Zavírací nože
Zavírací nože jsou jedny z nejoblíbenějších. Dají se lehce schovat do kapsy a nepřekáží. Víte, jak si zavírací nůž vybrat? Na co si dát pozor? Náš průvodce vám s výběrem pomůže.
Produkty
Baladéo ECO201 Emergency

1 017 Kč
(10 %)
915 Kč
Deejo Wood 37 g Juniper 1CB002

Petzl Spatha

754 Kč
(16 %)
633 Kč
Laguiole DUB045

920 Kč
(10 %)
828 Kč
Laguiole DUB041

890 Kč
(10 %)
801 Kč
Laguiole DUB015

839 Kč
(10 %)
755 Kč
Laguiole DUB093

899 Kč
(10 %)
809 Kč
Deejo Tattoo 37 g

Lansky Responder

569 Kč
(10 %)
512 Kč
Deejo Black 37g Juniper Wood 1GB002

Lionsteel Mini 8210

Baladéo Mushroom knife ECO029

431 Kč
(10 %)
388 Kč
Laguiole DUB073

1 887 Kč
(10 %)
1 698 Kč
Gerber Remix hladké ostří

1 190 Kč
(13 %)
1 031 Kč
Laguiole DUB011

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Laguiole DUB050

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Laguiole DUB071

4 047 Kč
(10 %)
3 642 Kč
Baladéo ECO331

762 Kč
(10 %)
686 Kč
Baladéo ECO321 Papagayo Skinny

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Baladéo ECO320 Papagayo Skinny

762 Kč
(10 %)
686 Kč
Gerber Sharkbelly hladké ostří

1 579 Kč
(16 %)
1 319 Kč
Gerber US1 hladké ostří

949 Kč
(17 %)
790 Kč
Gerber Gator kombinované ostří

1 690 Kč
(15 %)
1 439 Kč
Laguiole DUB018

1 212 Kč
(10 %)
1 091 Kč
Laguiole DUB048

1 283 Kč
(10 %)
1 155 Kč
Laguiole Nature DUB209

807 Kč
(10 %)
726 Kč
Gerber Flatiron Folding Cleaver, G10

1 449 Kč
(18 %)
1 192 Kč
Gerber Fuse, zelený

1 090 Kč
(12 %)
958 Kč
Gerber FlatIron D2 Micarta

1 949 Kč
(32 %)
1 319 Kč
Gerber Fastball černý

3 649 Kč
(17 %)
3 027 Kč
Gerber Fastball Cleaver 20CV

5 749 Kč
(12 %)
5 046 Kč
Gerber Highbrow Compact hladké ostří

1 449 Kč
(13 %)
1 263 Kč
Gerber Set kleště Suspension-NXT + nůž Paraframe…

1 551 Kč
(19 %)
1 264 Kč
Přidat 'Gerber Set kleště Suspension-NXT + nůž Paraframe I.' k porovnání
Gerber Gator Drop Point hladký

