Japonské nože
Japonský kuchyňský nůž je mezi kuchaři velmi populární a oblíbený. Vyrábí se jich mnoho typů. Tvary vycházejí z japonské tradice a od evropských nožů se liší tvarem, jednostrannou čepelí, materiály, použitou ocelí a její tvrdostí.
Oblíbené značky
aktivni_filtry
Produkty
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

1 599 Kč
-20 %
1 279 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
MSR Alpine Chef´s Knife

590 Kč
-20 %
472 Kč
Wusthof Classic Santoku 14 cm

2 629 Kč
-15 %
2 235 Kč
Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm

3 949 Kč
-20 %
3 159 Kč
Přidat 'Wusthof Santoku Classic Ikon Créme 17 cm' k porovnání
Wusthof Classic Ikon créme Nůž kuchařský čínský…

6 069 Kč
-15 %
5 159 Kč
Přidat 'Wusthof Classic Ikon créme Nůž kuchařský čínský 18 cm' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy…

2 799 Kč
-20 %
2 239 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy dřevěná rukojeť' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy

1 699 Kč
-20 %
1 359 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Modern 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

1 399 Kč
-20 %
1 119 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy' k porovnání
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy…

1 599 Kč
-20 %
1 279 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy červený' k porovnání
Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy

2 199 Kč
-20 %
1 759 Kč
Přidat 'Victorinox Santoku Wood 17 cm s výbrusy' k porovnání
Japonské kuchyňské nože si zamilujete
Japonské nože (vyráběné v Japonsku i v Evropě) se dají rozdělit podle jednotlivých tvarů. Je jich samozřejmě značné množství, ale my vám popíšeme ty nejpopulárnější:
- Santoku: je to dnes nejoblíbenější a zároveň nejuniverzálnější nůž. Pokud s asijskými noži začínáte, volte určitě tento tvar. Je to univerzál, který odpovídá víceméně šéfkuchařskému noži v evropském pojetí. Ale jeho čepel je vlastně otočená, tvaru se říká ovčí kopyto.
Díky tomu sice není vhodný na propichování, respektive špikování, ale pak již ho použijete prakticky na jakoukoliv práci. Hodí se na krájení masa nebo ryb, na řezání zeleniny na nudličky nebo zpracování ovoce. Využijete ho na řezání, plátkování, škrábání, čištění, ... Je vyvážený do přední části a nepatří mezi nejlehčí kuchyňské nože. I díky tomu se s ním dobře řeže. Tradiční pojetí znamená jednostrannou čepel, to znamená čepel jinak vypadá pro pravák a leváka, ale evropští výrobci přinesli zjednodušení a dělají je univerzálním způsobem a mnoho japonských výrobců se tomu přizpůsobilo.
Santoku nože nejsou přísně vzato tradiční. Tento tvar vznikl až s blahobytem v Japonsku, kdy se do potravy běžného Japonce dostalo maso.
- Gyutou: jsou univerzální japonské kuchařské nože o větší velikosti. Hodí se pro krájení masa, ryby, zeleniny. Můžete s ním krájet i plátkovat. Má vysokou čepel, dobře se krájí i zadní částí. Navíc vám prsty nenarážejí do plochy na krájení.
Hrot je položený výše než je u Santoku a čepel má tvar do kolébky, díky tomu s ní můžete krájet například cibuli kolébkovitým způsobem. Je štíhlejší, dá se s ním i špikovat maso. Velikost je mezi Sujihiki a Santoku.
- Deba: jsou tradiční japonské nože určené hlavně pro zpracování ryb, drůbeže a masa. Jsou určené i pro hrubou práci. Jsou to masivní nože, které musí dokázat odříznout rybí hlavu nebo přeřezat žebra. Dokáže zpracovat šlachy, chrupavky. Hodí se na vykosťování, sekání.
Má silnou čepel s výraznou patou. V závislosti na velikosti japonského nože Deba se obvykle vyrábí tloušťky od 5 mm do 9 mm. Čepele jsou jednostranně broušené, díky tomu i přes svojí robustnost dokáží krájet tenké plátky. Dvě třetiny čepele se používají pro krájení, zbývající třetí část se používá pro sekání.
- Nakiri: se hodí primárně pro krájení zeleniny v domácích podmínkách. Má rovné ostří i hřbet, chybí mu špička. Čepel je vysoká, díky tomu máte prostor na prsty nad řeznou plochou. Nůž se hodí pro krájení zeleniny sekáním, nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má oboustranný výbrus (narozdíl od tvaru Usuba). Ideální japonský nůž na zeleninu.
- Usuba: se opět hodí pro krájení ovoce a zeleniny. Nemusíte krájet tahem. Není vhodný na použití jako sekáček na maso, kde se potkáte k kostí, není na to dostatečně robustní. Má jednostranný výbrus, díky tomu je ještě ostřejší a odkrájené potraviny lépe odpadávají na stranu.
Nůž Usuba má vysokou čepel, aby vytvořil pro prostor pro prsty nad řeznou plochou. Je ideální pro profesionální kuchaře, protože broušení a používání jednostranné čepele vyžaduje jistý um. Ale pokud se s ním naučíte pracovat, je to ideální nástroj na zpracování zeleniny.






















































Telefon: