Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
Outdoorový obchod s.r.o. Menu

Kuchyňské nože

Nůž je prastarý nástroj, který si postupem času podle konstrukce, svých vlastností a země výroby vytvořil mnoho kategorií. Jedny z nejrozšířenějších jsou kuchyňské nože, které najdou uplatnění jednak v každé domácnosti, ale i v profesionálních kuchyních. Protože si zakládáme na kvalitě, spolehněte se, že naše nože vydrží dlouho ostré a jen tak je něco neztupí.

Zobrazit více

Produkty

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy

Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy
Victorinox Santoku Swiss Classic 17 cm s výbrusy: je univerzální kuchyňský nůž v populárním santoku tvaru,...

Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife

Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife
Cold Steel Kitchen Classic Utility Knife: je univerzální kuchyňský nůž se zubatým ostřím. Je vyrobený...

Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial…

Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series)
Cold Steel 10" Šéfkuchařský nůž (Commercial Series): Velký šéfkuchařský nůž 10" , určený na krájení a...

Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm

Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm
Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm: je menší nůž určený pro krájení zeleniny. Délka čepele je 10 cm. Ostří...

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife

Cold Steel Kitchen Classic Bining Knife
Cold Steel Bining Knife: je kuchyňský nůž vhodný na vykošťování. Je vyrobený z německé nerezové oceli...

GSI Outdoors Rakau Knife set

GSI Outdoors Rakau Knife set
GSI Outdoors Rakau Knife set: je cestovní set nožů pro gurmány, který využijete v kempu na dovolené....

MSR Alpine Chef´s Knife

MSR Alpine Chef´s Knife
MSR Alpine Chef´s Knife: je nerezový kuchyňský nůž o délce 29 cm s plastovou střenkou, která se dobře...

Cold Steel Western Hunter

Cold Steel Western Hunter
Cold Steel Western Hunter s pouzdrem (Commercial Series): je univerzální řeznický nůž do masokombinátů,...

Wusthof Classic Ikon Nůž na chleba 20 cm

Wusthof Classic Ikon Nůž na chleba 20 cm
Wusthof Classic Ikon Nůž na chleba 20 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Victorinox Sada steakových nožů Swiss Modern

Victorinox Sada steakových nožů Swiss Modern
Victorinox Sada steakových nožů Swiss Modern: sada dvou steakových nožů s vroubkovaným ostřím pro krájení...

Victorinox Sada nože Swiss Classic a krájecího…

Victorinox Sada nože Swiss Classic a krájecího prkénka Epicurean
Victorinox Sada nože Swiss Classic a krájecího prkénka Epicurean: sada skládacího nože a prkénka vhodná...

Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks

Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks
Victorinox Kuchařská sada v pořadači Chef’s 12 ks: je kompletní sada kuchyňských nožů do kuchyně, která...

Cold Steel Kitchen Classic Šéfkuchařský nůž

Cold Steel Kitchen Classic Šéfkuchařský nůž
Cold Steel Kitchen Classics: je šéfkuchyňský nůž vhodný na krájení pečiva univerzální použití, hodí se...

Boker Set kuchyňských nožů Sandwich 6 ks

Boker Set kuchyňských nožů Sandwich 6 ks
Boker Set kuchyňských nožů Sandwich 6 ks: nože mají vysoce kvalitní čepele z nerezové oceli s ostrým...

Boker Core Tomatenmesser

Boker Core Tomatenmesser
Boker Core Tomatenmesser: nůž na rajčata pro dokonalé a přesné řezání. Poradí si i s dalším měkkým ovocem...

Boker Nůž kuchyňský Sandwich 10,5 cm

Boker Nůž kuchyňský Sandwich 10,5 cm
Boker Nůž kuchyňský Sandwich 10,5 cm: univerzální nůž kterým snadno nakrájíte různé ovoce a zeleninu,...

LionSteel 9001S UL 4ks

LionSteel 9001S UL 4ks
LionSteel 9001S UL 4ks - steakový nůž vznikl na základě mnoha žádostí lovců a milovníků nožů. Ti požadovali...

LionSteel 9001C UL 6ks

LionSteel 9001C UL 6ks
LionSteel 9001C UL 6ks - steakový nůž vznikl na základě mnoha žádostí lovců a milovníků nožů. Ti požadovali...

Laguiole DUB123

Laguiole DUB123
Kapesní nůž Laguiole DUB123 – klasický steakový nůž. Čepel nerezová ocel 420 (odpovídá potravinářskému...

Laguiole DUB101

Laguiole DUB101
Kapesní nůž Laguiole DUB101 – velice elegantní steakový nůž na doplnění sady nožů, vyroben s rukojetí...