2 240 Kč
(10 %)
2 016 Kč
Gerber Fastball FSG GB

3 690 Kč
(18 %)
3 027 Kč
Gerber Doubledown, černá + stonewash

5 437 Kč
(12 %)
4 758 Kč
- předchozí
- 1
- 2
- 3
- následující
- předchozí
- 1
- 2
- 3
- následující
Zavírací nůž
Pro běžné použití v outdooru, při turistice, cestování nebo i při cestách za potápěním nebo lezením určitě budete potřebovat občas něco uvařit, ukrojit si chleba nebo něco uříznout. A právě pro tyto účely se nejlépe hodí kapesní - zavírací nože. Potkáte se také s názvem nože EDC (every day carry - pro každodenní nošení).
Jejich výhoda je v nízké hmotnosti a kompaktnosti. Můžete si je sebou vzít do kapsy nebo do batohu mnohem pohodlněji než klasický nůž s pevnou čepelí. Jejich nevýhody: menší robusnost, pevnost není v outdooru tolik důležitá.
Jak vybrat zavírací nůž?
Nejdůležitější část nože je vždy čepel. U ní je možné vybírat konstrukci, může být hladká, zoubkovaná nebo kombinovaná.
Čepel
- Hladká čepel je podle našeho názoru pro outdoorové využití při vaření nejvhodnější. Dělá rovný, čistý řez, dobře plátkuje. Také se nejsnadněji brousí. Já osobně ji preferuji,pracuje se mi s ní lépe.
- Zoubkovaná čepel má delší řeznou délku, různé řezací úhly a navíc hrotové řezáky. Řez je agresivní, hrubý. Řeže některé věci rychleji a snadněji než hladká čepel, ale právě na přípravu svačiny, řezání chleba se tolik nehodí (perfektně řeže například nylonová lana). Proto se s ním setkáte hlavně u nářaďových nožů. Tato čepel má vyšší životnost ostří. Další nevýhodou je komplikovanější broušení.
- Kombinovaná čepel je rozumným kompromisem. Takže můžete využít hladké ostří, ale mít i výhodu zubatého ostří, které lépe funguje v tvrdých materiálech, vlascích, lanech.... Proto dnes v mnoha případech vytlačila celozoubkované nože. Nevýhodou je to, že hladká i zoubkovaná část je jen malá (zpravidla poloviční délka čepele) a jdou obtížněji využít. A komplikovaně se brousí.
Materiál čepele nože
Materiál je komplikované téma, které by zabralo mnoho prostoru a i tak by nemělo jasného vítěze. Obecně platí, že tvrdá ocel déle drží ostří, ale hůře se brousí. Tvrdost oceli se měří ve stupnici Rockwell (HRC), ocel dosahuje až 68 HRC.
V základu se ocel dá rozdělit na
- Uhlíkovou ocel - s rostoucím obsahem uhlíku se zvyšuje pevnost, odolnost, tvrdost. Výborně se brousí a udržuje ostří, ale rezne. Proto vyžaduje péči po práci např. se zeleninou, ovocem. Navíc reznutí nevypadá pěkně.
- Nerezovou ocel - jejich výhoda je ve snadné údržbě, nekorodují. Jejich vlastnosti zajišťuje chrom, kterého je minimálně 13%. Nejběžněji jsou používané oceli třídy 4xx, jejich výhoda je ve snadné brousitelnosti. Základní ocelí, kterou má smysl se zabývat je 420, lepší varianta je pak 440. Nicméně v nožířství jsou používané stovky druhů ocelí, u dražších nožů má jistě smysl se o ně zabývat podrobněji. U mnoha nožů vlastnosti oceli popisujeme, usnadní vám to orientaci.
- Damašková ocel (je kovářsky svařovaná ocel, která vznikne překládáním různých druhů ocelí, které mají různé vlastnosti. Nůž tak dostane např. tvrdost i pevnost. Kromě zajímavých vlastností mají i krásnou kresbu. V dnešní době jsou díky lepší dostupnosti mimořádně populární). Může to být super volba a je i designově velmi pěkná.
Povrchová úprava je důležitá hlavně u vojenských - útočných nožů, jde o to, aby se neleskly. U EDC nožů je to hlavně designová záležitost. Hodně záleží na zpracování, dobře černěný nůž má samozřejmě lepší ochranu, ale nekvalitní černění se odírá, zejména pro styk s potravinami je to nežádoucí.
