Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Brousky na nože

Ani kvalitní brousek na nože a ocílka nesmí chybět ve vaší výbavě. U tupého ostří hrozí nebezpečí poranění, proto se ho snažte pravidelně brousit. Nabízíme celosvětově velmi populární značky Lansky, Victorinox, Boker a Wüsthof. Samozřejmě u nás najdete brousek na kuchyňské i kapesní nože.

Zobrazit více

Produkty

Boker Vodní kámen 600/1500

Boker Vodní kámen 600/1500
Boker Vodní kámen 600/1500 - je vodní brusný kámen určený pro broušení nožů. Dokážou udělat velmi dobrý...

Boker Magnum Korund 240/1000

Boker Magnum Korund 240/1000
Boker Magnum Korund 240/1000 - je vodní brusný kámen určený pro broušení nožů. Dokážou udělat velmi dobrý...

Victorinox Brousek diamantový 26 cm oválný

Victorinox Brousek diamantový 26 cm oválný
Victorinox Brousek diamantový 26 cm oválný - je určen přímo k broušení kuchyňských, loveckých nožů. Je...

Victorinox Brousek diamantový 23 cm oválný

Victorinox Brousek diamantový 23 cm oválný
Victorinox Brousek diamantový 23 cm oválný - je určen přímo k broušení kuchyňských, loveckých nožů. Je...

Sog Countertop Sharpener - stolní brousek

Sog Countertop Sharpener - stolní brousek
Sog Countertop Sharpener: je stolní brousek na jakýkoliv rovný neporézní povrch. Malý a snadno přenosný....

Wusthof Brousek na nože keramický

Wusthof Brousek na nože keramický
Wusthof Brousek na nože keramický: je jednoduchý brousek na nože, kterým znovu nabrousíte svoje tupé...

Wusthof Brousek na nože kapesní

Wusthof Brousek na nože kapesní
Wusthof Brousek na nože kapesní: je kapesní brousek, kterým znovu nabrousíte svoje tupé nože. Je to jednoduché,...

Wusthof Brousek dvoustupňový

Wusthof Brousek dvoustupňový
Wusthof Brousek na nože dvoustupňový: je komfotní, ale na používaní jednoduchý kuchyňský brousek, kterým...

Highlander Jemný Brousek

Highlander Jemný Brousek
Highlander Jemný Brousek: Kapesní brousek v praktickém kapesní provedení najde místo u každého milovníka...

Cold Steel 2-IN-1 Knife Sharpener

Cold Steel 2-IN-1 Knife Sharpener
Cold Steel 2-IN-1 Knife Sharpener : je brusek na nože s dvojí hrubostí broušení. Na hrubší broušení více...

Wusthof Brousek keramický J 3000 26 cm

Wusthof Brousek keramický J 3000 26 cm
Wusthof Brousek keramický J 3000 26 cm : je brusek s jemným keramickým povrchem o zrnitosti 3000. Je...

Wusthof Brousek diamantový J 180 23 cm

Wusthof Brousek diamantový J 180 23 cm
Wusthof Brousek diamantový J 180 23 cm : je brusek s diamantovým povrchem o zrnitosti 180. Je ideální...

Wusthof Brousek diamantový J 240 23 cm

Wusthof Brousek diamantový J 240 23 cm
Wusthof Brousek diamantový J 240 23 cm : je brusek s diamantovým povrchem o zrnitosti 240. Je ideální...

Wusthof Brusný kámen s držákem J3000/8000

Wusthof Brusný kámen s držákem J3000/8000
Wusthof Brusný kámen s držákem J3000/8000 : je brusný kámen vhodný pro doleštění ostří kuchyňských, loveckých...

Wusthof Brusný kámen s držákem J1000/4000

Wusthof Brusný kámen s držákem J1000/4000
Wusthof Brusný kámen s držákem J1000/4000 : je brusný kámen určený na mokré broušení kuchyňských, loveckých...

Wusthof Brousič brusného kamene J 80

Wusthof Brousič brusného kamene J 80
Wusthof Brousič brusného kamene J 80: je brousek určený na srovnání brusných kamenů na nože. Pokud dlouhodobým...

Proč pořídit profesionální brousek na nože?

Ať máte libovolný nůž, dříve či později se vám ztupí a vy budete muset vyřešit jeho nabroušení. A právě pro tento případ pro vás máme kvalitní brousky a ocílky na nože Lansky, Victorinox, Boker a Wüsthof. Jedná se o celosvětově velmi oblíbené brusné sady pro broušení loveckých, kuchyňských i kapesních nožů.

Jsou zajímavé jednoduchostí používání. Máme pro vás několik sad brusných prvků, které se liší počtem elementů a jejich hrubostí. Hrubší brousky se hodí na poničené, zubaté ostří a hrubé broušení, jemné jsou pak vhodné pro finální úpravu a perfektního nabroušení ostří. Velkou výhodou je dodržení stále stejného úhlu a to během broušení i každé další ostření. Jednotlivé elementy, jde znovu dokoupit.

Broušení nožů jde v podstatě rozdělit do tří skupin

  • Jednoduché ostřiče nožů - je to produkt, přes který se nůž jen několikrát přetáhne. Výhodou je velmi jednoduché a rychlé broušení. Je ideální do kuchyně, kde v případě nutnosti nůž protáhnete a krájíte dál. Tímto způsobem nabrousí nůž každý. Nevýhodou je, že si nemůžete zvolit úhel, případně hrubost broušení. Takovými ostřiči jsou Lansky Blademedic (určujete si hrubost, ne úhel) nebo Lansky Quad Sharp (určujete si úhel broušení, ne hrubost).
  • Brusné sady - jsou opravdu dobré pro kvalitní nabroušení nože až do úrovně holení. Jejich výhodou je, že si můžete zvolit úhel broušení a díky vodítku ho dokážete udržet po celé délce čepele. Další výhodou je různá zrnitost, takže hrubým segmentem nastavíte požadovaný úhel a postupným snižovaním hrubosti nabrousíte až do finální podoby. Případně si segmenty můžete ještě dokupovat na doleštění.Doporučujeme typ Lansky Deluxe 5 kamenů pro nože s hladkým ostřím a Lansky Professional 5 kamenů pro nože se zubatým ostřím.
    Nevýhodou je nutná preciznost a časová náročnost. Chvíli to trvá, broušení si vezmete spíše večer k televizi než, že se do broušení pustíte během krájení masa. Také se nedá čekat, že se do broušení tímto způsobem pustí manželka.
  • Keramické brousky: jsou jednotlivé kameny, které používáte na broušení. Tento způsob ostření nožů vyžaduje zkušenost a zručnost, je problém udržet správný a hlavně konstantní úhel. V tomto segmentu jsou populární tzv. japonské kameny, jejich výhoda je ve vysoké zrnitosti, hodí se pro vyleštění ostří do naprostého lesku, který je daný zrnitostí 4000 nebo dokonce 8000. V tomto segmentu vám můžeme nabídnout vodní brusné kameny Boker nebo Wusthof.
  • Ocílky: Ocílky slouží k udržení ostrosti nožů mezi jednotlivými broušeními. Neodstraňují materiál z čepele jako brousky, ale spíše narovnávají mikroskopické zoubky na ostří, které se mohou ohnout během běžného používání. Výhodou ocílek je jejich rychlost a jednoduchost použití. Jsou ideální pro pravidelnou údržbu nožů, aby zůstaly dlouhodobě ostré. Mezi oblíbené ocílky patří ty ze slitiny oceli, diamantové nebo keramické. Je však třeba si uvědomit, že ocílka nezamění skutečné nabroušení nože, když je čepel skutečně tupá.

Možná se ptáte, co je tedy ten nejlepší ruční brousek na nože? Záleží pouze na vás a vašich schopnostech. Doporučujeme mít doma klidně i dva různé produkty - jeden na pravidelnou údržbu a druhý na opravdu precizní broušení.