Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Nože na maso

Původně řeznické nože postupně rozšiřovaly svou působnost i do profesionálních kuchyní a pak samozřejmě i domácností. Nožů na maso je několik druhů podle činností, na kterou jsou určené. Jsou určené na plátkování masa, filetování, vykosťování, špikování, sekání masa, krájení steaků...

Zobrazit více

Produkty

Cold Steel Kitchen Classic Slicer
Cold Steel Slicer Knife: je kuchyňský nůž určený hlavně na maso, ale samozřejmě na vše na co vám bude...

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife
Cold Steel Bining Knife: je kuchyňský nůž vhodný na vykošťování. Je vyrobený z německé nerezové oceli...

Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife
Cold Steel Kitchen Classic Steak Knife: je steakový nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený z německé nerezové...

Victorinox Swiss Modern sada kuchařský nůž a vidlička na maso
Victorinox Swiss Modern sada kuchařský nůž a vidlička na maso: sada nože a vidličky na porcování masa...

Victorinox Sada steakových nožů Swiss Modern
Victorinox Sada steakových nožů Swiss Modern: sada dvou steakových nožů s vroubkovaným ostřím pro krájení...

Victorinox Sada na porcování Grand Maître Wood 2 ks
Victorinox Sada na porcování Grand Maître Wood 2 ks: sada nože a vidličky na porcování masa, oba kousky...

Victorinox Nůž steakový Grand Maître Wood rovné ostří 12 cm
Victorinox Nůž steakový Grand Maître Wood rovné ostří 12 cm: nože na krájení steaku s ergonomicky tvarovanou...

Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks vlnkované ostří
Victorinox Sada steakových nožů 12 cm s dřevěnou rukojetí 2 ks vlnkované ostří: nože na krájení steaku...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 15 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 15 cm: kuchyňský nůž s čepelí 15 cm a dřevěnou rukojetí z vlašského...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 22 cm
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 22 cm: kuchyňský nůž s čepelí 22 cm a dřevěnou rukojetí z vlašského...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 22 cm červený
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 22 cm červený: kuchyňský nůž s čepelí 22 cm s kvalitní plastovou...

Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý
Victorinox Kuchařský nůž Swiss Modern 20 cm černý: kuchyňský nůž s čepelí 20 cm s kvalitní plastovou...

Victorinox Nůž kuchařský 16cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 16cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyňi. Je určený...

Victorinox Nůž kuchařský 14cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 14cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyňi. Je určený...

Boker Core Professional 21 cm
Boker Core Professional 21 cm  : je kuchyňský nůž určený na krájení masa, ryb, ale dokážete s ním krájet...

Victorinox Nůž kuchařský 12cm s dřevěnou rukojetí
Victorinox Nůž kuchařský 12cm s dřevěnou rukojetí : je univerzální nůž pro každou kuchyňi. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 19cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 19cm: je univerzální nůž pro profesionální i amatérské kuchaře. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 15cm: je univerzální nůž pro profesionální i amatérské kuchaře. Je určený...

Victorinox Fibrox nůž kuchařský 12cm
Victorinox Fibrox nůž kuchařský 12cm: je univerzální kuchařský nůž určený pro širokou škálu činností...

Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm
Victorinox Grand Maitre Wood rovné ostří 12 cm: je určený pro porcování steaků. Délka čepele je 12 cm....

Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm
Victorinox Nůž steakový Swiss Modern 12 cm: je nůž na steaky. Bude to jeden z vašich nejpoužívanějších...

Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm
Victorinox Nůž kuchyňský Swiss Modern 19 cm: je univerzální kuchyňský nůž určený pro práci v kuchyni....

Victorinox Nůž špikovací Fibrox 14 cm
Victorinox Nůž špikovací Fibrox 14 cm: je nůž určený pro špikování masa a vůbec všeho okolo masa, ale...

Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 8 cm
Victorinox Nůž na drůbež Fibrox 8 cm: je určený pro krájení drůbežího masa, vykošťování. Délka čepele...

Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm
Victorinox Nůž filetovací Swiss Classic 20 cm: je solidní kuchyňský nůž určený pro práci s rybou. Délka...

Victorinox Nůž na lososa Wood 30 cm
Victorinox Nůž na lososa Wood 30 cm: je určený pro krájení lososa na tenké plátky. Délka čepele je 30...

Cold Steel Commercial Series Scalper
Cold Steel Commercial Series Scalper – je univerzální vyroben s ohledem na maximální efektivitu krájení....

Victorinox Nůž kuchařský Wood 19 cm
Victorinox Nůž kuchařský Wood 19 cm: je kuchyňský nůž určený pro porcování masa. Délka čepele je 19 cm....

Victorinox Swiss Modern Damast LE 2022
Victorinox Swiss Modern Damast LE 2022 : je sběratelsky zajímavý kuchyňský nůž vhodný pro milovníky pěkných...

Základní nožem na maso je dlouhý a štíhlý nůž, který se hodí na plátkování, očištění nebo porcování masa. Ale využijete ho i na jiné práce, které se masa netýkají. Je to univerzál, který je mnoha kuchaři oblíben.
Další v řadě je relativně specifický tvar, je úzký, špičku má nahoru a je tuhý, jedná se o vykošťovací nůž. Hodí se oddělování masa od kostí. Odřiznutí tuku, oddělování šlach od kvalitního masa. Zúžená čepel zajistí minimální ztráty masa. Mohou být vyosené. Hornošpičaté nebo naopak dolnošpičaté. Hodí se jednak pro řezníka, ale samozřejmě i pro kuchaře.
A velmi podobný, alespoň tvarově, ale je mnohem měkčí a pružnější je filetovací nůž. Ten se hodí hlavně na carpaccio nebo ryby, kdy se musí přizpůsobit tvaru kostí a oddělit maso s minimem odpadu. Dokáže krájet tenké plátky snadno a rychle.
Menší, špičatý nůž se hodí pro čištění masa, jeho proříznutí, ale také špikování masa špekem. Je to špikovací nůž.
Pro maso s většími kostmi se hodí sekáček. Je určený na porcování větších kusů masa včetně kostí. Je to robusní nůž s vyšší hmotností. Čepel je široká. Hodí se pro řezníka, na zabíjačky a podobné aktivity. Co nejzvládne tento speciální řeznický nůž, to dokončí pilka.
Dalším důležitých "masovým" nožem je steakový. Je určený pro řezání steaku tak aby s něj minimálně vytekla šťáva po řezu.

Podle čeho, ale vybrat dobrý nůž na maso, když je na trhu nepřeberná nabídka?
Základem je samozřejmě čepel. Ta dělá většinu ceny nože a musí být hlavně ostrá. Takže musí být vyrobená z vhodné oceli, která má i jiné vlastnosti než je nízká cena. Důležité je aby dobře držela ostří a také aby se dobře brousila. Renomovaní výrobci jako je Boker, Victorinox nebo Cold Steel vždy používá solidní ocel (v dnešní době vždy nerezová).
Další věc je rukojeť. Protože při řezání masa se vždy potkáte s krví, je podle našeho názoru nevhodná dřevěná rukojeť, která je porézní a saje krev. Rukojeť z plastu, pryže, micarty nebo jiných syntetických materiálů je vždy vhodnější. Musí být ergonomická aby se vám dobře řezalo, práce byla jistá a neunavovala vás.
Konstrukce může být různé. Nejlepší nože na maso jsou kované, tedy z jednoho kusu oceli je vytvořena čepel včetně rukojeti a záštity, střenky jsou donýtované. Další možností je full tang konstrukce, kdy ocel prochází po celé rukojeti. Případně čepel končí trnem, který je "obalen" rukojetí.
A pak samozřejmě návrh a vyvážení. U dobře vyváženého nože pociťujete menší únavu, lépe a déle můžete pracovat. Jste si u práce jistější.