Rozum nám radil ještě letos pochodit jen po českých horách. Máme totiž  doma tříleté dítě, kterému se chodit nechce a na nošení už je velké a hlavně těžké. Jenže srdce nás táhlo do vysokých hor. A tak jsme se vydali do Tater, že to tam prostě nějak zvládneme a vymyslíme túry a akce, které nás uspokojí všechny.

A stalo se! Pokud prahnete po velehorách, malé dítě nemusí být překážkou. Jen tomu budete muset trochu přizpůsobit program.  

Ubytování

Možností ubytování ve Vysokých Tatrách je spousta, my jsme si náhodně podle ceny a recenzí na internetu zvolili Penzion Lesná v Tatranské a byli jsme nadšení. Velká koupelna, kuchyňka, obrovský pokoj a balkon, k tomu parádní uklízecí servis každý den. Ke stanici TEŽ je to cca 300 m. 

Cestování

Na všechna výchozí místa turistických tras se dostanete jednoduše Tatranská elektrickou železnicí (TEŽ). Pokud do Tater cestujete vlakem, vystoupíte v Popradu, odkud vás vyveze TEŽ do Starého Smokovce na svojí hlavní trať. Můžete vystoupit i ve Štrbě, odkud se dostanete „zubačkou“ na Štrbské pleso, což je konečná zastávka TEŽ. Druhá konečná je v Tatranské Lomnici. Týdenní lístek na TEŽ vás vyjde na 14 euro, na psa 7 euro.

1. Den (Batizovské Pleso – Sliezský dom)

Popis trasy

Vyšné Hágy – Batizovské pleso (2.30)  – Sliezský dom (1 hod.) – Tatranská Polianka (1:30)

Hodnocení trasy

Krásná trasa, až po tatranskou magistrálu potkáte minimum lidí, pro malé děti ale nevhodná.

Električka nás ráno vysazuje na zastávce Vyšné Hágy. Po žluté turistické se vydáváme směrem k Batizovskému plesu, které leží v dolině pod Gerlachovských štítem ve výšce 1800 m.n.m. Nikolka chvíli jde sama, pak si sama říká o krosničku a protože víme, že nemá cenu se s ní hádat, tatínek si ji dává na záda a vyrážíme rychlejším krokem. Za vesničkou se z asfaltky odbočuje na lesní cestu.

Trasa je náročnější pouze svým převýšením (800 m), jinak vede po technicky nenáročném chodníčku. Kousek před Batizovským plesem se žlutá značka napojuje na Tatranskou magistrálu. Ačkoli předpověď počasí byla dobrá a vše tomu celou trasu nasvědčovalo, několik minut před Batizovským plesem se najednou zatáhlo, začalo foukat i pršet a tak jsme se zastavili pouze na přiobléknutí.

S nechodícími dětmi sem opravdu nedoporučujeme chodit, pokud ano, tak mějte při ruce opravdu teplé oblečení. Změna nadmořské výšky je poznat na teplotě a dítě, které celou dobu jen sedí a nechodí, tuto změnu vnímá podstatně zřetelněji než vy. Nikča nejen že se klepala a slabounkým hláskem ze sebe drkotala že je jí zima, ale ještě jí dost zřetelně zfialověly rty a pobledla tvář.

Po přiobléknutí všech vrstev, co jsme měli, se úprkem vydáváme dále po tatranské magistrále na Sliezky dom (1 hodina). U něho posvačíme z vlastních zásob a mastíme dolu do Tatranské Polianky  na TEŽ.  V plánu bylo nechat dítě trochu pochodit alespoň cestou dolu, protože ale cesta vedla místy potokem po oklouzaných šutrech, neseme Nikolku až na asfaltku kousek od Polianky. 

2. Den

Popis trasy

Hrebienok – Starý Smokovec (4.45) – Hrebieok (3.45)

Hodnocení trasy

Lidé hodnotí trasu jako zdlouhavou a nudnou, já si jí maximálně užila, mám ráda trasy, kde můžu vypnout hlavu a jen jít nebo běžet.

Dnes jsme měli hlídání a tak jsme vyrazili na Slavkovský štít. Tohoto štítu se ale nemusíte vzdávat ani s dítětem. Na Hrebienoku se rozdělíte a jeden z vás půjde na vrchol Slavkovského štítu a druhý si užije nenáročnou procházku s dítětem na některou z chat v okolí Hrebienku, dítě určitě nepohrdne ani pobytem v okolí lanovky, kde může využít bobovou dráhu, kouknut do stánků se suvenýry,  pohrát si s dřevěnými medvědy, v restauraci si můžete dát oběd nebo něco k pití.