Laguiole DUB111

Laguiole DUB111
Laguiole DUB111 - sada porcovacích nožů na sýry hodící se ke každodennímu použití u Vašeho jídelního...

Laguiole DUB114

Laguiole DUB114
Laguiole je kraj ve Francii, který proslul jako kraj světoznámých nožů s charakteristickým tvarem. Nože...

Laguiole DUB124

Laguiole DUB124
Laguiole DUB124 - sada 6ti nádherných Laquiole steakových nožů s eletantní rukojetí z jalovcového dřeva. Materiál...

Laguiole DUB130

Laguiole DUB130
Laguiole DUB130 - vybavte svoji kuchyň sadou různých kuchyňských nožů, které bezezbytku naplní Vaše potřeby...

Laguiole DUB127

Laguiole DUB127
Laguiole DUB127 - exkluzivní sada 2 Laguiole steakových nožů s rukojetí z jalovcového dřeva. Laguiole...

Laguiole DUB104

Laguiole DUB104
Laguiole DUB104 - nůž ideální k roztírání másla, marmelády či sýrů z nerezové oceli a s dřevěnou rukojetí. Laguiole...

Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm

Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm
Victorinox Nůž na chleba Wood 21 cm: kuchyňský nůž s vlnkovaným ostřím určený pro krájení chleba a dalšího...

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks

Victorinox Sada na porcování Wood 2 ks
Victorinox Sada na porcování  Wood 2 ks: sada nože a vidličky na porcování a servírování masa. Oba kousky...

Gerber Controller Fillet Salt

Gerber Controller Fillet Salt
Filetovací nůž Controller Fillet Salt Gerber: Filetovací nůž pro rybáře, který vám usnadní práci při...

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm

Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm
Wusthof Classic Nůž na chleba 23 cm: nůž s vroubkovaným ostřím na chleba, křupavé pečivo či dorty.Délka...

Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý

Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý
Wusthof Blok s noži Classic 5 dílů černý: 5ti dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:Nůž...

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic

Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic
Victorinox Blok s 8 noži Swiss Classic: 8dílná sada do kuchyně, která obsahuje různé druhy nožů:nůž na...

Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial…

Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Tuhý vykosťovací nůž (Commercial Series): Tuhý nůž na vykosťování od americké firmy Cold Steel....

Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial…

Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Pružný vykosťovací nůž (Commercial Series): Velmi pružný vykosťovací nůž od americké firmy...

Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)

Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel Velký stahovací nůž (Commercial Series): Velký řeznický stahovací nůž od americké firmy Cold...

Cold Steel 8" Filetovací nůž (Commercial Series)

Cold Steel 8" Filetovací nůž (Commercial Series)
Cold Steel 8" Filetovací nůž (Commercial Series): Příprava ryb a jejich filetování, je specifická činnost,...

Kvalitní kuchyňské nože jsou základ domácnosti

Kuchařských nožů najdete nepřebernou nabídku, v každém supermarketu najdete čínské noname nože za pár korun. Ale proč kuchaři kupují a používají nože kvalitnější?

Jde jednak o tvar a vyvážení. S dobrým nožem se tolik nenadřete, práce vám jde lépe od ruky a neunavíte se. A pak samozřejmě o materiál čepele, který dělá většinu ceny kuchařského nože.

Levný kuchyňský nůž je neustále tupý, špatně se brousí a ostří nedrží. Kvalitní kuchyňský nůž toho nařeže mnohem více, než se ztupí a snadno ho nabrousíte. Vždy vyrobený z nerezové oceli.

Dražší nože jsou kované, pevnější a při práci stabilnější. Solidní šéfkuchařský nůž stojí cca od 1000 Kč výše. Zeleninové a menší nože mohou být samozřejmě i levnější. Obecně se věří, že mezi nejkvalitnější, nejlepší a nejostřejší nože patří ty japonské. Kromě mimořádné kvality a odolnosti se pyšní ještě nádherným vzhledem.

Co se týká výbrusu, nemusíte si s ním dělat starosti. U kuchyňských nožů najdete prakticky ve 100% buď plochý nebo částečně plochý výbrus.

  • Plochý výbrus znamená, že od hřbetu nože směrem k ostří s čepel lineárně zužuje až po fazetu (skutečné ostří, které brousíte). Je to perfektní volba ně krájení, řezání. Ideální kombinace mezi schopností řezu a odolností. V kuchyni se používá prakticky u všech menších nožů.
  • Částečně plochý výbrus znamená, že pod hřbetem je část nože, která se nezužuje a na ni pak navazuje plochý výbrus. Tento typ se používá u větších nožů, kdy se zvyšuje odolnost a pevnost, stabilita nože.

