Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Zavírací nože

Zavírací nože jsou mezi zákazníky jedny z nejoblíbenějších. Dají se lehce schovat do kapsy a nepřekáží. Víte, jak si zavírací nůž vybrat? Je lepší jednoruční nůž? A co třeba vystřelovací nože, používají se ještě? Na co si dát pozor? Náš průvodce vám pomůže.

Zobrazit více

Produkty

Sog Escape Black

Sog Escape Black Doporučujeme!
Sog Escape Black –je kapesní nůž vhodný pro hasiče, záchranáře, horskou službu nebo i pro vás. Má střední...

Cold Steel Crawford Model 1

Cold Steel Crawford Model 1 Doporučujeme!
Cold Steel Crawford Model 1 – je moderně pojatý kapesní - zavírací nůž, který nese své jméno po nožíři...

Baladéo Mushroom knife ECO029

Baladéo Mushroom knife ECO029 Doporučujeme!
Baladéo Mushroom knife – kapesní houbařský nůž se štětinami pro očištění hub. váha: 125 gvelikost: 13×3,2×2,1...

Sog Pentagon OTF

Sog Pentagon OTF
Sog Pentagon OTF – je zavírací dýka určená pro vojáky, policisty nebo různé militantní jednotky, které...

Sog Seal XR

Sog Seal XR
Sog Seal XR - je navržen pro službu v ozbrojených složkách a prošel připomínkovým řízením a testováním...

Cold Steel Luzon Large

Cold Steel Luzon Large Doporučujeme!
Cold Steel Luzon Large – je velmi populární zavírací nůž, který získal tvar podle balisongů (který je...

Baladéo ECO201 Emergency

Baladéo ECO201 Emergency Doporučujeme!
Baladéo ECO201 Emergency – je plně vybavený záchránářský nůž vhodný pro vyprošťování z havarovaných aut,...

Mam 2591 houbařský nůž

Mam 2591 houbařský nůž
Mam 2591 houbařský nůž: zavírací houbařský nůž se štětečkem na očištění hub. Dřevěná rukojeť je vyrobená...

SOG Key Knife

SOG Key Knife
SOG Key Knife: je malý a kompaktní zavírací nůž určený jako přívěsek na klíče. Má pojistku proti nechtěnému...

Gerber Quadrant Modern Folding

Gerber Quadrant Modern Folding
Gerber Quadrant Modern Folding: je stylový zavírací nůž s vyhazovacím otevíráním, vychází svým designem...

Boker Magnum Sicilian Needle

Boker Magnum Sicilian Needle
Boker Magnum Sicilian Needle  – vystřelovací nůž s úzkou čepelí. Tyto nože nazývané Stiletto, jsou nejoblíbenější...

Lionsteel SR22A

Lionsteel SR22A BB
Lionsteel SR22A  – je zavírací nůž typu EDC (Every Day Carry - nůž pro každodenní nošení), vyrobený exkluzivní...

Victorinox Evoke BS Alox

Victorinox Evoke BS Alox
Victorinox Evoke BS Alox –  se hodí pro turistiku, kemping, rybářství nebo myslivost, ale hodí se i do...

Cold Steel Ranch Boss II

Cold Steel Ranch Boss II
Cold Steel Ranch Boss II – je odolný a robusní, ale jednoduchý zavírací nůž s hladkým ostřím, který byl...

Gerber Mini Paraframe Tanto hladké ostří

Gerber Mini Paraframe Tanto hladké ostří
Gerber Mini Paraframe Tanto hladké ostří: Zavírací nožík, který je svojí nízkou hmotností, a malým rozměrem...

Sog Flash AT

Sog Flash AT
Sog Flash AT – je to univerzální a moderně pojatý EDC nůž, který se hodí pro využití během každého dne...

Deejo 1DB009 37g damascus olive wood

Deejo 1DB009 37g damascus olive wood
Deejo 1DB009 37g damascus olive wood: ultralehký kapesní nůž s damaškové oceli, která vyniká svou tvrdostí...

Deejo 3GB001 Giant Black olive 390g

Deejo 3GB001 Giant Black olive 390g
Deejo 3GB001 Giant Black olive 390g: největší nůž Deejo který si můžete pořídit. Měří přes 40 cm a váží...

Deejo 1DB008 37g damascus snakewood

Deejo 1DB008 37g damascus snakewood
Deejo 1DB008 37g damascus snakewood: ultralehký kapesní nůž s damaškové oceli, která vyniká svou tvrdostí...

Antonini SOS.URI_XL AR/L

Antonini SOS.URI_XL AR/L
Antonini SOS.URI_XL AR/L  – je nadstandardně vybavený nůž, který využijete ve všech možných situacích....

Antonini SOS.NAUTA_RQE R/S

Antonini SOS.NAUTA_RQE R/S
Antonini SOS.NAUTA_RQE R/S  –  profesionální nůž pro záchranáře či jachtaře, vybavený zubatou čepelí...

Antonini SOS.NAUTA_B/S

Antonini SOS.NAUTA_B/S
Antonini SOS.NAUTA_B/S  –  profesionální nůž pro záchranáře či jachtaře, vybavený zubatou čepelí a speciálním...

Antonini SOS.80+R/S

Antonini SOS.80+R/S
Antonini SOS.80+R/S  –  záchranářský nůž s částečně zubatou čepelí a magnetickým držákem bitů 1/4". Ten...

Baladéo ECO130 naked

Baladéo ECO130 naked
Baladéo ECO130 naked: ultralehký kapesní nůž se sponou k možnému připnutí na opasek. Nůž váží pouhých...

Antonini Caltagirone 917/23

Antonini Caltagirone 917/23
Antonini Caltagirone 917/23  –  zavírací nůž značky Antonini s čepelí z nerezové oceli AISI 420 a rukojetí...

Antonini BOAT & FISH 861/N

Antonini BOAT & FISH 861/N
Antonini BOAT & FISH 861/N  –  kapesní nůž z kolekce BOAT-FISHING s čepelí z nerezové oceli AISI...

Baladeo ECO061 Breizh

Baladeo ECO061 Breizh
Baladeo ECO061 Breizh: zavírací nůž s čepelí z nerezové oceli a rukojetí z masivního tmavého dřeva, do...

Antonini Siciliano 907/19/L

Antonini Siciliano 907/19/L
Antonini Siciliano 907/19/L  –  tradiční sicilský zavírací nůž značky Antonini s čepelí z nerezové oceli...

OldBear 9747/21_LNI

OldBear 9747/21_LNI
OldBear 9747/21_LNI  –  kapesní nůž tvaru žabka pro použití v zahradě - v exkluzivním provedení s ručně...

OldBear 9747/21_LN

OldBear 9747/21_LN
OldBear 9747/21_LN  –  kapesní nůž tvaru žabka pro použití v zahradě - v tradičním jednoduchém a přitom...

OldBear 9747/17_LN OBB

OldBear 9747/17_LN OBB
OldBear 9747/17_LN OBB  –  kapesní nůž tvaru žabka pro použití v zahradě - v tradičním jednoduchém a...

OldBear 9367/19_LN

OldBear 9367/19_LN
OldBear 9367/19_LN  –  kapesní nůž na biltong, určeno speciálně pro krájení sušeného hovězího masa. Biltong...

OldBear 9377/19_LN

OldBear 9377/19_LN
OldBear 9377/19_LN  –  sadařský nůž se speciálním roubovacím očkem. Roubovací nebo očkovací nože využijí...

OldBear 9307/23_NHK

OldBear 9307/23_NHK
OldBear 9307/23_NHK  –  kapesní nůž pro každodenní použití (EDC - Every Day Carry) v tradičním jednoduchém...

OldBear 9307/23_MT

OldBear 9307/23_MT
OldBear 9307/23_MT  –  kapesní nůž pro každodenní použití (EDC - Every Day Carry) v tradičním jednoduchém...

OldBear 9307/23_MAK

OldBear 9307/23_MAK
OldBear 9307/23_MAK  –  kapesní nůž pro každodenní použití (EDC - Every Day Carry) v tradičním jednoduchém...

Zavírací nůž je při turistice nezbytnost

Pro běžné použití v outdooru, při turistice, cestování nebo i při cestách za potápěním nebo lezením určitě budete potřebovat občas něco uvařit, ukrojit si chleba nebo něco uříznout. A právě pro tyto účely se nejlépe hodí kapesní - zavírací nože. Potkáte se také s názvem nože EDC (every day carry - pro každodenní nošení).

