Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Japonské nože

Japonský kuchyňský nůž je mezi kuchaři velmi populární a oblíbený. Vyrábí se jich mnoho typů. Tvary vycházejí z japonské tradice a od evropských nožů se liší tvarem, jednostrannou čepelí, materiály, použitou ocelí a její tvrdostí. 

Zobrazit více

Produkty

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru, který...

Wusthof Classic Santoku 14 cm

Wusthof Classic Santoku 14 cm
Wusthof Classic Santoku 14 cm  : je menší, univerzální nůž v japonském tvaru se plastovými střenkami,...

Wusthof Classic Santoku 17 cm

Wusthof Classic Santoku 17 cm
Wusthof Classic Santoku 17 cm  : je ideální velikost univerzálního nůže v japonském tvaru se plastovými...

Wusthof Santoku Gourmet 17 cm

Wusthof Santoku Gourmet 17 cm
Wusthof Santoku Gourmet 17 cm: je ekonomická varianta kvalitního kuchařského nože, který je inspirovaný...

Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm

Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm  : je středně velký, ideální nůž v japonském tvaru se plastovými,...

Wusthof Santoku Classic Ikon 17 cm

Wusthof Santoku Classic Ikon 17 cm
Wusthof Santoku Classic Ikon 17 cm  : je nůž japonského tvaru určený pro krájení zeleniny, ovoce, masa...

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy…

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy dřevěná rukojeť
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy…

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku...

Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy : je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru, který...

Boker Santoku Forge Wood 16 cm

Boker Santoku Forge Wood 16 cm
Boker Santoku Forge Wood 16 cm : je univerzální kuchyňský nůž populárního santoku tvaru, který se hodí...

Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm

Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm
Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm  : je kuchyňský nůž populárního japonského tvaru. Je určený ke zpracování...

Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy…

Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy 16,5 cm
Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy 16,5 cm  : je univerzální kuchyňský nůž populárního...

Boker Santoku Core Professional 16,3 cm

Boker Santoku Core Professional 16,3 cm
Boker Santoku Core Professional 16,3 cm  : je univerzální kuchyňský nůž populárního santoku tvaru, který...

Boker Santoku Forge 16 cm

Boker Santoku Forge 16 cm
Boker Santoku Forge 16 cm : je univerzální kuchyňský nůž populárního santoku tvaru, který se hodí do...

GSI Outdoors Santoku Knife set

GSI Outdoors Santoku Knife set
GSI Outdoors Santoku Knife set: je cestovní set, který využijete v kempu na dovolené. Obsahuje kuchyňské...

MSR Alpine Chef´s Knife

MSR Alpine Chef´s Knife
MSR Alpine Chef´s Knife: je nerezový kuchyňský nůž o délce 29 cm s plastovou střenkou, která se dobře...

Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus

Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus   : je speciální nůž pro milovníky asijské kuchyně. Je inspirovaný...

Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm

Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm  : je speciální nůž pro milovníky asijské kuchyně. Je inspirovaný...

Japonské kuchyňské nože si zamilujete

Japonské nože (vyráběné v Japonsku i v Evropě) se dají rozdělit podle jednotlivých tvarů. Je jich samozřejmě značné množství, ale my vám popíšeme ty nejpopulárnější:

  • Santoku: je to dnes nejoblíbenější a zároveň nejuniverzálnější nůž. Pokud s asijskými noži začínáte, volte určitě tento tvar. Je to univerzál, který odpovídá víceméně šéfkuchařskému noži v evropském pojetí. Ale jeho čepel je vlastně otočená, tvaru se říká ovčí kopyto.

Díky tomu sice není vhodný na propichování, respektive špikování, ale pak již ho použijete prakticky na jakoukoliv práci. Hodí se na krájení masa nebo ryb, na řezání zeleniny na nudličky nebo zpracování ovoce. Využijete ho na řezání, plátkování, škrábání, čištění, ... Je vyvážený do přední části a nepatří mezi nejlehčí kuchyňské nože. I díky tomu se s ním dobře řeže. Tradiční pojetí znamená jednostrannou čepel, to znamená čepel jinak vypadá pro pravák a leváka, ale evropští výrobci přinesli zjednodušení a dělají je univerzálním způsobem a mnoho japonských výrobců se tomu přizpůsobilo.

Santoku nože nejsou přísně vzato tradiční. Tento tvar vznikl až s blahobytem v Japonsku, kdy se do potravy běžného Japonce dostalo maso.

  • Gyutou: jsou univerzální japonské kuchařské nože o větší velikosti. Hodí se pro krájení masa, ryby, zeleniny. Můžete s ním krájet i plátkovat. Má vysokou čepel, dobře se krájí i zadní částí. Navíc vám prsty nenarážejí do plochy na krájení.

Hrot je položený výše než je u Santoku a čepel má tvar do kolébky, díky tomu s ní můžete krájet například cibuli kolébkovitým způsobem. Je štíhlejší, dá se s ním i špikovat maso. Velikost je mezi Sujihiki a Santoku.

  • Deba: jsou tradiční japonské nože určené hlavně pro zpracování ryb, drůbeže a masa. Jsou určené i pro hrubou práci. Jsou to masivní nože, které musí dokázat odříznout rybí hlavu nebo přeřezat žebra. Dokáže zpracovat šlachy, chrupavky. Hodí se na vykosťování, sekání.

Má silnou čepel s výraznou patou. V závislosti na velikosti japonského nože Deba se obvykle vyrábí tloušťky od 5 mm do 9 mm. Čepele jsou jednostranně broušené, díky tomu i přes svojí robustnost dokáží krájet tenké plátky. Dvě třetiny čepele se používají pro krájení, zbývající třetí část se používá pro sekání.

  • Nakiri: se hodí primárně pro krájení zeleniny v domácích podmínkách. Má rovné ostří i hřbet, chybí mu špička. Čepel je vysoká, díky tomu máte prostor na prsty nad řeznou plochou. Nůž se hodí pro krájení zeleniny sekáním, nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má oboustranný výbrus (narozdíl od tvaru Usuba). Ideální japonský nůž na zeleninu.
  • Usuba: se opět hodí  pro krájení ovoce a zeleniny. Nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má jednostranný výbrus, díky tomu je ještě ostřejší a odkrájené potraviny lépe odpadávají na stranu.

Nůž Usuba má vysokou čepel, aby vytvořil pro prostor pro prsty nad řeznou plochou. Je ideální pro profesionální kuchaře, protože broušení a používání jednostranné čepele vyžaduje jistý um. Ale pokud se s ním naučíte pracovat, je to ideální nástroj na zpracování zeleniny.