Japonské nože
Kuchařské japonské nože jsou mezi kuchaři velmi populární a oblibené. Vyrábí se jich mnoho typů dle použití. Tvary vycházejí z japonské tradice a od evropských nožů se liší tvarem, jednostranou čepelí, materiály, použitou ocelí a její tvrdostí.
Ale protože jsou nože japonského tvarů velmi oblíbené, dají se rozdělit na skutečně japonské nože, které jsou vyráběné japonskými výrobci a poevropštěné nože, které jsou japonskými noži inspirované.
Oblíbené značky
Produkty
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm

1 066 Kč
(15 %)
906 Kč
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

1 314 Kč
(15 %)
1 117 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Wusthof Classic Santoku 17cm

2 729 Kč
(15 %)
2 320 Kč
Wusthof Classic Santoku 14 cm

2 889 Kč
(15 %)
2 456 Kč
Wusthof Classic Santoku 17 cm

3 159 Kč
(15 %)
2 685 Kč
Wusthof Classic White Santoku 17 cm

3 159 Kč
(15 %)
2 685 Kč
Wusthof Santoku Gourmet 17 cm

2 099 Kč
(15 %)
1 784 Kč
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm

3 949 Kč
(15 %)
3 357 Kč
Přidat 'Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm' k porovnání
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 14 cm

3 029 Kč
(15 %)
2 575 Kč
Přidat 'Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 14 cm' k porovnání
Wusthof Ikon Santoku 17 cm

5 569 Kč
(15 %)
4 734 Kč
Wusthof Ikon Santoku 14 cm

4 239 Kč
(15 %)
3 603 Kč
Wusthof Santoku Classic Ikon 17 cm

3 949 Kč
(15 %)
3 357 Kč
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy…

2 306 Kč
(15 %)
1 960 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy dřevěná rukojeť' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy

1 397 Kč
(15 %)
1 187 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

1 149 Kč
(15 %)
977 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy…

1 314 Kč
(15 %)
1 117 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený' k porovnání
Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy

1 810 Kč
(15 %)
1 539 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy' k porovnání
Boker Santoku Forge Wood 16 cm

Boker Santoku Cottage-Craft 16 cm

Boker Santoku Core Professional s dutými výbrusy…

Boker Santoku Forge 16 cm

GSI Outdoors Santoku Knife set

1 290 Kč
(20 %)
1 031 Kč
MSR Alpine Chef´s Knife

588 Kč
(16 %)
493 Kč
Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus

3 419 Kč
(15 %)
2 906 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Nůž Chai Dao 17 cm, výbrus' k porovnání
Japonské nože (vyráběné v Japonsku i v Evropě) se dají rozdělit podle jednotlivých tvarů. Je jich samozřejmě značné množství, ale my vám popíšeme ty nejpopulárnější:
_ Santoku: je to dnes nejoblíbenější a zároveň nejuniverzálnější nůž. Pokud s asijskými noži začínáte, volte určitě tento tvar. Je to univerzál, který odpovídá víceméně šéfkuchařskému noži v evropském pojetí. Ale jeho čepel je vlastně otočená, tvaru se říká ovčí kopyto.
Díky tomu sice není vhodný na propichování, respektive špikování, ale pak již ho použijete prakticky na jakoukoliv práci. Hodí se na krájení masa nebo ryb, na řezání zeleniny na nudličky nebo zpracování ovoce. Využijete ho na řezání, plátkování, škrábání, čištění... Je vyvážený do přední části a nepatří mezi nejlehčí kuchyňské nože. I díky tomu se s ním dobře řeže. Tradiční pojetí znamená jednostrannou čepel, to znamená čepel jinak vypadá pro pravák a leváka, ale evropští výrobci přinesli zjednodušení a dělají je univerzálním způsobem a mnoho japonských výrobců se tomu přizpůsobilo.
Santoku nože nejsou přísně vzato tradiční. Tento tvar vznikl až s blahobytem v Japonsku, kdy se do potravy běžného Japonce dostalo maso.
_ Gyutou: jsou univerzální japonské kuchařské nože o větší velikosti. Hodí se pro krájení masa, ryby, zeleniny. Můžete s ním krájet i plátkovat. Má vysokou čepel, dobře se krájí i zadní částí. Navíc vám prsty nenarážejí do plochy na krájení.
Hrot je položený výše než je u Santoku a čepel má tvar do kolébky, díky tomu s ní můžete krájet například cibuli kolébkovitým způsobem. Je štíhlejší, dá se s ním i špikovat maso. Velikost je mezi Sujihiki a Santoku.
_ Deba: jsou tradiční japonské nože určené hlavně pro zpracování ryb, drůbeže a masa. Jsou určené i pro hrubou práci. Jsou to masivní nože, které musí dokázat odříznout rybí hlavu nebo přeřezat žebra. Dokáže zpracovač šlachy, chrupavky. Hodí se na vykošťování, sekání.
Má silnou čepel s výraznou patou. V závislosti na velikosti japonského nože Deba se obvykle vyrábí tloušťky od 5 mm do 9 mm. Čepele jsou jednostranně broušené, díky tomu i přes svojí robusnost dokáží krájet tenké plátky. Dvě třetiny čepele se používají pro krájení, zbývající třetí část se používá pro sekání.
_ Nakiri: se hodí primárně pro krájení zeleniny v domácích podmínkách. Má rovné ostří i hřbet, chybí mu špička. Čepel je vysoká, díky tomu máte prostor na prsty nad řeznou plochou. Nůž se hodí pro krájení zeleniny sekáním, nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robusní. Má oboustranný výbrus (narozdíl od tvaru Usuba).
_ Usuba: se opět hodí pro krájení ovoce a zeleniny. Nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robusní. Má jednostranný výbrus, díky tomu je ještě ostřejší a odkrájené potraviny lépe odpadávají na stranu.
Nůž Usuba má vysokou čepel, aby vytvořil pro prostor pro prsty nad řeznou plochou. Je ideální pro profesionální kuchaře, protože broušení a používání jednostranné čepele vyžaduje jistý um. Ale pokud se s ním naučíte pracovat, je to ideální nástroj na zpracování zeleniny.