Materiál je však pouze jedna část výrobku, důležité je i jeho houževnatost, tvar ostří a způsob nabroušení, úprava povrchu. Proto ani dva nože se stejného materiálu nemusejí mít stejnou kvalitu. Proto je vhodné volit nůž od výrobce, který má zkušenosti s výrobou, historii. Můžeme vám doporučit např. Lionsteel nebo Gerber.
Délka čepele
- Krátké čepele do 7-8 cm: jejich výhodou je při cestování, nikde nebudete mít konflikt (některé státy mají omezení velikosti nožů). Ale působí torchu dětským dojmem.
Jsou relativně levné, za stejnou cenu můžete někdy dostat lepší materiál. Při kempování a turistice malý nůž obstará prakticky stejnou práci jako jeho větší bratříčci. Samozřejmě nejsou robusní, ale to se od nich ani neočekává, nic s nimi nebudete páčit, zatloukat... - Střední čepele 9-12 cm: plnohodnotná, univezální délka. Mají čsto pojistku, umí udělat spoustu práce. Podle našeho názoru to je nejlepší délka, čepel dobře obsáhne například chléb. Ale například Británie (více než 3 palce), Německo (nad 8,5 cm), Francie (nad 10 cm)... mají takto dlouhý zavírací nůž v případě nošení za nedovolenou zbraň. Jiné nevýhody prakticky nemá.
- Dlouhé čepele 13 a více: pro turistiku a cestování je to již zpravidla zbytečná délka, ale i váha a velikost. Jejich výhoda je ve větší robusnosti. Již dokážou někdy splnit práci určenou pro nože s pevnou čepelí. Jsou pevnější. Podle našeho názoru už jsou z praktického hlediska zbytečné. Ale pokud se vám designově líbí nebo prostě chcete mít velký nůž tak proč ne.
Pojistka
Pojistka je u nože super věc, bez ohledu na její konstrukci. Můžete si být jistí, že se vám kapesní nůž nečekaně nezavře, to je pro prsty nesmírně nebezpečné, proto je fixace čepele velmi důležitá. U renomovaných výrobců není problém se spolehlivostí pojistky.
Mě osobně velmi vyhovuje pojistka typu liner lock - plech, který je pružný a drží čep otevřenou, pro zavření ho vychýlíte mimo čepel a zavřete ji. Spolehlivá a uživatelsky příjemná je pojistka typu ball lock, je to pojistka, která je vsazena do určité části čepele, výborně se ovládá.
Bohužel některé státy považují nože s pojistkou proti zavření opět za nebezpečné zbraně, proto pro cestování po Evropě je možná lepším řešením využívat nože bez pojistky. Pro využití v ČR můžeme jednoznačně doporučit pojistku.
Otvírání
Může být klasické pro dvě ruce (dnes zastaralé, ale já osobně s ním nemám problém) nebo jednoruční. Nejčastěji se jednou rukou nože otevírájí pomocí kolíčku nebo otvoru v čepeli. Otvíráte ho jedním prstem, ostatní prsty by správně neměly opouštět své místo.
Některé nože jsou vyhazovací nebo mají pérko a jsou vystřelovací. Je to efektní, ale toto řešení má omezenou životnost. Opět jsou procestování nevhodné, v mnoha zemích jsou nelegální.
Rukojeť
Je stejně důležitá jako čepel. Sice neřeže, ale rozhoduje o tom, jak se vám s nožem pracuje. Jde jednak o pohodlný úchop, který je silně individuální. Pro velké ruce se určitě nehodí malé nožíky a naopak. A ergonomie. Moderní nože jsou často velmi zajímavé designově, ne vždy se vám však dobře drží.
Materiál střenek může být klasický - dřevo. Toto řešení je krásné, má ale nejnižší životnost, sníženou hygienu, zvýšené potřeby na údržbu. Gumové střenky nekloužou, ale jsou měkké, jejich životnost je opět nižší. Ocelové střenky mají vysokou životnost, dají se využít i pro zatloukání, ale jsou těžké. Populární jsou hliníkové střenky. Mají bezproblémovou životnost a údržbu, vypadají velmi dobře, ale ve zpocené ruce nebo ve vodě mohou klouzat. Oblíbené jsou syntetické materiály jako je například kraton - jsou zajímavé svou životností, nízkou hmotností, bezproblémovou údržbu.
Výběr je prostě na vás, vašich preferencí. A pokud se vám nože líbí, jistě nezůstanete u jednoho.