Jejich výhoda je v nízké hmotnosti a kompaktnosti. Můžete si je sebou vzít do kapsy nebo do batohu mnohem pohodlněji než klasický nůž s pevnou čepelí. Jejich nevýhody: menší robustnost, pevnost není v outdooru tolik důležitá.

Jak vybrat kapesní zavírací nůž?

Nejdůležitější část nože je vždy čepel. U ní je možné vybírat konstrukci, může být hladká, zoubkovaná nebo kombinovaná.

Čepel

  • Hladká čepel je podle našeho názoru pro outdoorové využití při vaření nejvhodnější. Dělá rovný, čistý řez, dobře plátkuje. Také se nejsnadněji brousí.  Já osobně ji preferuji,pracuje se mi s ní lépe.
  • Zoubkovaná čepel má delší řeznou délku, různé řezací úhly a navíc hrotové řezáky. Řez je agresivní, hrubý. Řeže některé věci rychleji a snadněji než hladká čepel, ale právě na přípravu svačiny, řezání chleba se tolik nehodí (perfektně řeže například nylonová lana). Proto se s ním setkáte hlavně u nářaďových nožů. Tato čepel má vyšší životnost ostří. Další nevýhodou je komplikovanější broušení.
  • Kombinovaná čepel je rozumným kompromisem. Takže můžete využít hladké ostří, ale mít i výhodu zubatého ostří, které lépe funguje v tvrdých materiálech, vlascích, lanech.... Proto dnes v mnoha případech vytlačila celozoubkované nože. Nevýhodou je to, že hladká i zoubkovaná část je jen malá (zpravidla poloviční délka čepele) a jdou obtížněji využít. A komplikovaně se brousí.

Materiál čepele nože

Materiál je komplikované téma, které by zabralo mnoho prostoru a i tak by nemělo jasného vítěze. Obecně platí, že tvrdá ocel déle drží ostří, ale hůře se brousí. Tvrdost oceli se měří ve stupnici Rockwell (HRC), ocel dosahuje až 68 HRC.

V základu se ocel dá rozdělit na

  • Uhlíkovou ocel - s rostoucím obsahem uhlíku se zvyšuje pevnost, odolnost, tvrdost. Výborně se brousí a udržuje ostří, ale rezne. Proto vyžaduje péči po práci např. se zeleninou, ovocem. Navíc reznutí nevypadá pěkně.
  • Nerezovou ocel - jejich výhoda je ve snadné údržbě, nekorodují. Jejich vlastnosti zajišťuje chrom, kterého je minimálně 13%. Nejběžněji jsou používané oceli třídy 4xx, jejich výhoda je ve snadné brousitelnosti. Základní ocelí, kterou má smysl se zabývat je 420, lepší varianta je pak 440. Nicméně v nožířství jsou používané stovky druhů ocelí, u dražších nožů má jistě smysl se o ně zabývat podrobněji. U mnoha nožů vlastnosti oceli popisujeme, usnadní vám to orientaci.
  • Damašková ocel (je kovářsky svařovaná ocel, která vznikne překládáním různých druhů ocelí, které mají různé vlastnosti. Nůž tak dostane např. tvrdost i pevnost. Kromě zajímavých vlastností mají i krásnou kresbu. V dnešní době jsou díky lepší dostupnosti mimořádně populární). Může to být super volba a je i designově velmi pěkná.

Povrchová úprava je důležitá hlavně u vojenských - útočných nožů, jde o to, aby se neleskly. U EDC nožů je to hlavně designová záležitost. Hodně záleží na zpracování, dobře černěný nůž má samozřejmě lepší ochranu, ale nekvalitní černění se odírá, zejména pro styk s potravinami je to nežádoucí.

Materiál je však pouze jedna část výrobku, důležité je i jeho houževnatost, tvar ostří a způsob nabroušení, úprava povrchu. Proto ani dva nože se stejného materiálu nemusejí mít stejnou kvalitu. Proto je vhodné volit skládací nůž od výrobce, který má zkušenosti s výrobou, historii. Můžeme vám doporučit např. Lionsteel nebo Gerber.

