cold Steel Slock Master

Cold Steel Slock Master
Cold Steel Slock Master: Jedná se o kvalitní nůž na zpracování potravin, jako maso a zelenina. Jeho tvar...

Gerber Zavírací filetovací nůž Controller 6"…

Gerber Zavírací filetovací nůž Controller 6" Folding Fillet Salt
Gerber Zavírací filetovací nůž Controller 6" Folding Fillet Salt: zavírací varianta filetovacího nože...

Wusthof Nůž kuchařský Classic 20 cm

Wusthof Nůž kuchařský Classic 20 cm
Wusthof Nůž kuchařský Classic 20 cm : je středně velký, robusní kuchařský nůž a vysokým hřbetem, který...

Cold Steel Kitchen Classic Paring Knife

Cold Steel Kitchen Classic Paring Knife
Cold Steel Paring Knife: je univerzální kuchyňský nůž vhodný na krájení ovoce a zeleniny, ale samozřejmě...

Gerber Controller Fillet Salt

Gerber Controller Fillet Salt
Filetovací nůž Controller Fillet Salt Gerber: Filetovací nůž pro rybáře, který vám usnadní práci při...

Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks

Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks Doporučujeme!
Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks: sada kvalitních nožů ve třech délkách čepele. Ergonomicky...

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru, který...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý Doporučujeme!
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý: kuchyňský nůž s čepelí 20 cm s kvalitní plastovou...

Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm

Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm
Boker Nůž kuchařský Forge Wood 20 cm : je univerzální nůž pro kuchaře, hodí se na krájení masa, ryb,...

Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm

Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm
Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm: je menší nůž určený pro krájení zeleniny. Délka čepele je 10 cm. Ostří...

Boker Nůž kuchyňský Forge 9 cm

Boker Nůž kuchyňský Forge 9 cm
Boker Nůž kuchyňský Wood 9 cm: univerzální  nůž nůž vhodný na krájení ovoce a zeleniny, bylinek a podobně.Délka...

Boker Nůž kuchyňský Forge Wood 9 cm

Boker Nůž kuchyňský Forge Wood 9 cm
Boker Nůž kuchyňský Forge Wood 9 cm: nůž vhodný na krájení ovoce a zeleniny, bylinek a podobně.Délka...

Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm

Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm
Boker Nůž na porcování masa Forge Wood 20 cm: nůž vhodný na porcování masa a ryb. Lze ale využít i na...

Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm

Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm Doporučujeme!
Wusthof Gourmet Nůž kuchařský 23 cm : je velký, univerzální šéfkuchařský nůž vhodný pro každého kuchaře....

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm: je určený pro krájení drůbežího masa, vykošťování. Délka čepele...

Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm

Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm Doporučujeme!
Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm: je solidní kuchyňský nůž určený pro práci s rybou. Délka...

Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife

Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife: je steakový nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený z německé nerezové...

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic: 8dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:nůž na...

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm: je nůž na steaky. Bude to jeden z vašich nejpoužívanějších...

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm: je univerzální kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni....

Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks

Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks
Victorinox Swiss Modern LE 2022 2 ks: je sada dvou menších nožů do kuchyně. Obsahuje nůž na zeleninu...

Boker Nůž univerzální Forge 11 cm

Boker Nůž univerzální Forge 11 cm
Boker Nůž univerzální Forge 11 cm: univerzální nůž pro práci v kuchyni. Délka čepele je 11 cm. Čepel...

Boker Blok s kuchyňskými noži Forge Wood 2.0

Boker Blok s kuchyňskými noži Forge Wood 2.0
Boker Blok s kuchyňskými noži Forge Wood 2.0: je set šesti kvalitních kuchyňských nožů pro profesionální...

Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm

Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm
Wusthof Performer Nůž Santoku 17 cm : je unikátní a designově hodně vyvedený univerzální šéfkuchařský...

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks
Victorinox Sada na porcování  Wood 2 ks: sada nože a vidličky na porcování a servírování masa. Oba kousky...

Cold Steel Western Hunter

Cold Steel Western Hunter
Cold Steel Western Hunter s pouzdrem (Commercial Series): je univerzální řeznický nůž do masokombinátů,...

Cold Steel Commercial Series MRT Paring Knife

Cold Steel Commercial Series MRT Paring Knife
Cold Steel Commercial Series MRT Paring Knife: je univerzální kuchyňský nůž vhodný na krájení ovoce a...

Wusthof Performer Nůž na chleba 23 cm

Wusthof Performer Nůž na chleba 23 cm
Wusthof Performer Nůž na chleba 23 cm: je unikátní a designově hodně vyvedený univerzální šéfkuchařský...

Wusthof Gourmet Nůž na chleba 23 cm

Wusthof Gourmet Nůž na chleba 23 cm
Wusthof Gourmet Nůž na chleba 23 cm: nůž na chleba, křupavé pečivo, nebo na nakrájení dortů.Délka čepele...

Wusthof Gourmet Nůž na chleba 20 cm

Wusthof Gourmet Nůž na chleba 20 cm
Wusthof Gourmet Nůž na chleba 20 cm: nůž na chleba, křupavé pečivo, nebo na nakrájení dortů.Délka čepele...

Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm

Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm
Wusthof Classic Nůž na chleba 20 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm
Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm

Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm
Wusthof Classic Ikon créme Nůž na zeleninu 9 cm: univerzální nůž na krájení a čištění zeleniny, rozmělnění...

Wusthof Nůž na zeleninu Amici 9 cm

Wusthof Nůž na zeleninu Amici 9 cm
Wusthof Nůž na zeleninu Amici 9 cm: univerzální nůž na krájení cibule a bylinek, na krájení, čištění...

Wusthof Performer Nůž na zeleninu 9 cm

Wusthof Performer Nůž na zeleninu 9 cm
Wusthof Performer Nůž na zeleninu 9 cm: je unikátní a designově hodně vyvedený univerzální šéfkuchařský...

Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti

Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?

Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.

Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.

Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.

  • Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
  • Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů

šéfkuchařský nůž

Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.

plátkovací nůž

Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.

nůž na zeleninu a ovoce

Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.

nůž na pečivo

Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.

vykosťovací nůž

Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály

Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.

  • Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
  • Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
  • Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.

Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.

Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů

  • kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
  • syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
    Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
  • dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.