Nože na maso
Původně řeznické nože postupně rozšiřovaly svou působnost i do profesionálních kuchyní a pak samozřejmě i domácností. Nožů na maso je několik druhů podle činností, na kterou jsou určené. Jsou určené na plátkování masa, filetování, vykosťování, špikování, sekání masa, krájení steaků...
Oblíbené značky
Produkty
Gerber Tri-Tip Mini Cleaver

1 049 Kč
(15 %)
892 Kč
Gerber Zavírací filetovací nůž Controller 6"…

1 295 Kč
(15 %)
1 101 Kč
Přidat 'Gerber Zavírací filetovací nůž Controller 6" Folding Fillet Salt' k porovnání
Gerber Controller Fillet Salt

1 162 Kč
(15 %)
988 Kč
Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks

4 890 Kč
(20 %)
3 912 Kč
Přidat 'Victorinox Sada kuchařských nožů Wood 3 ks' k porovnání
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý

1 690 Kč
(15 %)
1 435 Kč
Přidat 'Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý' k porovnání
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 9 cm

399 Kč
(15 %)
339 Kč
Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm

1 090 Kč
(15 %)
925 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm' k porovnání
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife

349 Kč
(10 %)
314 Kč
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm

279 Kč
(15 %)
237 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm

1 390 Kč
(20 %)
1 112 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm' k porovnání
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm

1 090 Kč
(15 %)
925 Kč
Přidat 'Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Classic 15 cm' k porovnání
Cold Steel Slock Master

990 Kč
(10 %)
891 Kč
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial…

649 Kč
(15 %)
552 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial…

599 Kč
(10 %)
540 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž…

549 Kč
(10 %)
494 Kč
Přidat 'Cold Steel Boning Knife - Vykosťovací nůž (Kitchen Classics)' k porovnání
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)

790 Kč
(10 %)
711 Kč
Přidat 'Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem…

890 Kč
(10 %)
801 Kč
Přidat 'Cold Steel 8" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series) (kopie)' k porovnání
Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem…

690 Kč
(10 %)
621 Kč
Přidat 'Cold Steel 6" Filetovací nůž s pouzdrem (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž…

599 Kč
(10 %)
539 Kč
Přidat 'Cold Steel Pružný prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)

950 Kč
(10 %)
855 Kč
Přidat 'Cold Steel Scimitar nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Sekáček (Commercial Series)

1 799 Kč
(10 %)
1 619 Kč
Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)

850 Kč
(10 %)
765 Kč
Přidat 'Cold Steel Řeznický nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž…

649 Kč
(10 %)
584 Kč
Přidat 'Cold Steel Tuhý prohnutý vykosťovací nůž (Commercial Series)' k porovnání
Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen…

1 874 Kč
(10 %)
1 687 Kč
Přidat 'Cold Steel Set 6 Steakových nožů (Kitchen Classics)' k porovnání
Boker Arbolito Gaucho Olive

2 309 Kč
(15 %)
1 963 Kč
Wusthof Classic Nůž filetovací na ryby 16 cm

2 359 Kč
(15 %)
2 005 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Nůž filetovací na ryby 16 cm' k porovnání
Wusthof Classic Nůž filetovací 18 cm

2 629 Kč
(15 %)
2 235 Kč
Wusthof Gourmet Nůž filetovací 20 cm

2 099 Kč
(15 %)
1 784 Kč
Wusthof Gourmet Nůž filetovací 16 cm

1 569 Kč
(15 %)
1 334 Kč
Wusthof Gourmet Nůž vykosťovací 14 cm

1 299 Kč
(15 %)
1 104 Kč
Wusthof Classic Nůž vykosťovací 16 cm

2 629 Kč
(15 %)
2 235 Kč
Wusthof Classic Nůž vykosťovací 14 cm

2 359 Kč
(15 %)
2 005 Kč
Wusthof Classic Nůž vykosťovací 10 cm

2 359 Kč
(15 %)
2 005 Kč
Wusthof Classic Nůž vykosťovací 16 cm

2 629 Kč
(15 %)
2 235 Kč
Wusthof Ikon Nůž vykosťovací 14 cm

4 239 Kč
(15 %)
3 603 Kč
Wusthof Nůž vykosťovací Classic Ikon Créme 14 cm

3 159 Kč
(15 %)
2 685 Kč
Přidat 'Wusthof Nůž vykosťovací Classic Ikon Créme 14 cm' k porovnání
- předchozí
- 1
- 2
- 3
- následující
- předchozí
- 1
- 2
- 3
- následující
Základní nožem na maso je dlouhý a štíhlý nůž, který se hodí na plátkování, očištění nebo porcování masa. Ale využijete ho i na jiné práce, které se masa netýkají. Je to univerzál, který je mnoha kuchaři oblíben.
Další v řadě je relativně specifický tvar, je úzký, špičku má nahoru a je tuhý, jedná se o vykošťovací nůž. Hodí se oddělování masa od kostí. Odřiznutí tuku, oddělování šlach od kvalitního masa. Zúžená čepel zajistí minimální ztráty masa. Mohou být vyosené. Hornošpičaté nebo naopak dolnošpičaté. Hodí se jednak pro řezníka, ale samozřejmě i pro kuchaře.
A velmi podobný, alespoň tvarově, ale je mnohem měkčí a pružnější je filetovací nůž. Ten se hodí hlavně na carpaccio nebo ryby, kdy se musí přizpůsobit tvaru kostí a oddělit maso s minimem odpadu. Dokáže krájet tenké plátky snadno a rychle.
Menší, špičatý nůž se hodí pro čištění masa, jeho proříznutí, ale také špikování masa špekem. Je to špikovací nůž.
Pro maso s většími kostmi se hodí sekáček. Je určený na porcování větších kusů masa včetně kostí. Je to robusní nůž s vyšší hmotností. Čepel je široká. Hodí se pro řezníka, na zabíjačky a podobné aktivity. Co nejzvládne tento speciální řeznický nůž, to dokončí pilka.
Dalším důležitých "masovým" nožem je steakový. Je určený pro řezání steaku tak aby s něj minimálně vytekla šťáva po řezu.
Podle čeho, ale vybrat dobrý nůž na maso, když je na trhu nepřeberná nabídka?
Základem je samozřejmě čepel. Ta dělá většinu ceny nože a musí být hlavně ostrá. Takže musí být vyrobená z vhodné oceli, která má i jiné vlastnosti než je nízká cena. Důležité je aby dobře držela ostří a také aby se dobře brousila. Renomovaní výrobci jako je Boker, Victorinox nebo Cold Steel vždy používá solidní ocel (v dnešní době vždy nerezová).
Další věc je rukojeť. Protože při řezání masa se vždy potkáte s krví, je podle našeho názoru nevhodná dřevěná rukojeť, která je porézní a saje krev. Rukojeť z plastu, pryže, micarty nebo jiných syntetických materiálů je vždy vhodnější. Musí být ergonomická aby se vám dobře řezalo, práce byla jistá a neunavovala vás.
Konstrukce může být různé. Nejlepší nože na maso jsou kované, tedy z jednoho kusu oceli je vytvořena čepel včetně rukojeti a záštity, střenky jsou donýtované. Další možností je full tang konstrukce, kdy ocel prochází po celé rukojeti. Případně čepel končí trnem, který je "obalen" rukojetí.
A pak samozřejmě návrh a vyvážení. U dobře vyváženého nože pociťujete menší únavu, lépe a déle můžete pracovat. Jste si u práce jistější.
V naší nabídce najdete nože na maso Wusthof, Victorinox, Boker a Cold Steel.