Zvažujete koupi trekingových holí, ale nevíte jak na to? Výběr této velice užitečné turistické pomůcky se řídí několika jednoduchými pravidly, která vás navedou správným směrem. Přečtěte si 5 základních rad jak vybrat trekové hůlky a vyrazte na hory dobře vybaveni.

Pro nordic walking kupte hole na to určené

Předtím, než se začtete do samotného návodu, je potřeba zmínit jednu důležitou věc – hůlky na nordic walking a trekové hůlky jsou dva odlišné druhy pomůcek. Největší rozdíl je hlavně v poutkuhrotu a odlišnosti pro pravou a levou ruku. U hole na nordic walking je poutko jako rukavička, aby vám pevně držela na ruce, i když povolíte sevření; její hrot je ostřejší a je rozdíl mezi pravou a levou. U trekové je poutko podobné jako u hole na lyžování; hroty jsou spíše tupé a je jedno, kterou dlaní jí sevřete.

Pokud kupujete novou výbavu pro norskou chůzi, určitě si nepořizujte turistické hole – zbytečně vám budou přetěžovat zádové svalstvo a v terénu vám nedají potřebný odraz.

V případě že chodíte do vysokohorského terénu s těžkým či lehkým batohem, trekové hole se už od prvního použití stanou vaším nenahraditelným pomocníkem. Zejména při strmém sestupu s báglem na ně nedáte dopustit. Jak tedy ty trekingové hůlky vybrat? Soustřeďte se na 5 hlavních parametrů.

Způsob použití

Základní otázka, kterou si musíte položit, zní: Jak často a do jakého terénu si chcete hole brát? Pokud je to spíše procházka do lehčího terénu, určitě nepotřebujete trekové hůlky za 3 000 Kč. To samé platí, když se do hor vydáte průměrně třikrát do roka. Do dražších holí investujte v případě, že se na kopcích potíte často a rádi – tam je kvalita k nezaplacení.

Při výběru je také dobré se zamyslet nad tím, jestli se vám budou hodit spíše pevné či teleskopické hole. Každé řešení trekových hůlek má trochu jiné výhody a nevýhody.

Pevné trekové hole se vyrábí z jednoho kusu slitiny. Díky tomu mají o něco vyšší životnost a jejich konstrukce je odolná proti mechanickému poškození. Pevné trekingové hůlky jsou velmi praktické zvlášť v náročném terénu, kde máte stoprocentní jistotu, že vás nezklamou.

Samozřejmě mají i své nevýhody. Při výběru se musíte více zaměřit na jejich výšku, protože tu si na rozdíl od teleskopických holí nemůžete u těch pevných nijak přizpůsobit. Další, poměrně výraznou nevýhodou, je jejich skladování a přenášení. Pevné trekové hole nejdou složit a abyste s nimi zvládli pohodlně cestovat, budete potřebovat speciální poutko na batohu.

U skládacích neboli teleskopických trekingových holí nemusíte řešit téměř nic. Jejich výšku si pohodlně přizpůsobíte a při cestování či skladování je snadno složíte, takže zaberou minimum prostoru. Jejich největším problémem a nevýhodou je větší náchylnost k poškození.

Výška

Hůlky byste měli správně držet tak, že budete mít ruce v pravém uhlu. Ideální velkost pevných holí pak vypočítáte podle vzorečku 0,68 x vaše výška.

teleskopických takovou matematiku řešit nemusíte, ty se dají pohodlně nastavit. Navíc je můžete v případě nouze využít i jinak – třeba jako cepín, dlahu či při prodíraní vegetací.

Materiál

Čím lehčí trekingové hůlky jsou, tím víc za ně zaplatíte. Závisí to na materiálu. Hliníkové jsou nejtěžší, ale i nejlevnější. Naopak čím více karbonu hůlka obsahuje, tím lehčí, tvrdší.

Kupujete nové outdoor vybavení?

Přečtěte si naše rádce Jak vybrat | Affekt blog

Prozkoumejte také z čeho je vyrobená rukojeťGuma sice tlumí nárazy, ale neodvádí vlhkost. Zejména v létě spíše oceníte korek nebo různé směsi pěny, které lépe odsávají pot a přizpůsobí se tvaru dlaně.

Hrot

Levnější varianty mají hroty z oceli a vidia, u dražších se setkáte s karbidem, který má dlouhou životnost. Hodí se i plastový vyměnitelný talířek nad hrotem trekové hůlky, který zabraňuje jejímu hlubokému zaboření v měkčím terénu.

Způsob upevnění dílů

Šroubování, flick-lock, zamykání jako u lavinové sondy – je jen na vás, který způsob vám vyhovuje. Šroubovat budete levnější teleskopickou hůlku, časem se ale může začít protáčet. Flick-lock neboli zamykání páčkou je mnohem spolehlivější.

Nejbezpečnější se jeví způsob zamýkání jako u lavinové sondy – oceníte rychlost a jednoduchost skládání. Vyskytuje se většinou u nejdražších holí.