Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.

Zobrazit více

Produkty

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm: je univerzální nůž pro profesionální i amatérské kuchaře. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 12cm

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 12cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 12cm: je univerzální kuchařský nůž určený pro širokou škálu činností...

Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm

Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm
Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm: je určený pro porcování steaků. Délka čepele je 12 cm....

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm

Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm
Victorinox Nůž na chleba Grand Maître 26 cm: je kovaný kuchyňský nůž určený na pečivo, chleba, dorty.Délka...

Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 22 cm

Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 22 cm
Victorinox Nůž kuchařský Grand Maitre 22 cm: je kovaný kuchyňský nůž určený pro porcování masa, krájení...

Victorinox Nůž špikovací Fibrox 14 cm

Victorinox Nůž špikovací Fibrox 14 cm
Victorinox Nůž špikovací Fibrox 14 cm: je nůž určený pro špikování masa a vůbec všeho okolo masa, ale...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 20 cm

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 20 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 20 cm: je univerzální kuchyňský nůž, který je určený pro všestrannou...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 25 cm

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 25 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Classic 25 cm: je univerzální kuchyňský nůž, který je určený pro všestrannou...

Victorinox Nůž na rajčata 11 cm s dřevěnou…

Victorinox Nůž na rajčata 11 cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž na rajčata 11 cm s dřevěnou rukojetí: je kuchyňský nůž určený pro krájení rajčat a ovoce...

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 8 cm

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 8 cm
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 8 cm: je určený pro krájení drůbežího masa, vykošťování. Délka čepele...

Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 kusy

Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 kusy
Victorinox Sada kuchyňských nožů Wood 2 kusy: je sada dvou nožů do kuchyně. Ideální jako dárková sada....

Victorinox Nůž na chleba Swiss Classic 21 cm

Victorinox Nůž na chleba Swiss Classic 21 cm
Victorinox Nůž na chleba a pečivo Swiss Classic 21 cm: je kuchyňský nůž určený pro krájení chleba nebo...

Victorinox Nůž na chleba Swiss Classic 22 cm

Victorinox Nůž na chleba Swiss Classic 22 cm
Victorinox Nůž na chleba a pečivo Swiss Classic 22 cm: je kuchyňský nůž určený pro krájení chleba nebo...

Victorinox Nůž kuchařský Wood 25 cm

Victorinox Nůž kuchařský Wood 25 cm
Victorinox Nůž kuchařský Wood 25 cm: je univerzální nůž do kuchyně určený pro řezání čhokoliv co je na...

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 25 cm

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 25 cm
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 25 cm: je solidní kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni. Délka...

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 22 cm

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 22 cm
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 22 cm: je solidní kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni. Délka...

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 19 cm

Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 19 cm
Victorinox Nůž kuchařský Swiss Classic 19 cm: je solidní kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni. Délka...

Victorinox Blok s 11 noži Wood bukové dřevo

Victorinox Blok s 11 noži Wood bukové dřevo
Victorinox Blok s 11 noži Wood bukové dřevo: je kompletní sada osmi kuchyňských nožů, vidličky, ocílky,...

Victorinox Nůž na lososa Wood 30 cm

Victorinox Nůž na lososa Wood 30 cm
Victorinox Nůž na lososa Wood 30 cm: je určený pro krájení lososa na tenké plátky. Délka čepele je 30...

Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks

Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks
Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks: je kompletní sada kuchyňských nožů do kuchyně, která...

Victorinox Kuchyňská sada Swiss Classic červená 4…

Victorinox Kuchyňská sada Swiss Classic červená 4 ks
Victorinox Kuchyňská sada Swiss Classic červená 4 ks: je malá sada do kuchyně, která potěší každého milovníka...

Victorinox Grand Maitre 8 cm nůž vykrajovací

Victorinox Grand Maitre 8 cm nůž vykrajovací
Victorinox Grand Maitre 8 cm nůž vykrajovací: je určený pro vykrajování ovoce a zeleniny. Délka čepele...

Victorinox Grand Maitre 20 cm nůž na porcování

Victorinox Grand Maitre 20 cm nůž na porcování
Victorinox Grand Maître 20 cm nůž na porcování: je určený pro porcování masa. Délka čepele je 20 cm....

Cold Steel Commercial Series Scalper

Cold Steel Commercial Series Scalper
Cold Steel Commercial Series Scalper – je univerzální vyroben s ohledem na maximální efektivitu krájení....

Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife

Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife
Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife: je univerzální kuchyňský nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený...

Cold Steel Kitchen Classic Slicer

Cold Steel Kitchen Classic Slicer
Cold Steel Slicer Knife: je kuchyňský nůž určený hlavně na maso, ale samozřejmě na vše na co vám bude...

Cold Steel Kompletní Set Kitchen Classic

Cold Steel Kompletní Set Kitchen Classic
Cold Steel Kompletní Set Kitchen Classic: je kompletní set kuchyňských nožů, který obsahuje i 6 nožů...

Cold Steel Kitchen Classic Šéfkuchařský nůž

Cold Steel Kitchen Classic Šéfkuchařský nůž
Cold Steel Kitchen Classics: je šéfkuchyňský nůž vhodný na krájení pečiva univerzální použití, hodí se...

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife
Cold Steel Bining Knife: je kuchyňský nůž vhodný na vykošťování. Je vyrobený z německé nerezové oceli...

GSI Outdoors Rakau Knife set

GSI Outdoors Rakau Knife set
GSI Outdoors Rakau Knife set: je cestovní set nožů pro gurmány, který využijete v kempu na dovolené....

GSI Outdoors Santoku Knife set

GSI Outdoors Santoku Knife set
GSI Outdoors Santoku Knife set: je cestovní set, který využijete v kempu na dovolené. Obsahuje kuchyňské...

GSI Santoku Chef Knife 152mm

GSI Santoku Chef Knife 152mm
GSI Santoku Chef Knife 152 mm: je kuchyňský nůž oblíbeného tvaru, který vychází z tvaru tradičních japonských...

MSR Alpine Chef´s Knife

MSR Alpine Chef´s Knife
MSR Alpine Chef´s Knife: je nerezový kuchyňský nůž o délce 29 cm s plastovou střenkou, která se dobře...

MSR Alpine Kitchen Knife

MSR Alpine Kitchen Knife
MSR Alpine Kitchen Knife: je nerezový kuchyňský nůž s plastovou střenkou. Je snadno omyvatelný. Je určený...

Wusthof Nůž steakový Amici 12 cm

Wusthof Nůž steakový Amici 12 cm
Wusthof Nůž steakový Amici 12 cm: nůž pro naporcování steaku ale i na krájení dalšího druhu masa. Rukojeť...

Wusthof Gourmet Sada steakových nožů 6 ks

Wusthof Gourmet Sada steakových nožů 6 ks
Wusthof Gourmet Sada steakových nožů 6 ks: sada nožů s extra ostrou čepelí pro naporcování steaku ale...

Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti

Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?

Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.

Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.

Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.

  • Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
  • Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů

šéfkuchařský nůž

Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.

plátkovací nůž

Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.

nůž na zeleninu a ovoce

Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.

nůž na pečivo

Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.

vykosťovací nůž

Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály

Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.

  • Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
  • Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
  • Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.

Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.

Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů

  • kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
  • syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
    Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
  • dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.