Délka čepele

  • Krátké čepele do 7-8 cm: jejich výhodou je při cestování, nikde nebudete mít konflikt (některé státy mají omezení velikosti nožů). Ale působí trochu dětským dojmem.
    Jsou relativně levné, za stejnou cenu můžete někdy dostat lepší materiál. Při kempování a turistice malý nůž obstará prakticky stejnou práci jako jeho větší bratříčci. Samozřejmě nejsou robustní, ale to se od nich ani neočekává, nic s nimi nebudete páčit, zatloukat...
  • Střední čepele 9-12 cm: plnohodnotná, univerzální délka. Mají často pojistku, umí udělat spoustu práce. Podle našeho názoru to je nejlepší délka, čepel dobře obsáhne například chléb. Ale například Británie (více než 3 palce), Německo (nad 8,5 cm), Francie (nad 10 cm)... mají takto dlouhý zavírací nůž v případě nošení za nedovolenou zbraň. Jiné nevýhody prakticky nemá.
  • Dlouhé čepele 13 a více: pro turistiku a cestování je to již zpravidla zbytečná délka, ale i váha a velikost. Jejich výhoda je ve větší robustnosti. Již dokážou někdy splnit práci určenou pro nože s pevnou čepelí. Jsou pevnější. Podle našeho názoru už jsou z praktického hlediska zbytečné. Ale pokud se vám designově líbí nebo prostě chcete mít velký zavírací nůž, tak proč ne.

Pojistka

Pojistka je u nože super věc, bez ohledu na její konstrukci. Můžete si být jistí, že se vám kapesní nůž nečekaně nezavře, to je pro prsty nesmírně nebezpečné, proto je fixace čepele velmi důležitá. U renomovaných výrobců není problém se spolehlivostí pojistky.

Mně osobně velmi vyhovuje pojistka typu liner lock - plech, který je pružný a drží čep otevřenou, pro zavření ho vychýlíte mimo čepel a zavřete ji. Spolehlivá a uživatelsky příjemná je pojistka typu ball lock, je to pojistka, která je vsazena do určité části čepele, výborně se ovládá.

Bohužel některé státy považují nože s pojistkou proti zavření opět za nebezpečné zbraně, proto pro cestování po Evropě je možná lepším řešením využívat nože bez pojistky. Pro využití v ČR můžeme jednoznačně doporučit pojistku.

Otvírání

Může být klasické pro dvě ruce (dnes zastaralé, ale já osobně s ním nemám problém) nebo jednoruční. Nejčastěji se jednou rukou nože otevírají pomocí kolíčku nebo otvoru v čepeli. Otvíráte ho jedním prstem (palcem), ostatní prsty by správně neměly opouštět své místo.

Dále tady máme vyhazovací nůž a vystřelovací nůž s pérkem. Je to efektní, ale toto řešení má omezenou životnost. Opět jsou procestování nevhodné a v mnoha zemích nelegální. 

Rukojeť

Je stejně důležitá jako čepel. Sice neřeže, ale rozhoduje o tom, jak se vám s nožem pracuje. Jde jednak o pohodlný úchop, který je silně individuální. Pro velké ruce se určitě nehodí malé nožíky a naopak. A ergonomie. Moderní nože jsou často velmi zajímavé designově, ne vždy se vám však dobře drží.

Materiál střenek může být klasický - dřevo. Toto řešení je krásné, má ale nejnižší životnost, sníženou hygienu, zvýšené potřeby na údržbu. Gumové střenky nekloužou, ale jsou měkké, jejich životnost je opět nižší. Ocelové střenky mají vysokou životnost, dají se využít i pro zatloukání, ale jsou těžké. Populární jsou hliníkové střenky. Mají bezproblémovou životnost a údržbu, vypadají velmi dobře, ale ve zpocené ruce nebo ve vodě mohou klouzat. Oblíbené jsou syntetické materiály jako je například kraton - jsou zajímavé svou životností, nízkou hmotností, bezproblémovou údržbu.

Výběr je prostě na vás, vašich preferencí. A pokud se vám nože líbí, jistě nezůstanete u jednoho.