Brousky na nože
Ani kvalitní brousek na nože a ocílka nesmí chybět ve vaší výbavě. U tupého ostří hrozí nebezpečí poranění, proto se ho snažte pravidelně brousit. Nabízíme celosvětově velmi populární značky Lansky, Victorinox, Boker a Wüsthof. Samozřejmě u nás najdete brousek na kuchyňské i kapesní nože.
Oblíbené značky
Produkty
Wusthof Brousek na nože kapesní
239 Kč
-20 %
191 Kč
Victorinox Brousek Duo
399 Kč
-25 %
299 Kč
Wusthof Brousek dvoustupňový
769 Kč
-20 %
614 Kč
Camillus Extreme Edge Knife Shear Sharpener
330 Kč
-16 %
276 Kč
Přidat 'Camillus Extreme Edge Knife Shear Sharpener' k porovnání
Camillus Glide Sharpener
550 Kč
-23 %
423 Kč
Sog Countertop Sharpener - stolní brousek
550 Kč
-10 %
495 Kč
Přidat 'Sog Countertop Sharpener - stolní brousek' k porovnání
Wusthof Brousič brusného kamene J 80
509 Kč
-30 %
357 Kč
Boker Magnum Korund 240/1000
929 Kč
-15 %
789 Kč
Victorinox Brousek diamantový 26 cm oválný
1 690 Kč
-20 %
1 352 Kč
Přidat 'Victorinox Brousek diamantový 26 cm oválný' k porovnání
Victorinox Brousek diamantový 23 cm oválný
1 490 Kč
-20 %
1 192 Kč
Přidat 'Victorinox Brousek diamantový 23 cm oválný' k porovnání
Highlander Jemný Brousek
240 Kč
-15 %
204 Kč
Lansky Quick Fix
250 Kč
-30 %
176 Kč
Proč pořídit profesionální brousek na nože?
Ať máte libovolný nůž, dříve či později se vám ztupí a vy budete muset vyřešit jeho nabroušení. A právě pro tento případ pro vás máme kvalitní brousky a ocílky na nože Lansky, Victorinox, Boker a Wüsthof. Jedná se o celosvětově velmi oblíbené brusné sady pro broušení loveckých, kuchyňských i kapesních nožů.
Jsou zajímavé jednoduchostí používání. Máme pro vás několik sad brusných prvků, které se liší počtem elementů a jejich hrubostí. Hrubší brousky se hodí na poničené, zubaté ostří a hrubé broušení, jemné jsou pak vhodné pro finální úpravu a perfektního nabroušení ostří. Velkou výhodou je dodržení stále stejného úhlu a to během broušení i každé další ostření. Jednotlivé elementy, jde znovu dokoupit.
Broušení nožů jde v podstatě rozdělit do tří skupin
- Jednoduché ostřiče nožů - je to produkt, přes který se nůž jen několikrát přetáhne. Výhodou je velmi jednoduché a rychlé broušení. Je ideální do kuchyně, kde v případě nutnosti nůž protáhnete a krájíte dál. Tímto způsobem nabrousí nůž každý. Nevýhodou je, že si nemůžete zvolit úhel, případně hrubost broušení. Takovými ostřiči jsou Lansky Blademedic (určujete si hrubost, ne úhel) nebo Lansky Quad Sharp (určujete si úhel broušení, ne hrubost).
- Brusné sady - jsou opravdu dobré pro kvalitní nabroušení nože až do úrovně holení. Jejich výhodou je, že si můžete zvolit úhel broušení a díky vodítku ho dokážete udržet po celé délce čepele. Další výhodou je různá zrnitost, takže hrubým segmentem nastavíte požadovaný úhel a postupným snižovaním hrubosti nabrousíte až do finální podoby. Případně si segmenty můžete ještě dokupovat na doleštění.Doporučujeme typ Lansky Deluxe 5 kamenů pro nože s hladkým ostřím a Lansky Professional 5 kamenů pro nože se zubatým ostřím.
Nevýhodou je nutná preciznost a časová náročnost. Chvíli to trvá, broušení si vezmete spíše večer k televizi než, že se do broušení pustíte během krájení masa. Také se nedá čekat, že se do broušení tímto způsobem pustí manželka. - Keramické brousky: jsou jednotlivé kameny, které používáte na broušení. Tento způsob ostření nožů vyžaduje zkušenost a zručnost, je problém udržet správný a hlavně konstantní úhel. V tomto segmentu jsou populární tzv. japonské kameny, jejich výhoda je ve vysoké zrnitosti, hodí se pro vyleštění ostří do naprostého lesku, který je daný zrnitostí 4000 nebo dokonce 8000. V tomto segmentu vám můžeme nabídnout vodní brusné kameny Boker nebo Wusthof.
- Ocílky: Ocílky slouží k udržení ostrosti nožů mezi jednotlivými broušeními. Neodstraňují materiál z čepele jako brousky, ale spíše narovnávají mikroskopické zoubky na ostří, které se mohou ohnout během běžného používání. Výhodou ocílek je jejich rychlost a jednoduchost použití. Jsou ideální pro pravidelnou údržbu nožů, aby zůstaly dlouhodobě ostré. Mezi oblíbené ocílky patří ty ze slitiny oceli, diamantové nebo keramické. Je však třeba si uvědomit, že ocílka nezamění skutečné nabroušení nože, když je čepel skutečně tupá.
Možná se ptáte, co je tedy ten nejlepší ruční brousek na nože? Záleží pouze na vás a vašich schopnostech. Doporučujeme mít doma klidně i dva různé produkty - jeden na pravidelnou údržbu a druhý na opravdu precizní broušení.