PLÁNUJETE víkend nebo prodloužený víkend v přírodě? Máme pro vás tip na dva pochody v Beskydech, na jeden si vyhraďte dva dny, na druhý čtyři.

Přechod Kysuce – Beskydy 

První den

RAKOVÁ – PRIELAČ – KRIŽKOVCI – CHATA DOLINA – POD VELKÝM POLOMEM – CHATA SKALKA

Druhý den

CHATA SKALKA – VELKÝ POLOM – BURKŮV VRCH – UHORSKÁ – KLOKOČOVSKÉ SKÁLY – HLINENE – VYSOKÁ – TURZOVKA

Délka a náročnost

Celkem jsme nachodili necelých 40 kilometrů, ale poměrně vysoké bylo převýšení, 1900 metrů. Trasa je středně náročná, nedoporučujeme malým dětem. 

Čas

Přibližně 6 hodin první den, 7 hodin druhý den

Tenhle dvoudenní výlet jsme měli naplánovaný ze Slovenska, konkrétně byla výchozím bodem Turzovka, kde jsme nechali auto a přesunuli se vlakem do Rakové. Trasa vede zčásti po hřebeni, hraniční linií mezi Českou a Slovenskou republikou.

Od vlaku z Rakové vede červená trasa, většinou jde o lesní nebo polní cestu, poměrně dobře značenou. Hned zpočátku jsme stoupali a přes Prielač jsme došli do osady Križkovci. Tady si můžete odpočinout, jsou tu stoly a přístřešek, taky možnost koupit občerstvení. Další část trasy vedla po modré k chatě Dolina (která nefunguje) a dál k rozcestí pod Velkým polomem, kde je tábořiště. Po další půlhodině jsme odtud po červené došli k chatě Skalka. 

Druhý den jsme opustili chatu Skalka a zamířili zpět po červené na vrchol Velkého Polomu. Tahle část trasy je nejkrásnější, vede po hřebeni, s krásnými výhledy na obě strany. Během léta tu nasbíráte jahody, borůvky, maliny a později i ostružiny. U Muřinkového vrchu je tábořiště, po cestě je i studánka. Později se na rozcestí Čuboňov oddělíte od červené a cesta pokračuje po modré až do Turzovky. Po cestě jsme obdivovali Klokočovské skály a gule. 

Občerstvení po cestě: na cestu si vezměte vlastní jídlo a dostatek pití v termosce. Po cestě je Kamenná chata a taky chata Skalka, obě s možností ubytování a občerstvení. Pak už se musíte spolehnout jen na dvě prodejny – Křižkovci a Klokočov. U Muřinkového vrchu je studánka. 

Přechod Beskyd

Další a o něco delší variantou může být tenhle přechod po vrcholcích Beskyd. Trasa je opět středně náročná, vede více po hřebeni a je rozložená do 4 dní (3 nocí). 

První den

MOSTY U JABLUNKOVA – CHATA SKALKA

Druhý den

CHATA SKALKA – VELKÝ POLOM – BURKŮV VRCH – KOZÍ HŘBET – CHATA KAMENITÝ

Třetí den

CHATA KAMENITÝ – CHATA PRAŠIVÁ

První den se dostanete od vlaku ze stanice Mosty u Jablunkova do chaty Skalka. Trasa vede do kopce po červené trase a měří asi 4 kilometry. Tam jednu noc přenocujte.

Druhý den vás čeká 20 kilometrů, ale trasu si můžete případně o pár kilometrů zkrátit. Půjdete po červené turistické značce po hřebeni mírně stoupavým terénem kolem rozhledny u Kamenné chaty, podél státní hranice až na vrchol Velkého Polomu. Potom přes Muřinkový vrch, dále k rozcestníku Pod Malým Polomem, kde pokračujete po modré až na Kozí hřbet. Konec trasy vede opět po červené a po žluté až na chatu Kamenitý

Po noci na chatě se vydejte na poslední část trasy – opět necelých 20 kilometrů. Povede po žluté na Babí vrch rozcestí a vydáte se doprava po červené na Kalužný – rozcestí a dále pokračujete po červené až na chatu Prašivá, kde opět můžete přenocovat. 

Tři horské chaty se spojily a vytvořily lákavou nabídku pro turisty – podívejte se na podrobnosti na stránkách přechod Beskyd, cena za ubytování na tři noci ve třech chatách včetně polopenze je pro jednu osobu jen 1000 Kč.