Pokud je partner dostatečně rychlý a počasí stabilní, stihnete se na Slavkovský štít podívat oba dva. Udávaný čas je 4 hod. 45 min., když si hodně máknete a nikde nezastavujete, dá se to zvládnout za dvě a půl hodiny. Dolů počítejte také min. 2 hodiny. Slavkovský štít je vyhlášený svými výhledy, my bohužel měli celou dobu mraky.

Cesta je skvěle značena, vede kamenitým terénem, závěrečná část suťoviskem. Lidé hodnotí trasu jako zdlouhavou, ono pokud to jdete celý udávaný čas, tak to asi zdlouhavé je. Já se snažila o rychlovýstup a nahoře jsem byla za 2 a půl hodiny a zdlouhavé nebo nudné mi to rozhodně nepřipadalo.

Neustále před sebou vidíte předvrcholky, na nichž zjišťujete, že hlavní vrchol je někde mnohem dál, a tak možná tohle se může průběžně podepisovat na psychice. Na závěr  vás ale potěší, že vrcholový kříž se najednou před vámi zjeví zcela nečekaně. Nebezpečná nebo lezecká místa tam nenajdete, i když místy jsou určitě potřeba obě ruce a mokrý terén by mohl být nepříjemný. Hustá mlha by zase mohla hodně zkomplikovat orientaci.

Mějte proto vždy zjištěnou aktuální předpověď, abyste tomu mohli přizpůsobit rychlost výstupu a sestupu, případně věděli, kdy je čas to otočit dolu. Nebo zvážili, jestli nebude lepší výstup odložit na jiný den.

3. den Popradské pleso, Ostrva

Trasa

Popradské pleso (TEŽ) – Popradské pleso – Ostrva (1926) – Popradské pleso – Štrbské pleso

Hodnocení

Parádní den, na Popradské pleso vede nenáročná cesta vhodná pro děti, tam na ně čeká odměna v podobě hezkého hřiště, a zatímco si zaujatě hrají, rodiče si mohou na střídačku vyběhnout na některý z vrcholů nad plesem.

Ráno  vylézáme z električky a po asfaltce se vydáváme vzhůru na Popradské pleso. Chodící děti by neměly mít problém dojít až k plesu, jedná se o 4 km do kopce po asfaltce. Na Popradském plese se před vámi hned za chatou zjeví dětské hřiště s dřevěným patrovým domečkem, pískovištěm, houpačkou a trampolínou.

Vše zadarmo, nemusíte si ani nic dávat v chatě. A tak naše dítě má program jasný, nadšeně proskáče odpoledne v trampolíně a my se s mužem můžeme vystřídat na výstupu na Ostrvu. Jedná se o menší vrchol tyčící se asi 500 metrů nad Popradským plesem. Trasa je uváděna na hodinu, když se nebudete zastavovat a půjdete svižně, zvládnete to za 45 min., dolu budete o něco málo rychlejší.

Trasa z Popradského na Štrbské pleso je nádherná, také ale dost frekventovaná. Celou dobu jdeme v davu a každou chvíli se vyhýbáme lidem jdoucím naproti. Pro malé děti je cesta schůdná.

4. den Starý Smokovec

Odpočinkový den se dá trávit i ve Starém Smokovci. Předpověď počasí oznamovala ve vyšších polohách zimu a déšť a tak jsme předodjezdový den pobyli ve Starém Smokovci. 

Jsem ráda, pokud se článkem necháte inspirovat. Určitě se ale na něj neomezujte, Vysokké Tatry a vůbec Slovensko Vám nabízí spoustu jiných příležitostí. Na různých místech se konají akce pro děti, můžete si zaplavat v bazéně, strávit den v Popradu…

My do Tater přijeli vlakem a tak jsme byli vázáni na místa podél TEŽ, navíc sebou všude vozíme psa, takže bazény a vůbec většina indoor aktivit se nás vůbec netýká. Zas na druhou stranu, Tatry jsou jen jedny, na bobovou dráhu nebo do bazénu můžete kdekoli.

Cestování (nejen s dětmi) zdar!