Druhy kuchyňských nožů

šéfkuchařský nůž

Nejuniverzálnější, nepraktičtější a zřejmě nejběžnější nůž, který nechybí v žádné kuchyni. Bez něj nemůžete být.
Použijete ho na řezání masa, cibule i zeleniny. Jedná se o velký (čepel 20-30 cm), vysoký nůž. Ostří je lehce prohnuté pro krájení cibule nebo bylinek kolebkovým způsobem. Má pevnou, odolnou konstrukci. Někdy je u něj využitý částečně plochý výbrus.

plátkovací nůž

Je obdobné velikosti jako šéfkuchařský nůž, ale je výrazně štíhlejší, má nižší profil od hřbetu k ostří. Používá se na plátkování masa, porcování a to jak syrového, tak i pečeného.

nůž na zeleninu a ovoce

Menší velikost, má hladké a rovné ostří a špičku směrem dolů. Hodí se obecně pro krájení zeleniny, na pórek, mrkev... Je menší a obratný. Mimořádně se hodí na vykrajování jablek, paprik, okrajování brambor.

nůž na pečivo

Dlouhá a úzká čepel (20-30 cm) se zoubky, které mouhou být různě velké nebo různě daleko od sebe, kombinovat menší a větší zoubky. Hodí se na krájení veky, chleba, rozkrajování housky. Zoubky nebo vlnoska na ostří pomáhá se zakrojit do pečivo.

vykosťovací nůž

Zřejmě nejméně často používané v domácích podmínkách. Jedná se o štíhlý, lehce nahoru zvednutí nůž. Jsou tenké a ohebné. Použijete je na filetování a vykošťování. Jsou mimořádné obratné, snadno můžete změnit směr řezu. Protože jsou pružné, výborně kopírují tvar kosti a vyřežete maximum masa s minimem odpadu.

Pokud si kupujete svoje první kuchařské nože, můžeme vám doporučit svatou trojici, jeden šéfkuchařský nůž, jeden na zeleninu a jeden univerzální nůž na maso. Až teprve si budete dokupovat další nože, můžete si koupit filetovací nůž, nůž na pečivo a další speciality.

Materiály

Pro čepel se používá uhlíková ocel, nerezová ocel, damašková ocel, keramika.

  • Uhlíková ocel je dnes spíše minulost. Je velmi náchylná na reznutí, například po kontaktu s citronem nebo jablkem rezne velmi rychle. Pro kontakt s potravinami se příliš nehodí.
  • Nerezová ocel je tvrdší, hůře se brousí, ale ostří vydrží déle v kondici. Pro nože do kuchyně je to vynikající volba a současně je to asi nejběžnější materiál, se kterým se setkáte. Nerezových ocelí však nepřeberně druhů. Bohužel mnoho výrobců a dokonce i solidních u kuchyňských nožů použitou ocel nespecifikuje. Pokud ji známe, tak vám u nožů její nejdůležitější vlastnosti popisujeme.
  • Damašková ocel vzniká kovářským svařením mnoha plátků oceli, kdy je možné kombinovat i různé druhy. Teoreticky vzniká ocel, která je tvrdá, ostří vydrží dlouho, ale zároveň pevná. Dnes již však mohou díky práškové metalurgii vznikat i nerezové oceli velmi kvalitní a damašková ocel je zajímavá spíše pro svůj unikátní design.

Velmi často se kuchyňský nůž vybírá podle čepele (tvaru, materiálu, tvrdosti...), ale přitom největší kontakt během řezání a krájení máte s rukojetí. Musí být pohodlná, bezpečná, ale také příjemná na držení. Na její kvalitě závisí spolehlivost držení a únava, pokud krájíte delší dobu.

Kuchyňské nože se dostávají do kontaktu s potravinami a to jak syrovými, tak i hotovými. Proto je důležité aby jeho rukojeť byla hygienická a snadno omyvatelná, nedržely se na ní bakterie.

Během vaření se často nože oplachují. Proto musí vlhkost dobře snášet a samozřejmě mít i adekvátní životnost. U rukojeti se v minulosti používalo nejčastěji dřevo, je příjemné do ruky, ale z výše uvedených důvodů je dnes používáno vyjímečně a spíše u méně kvalitních nožů.

Rukojeť má ochranné prvky, které omezují sklouznutí prstů na čepel a podporují dobré držení nože. Břicho střenky zpravidla má vybrání na prsty. Může mít i žebrování. Ideální tvar je oválný nebo zaoblený obdélníkový průřez, případně i kónické rukojeti.

Materiál rukojetí kuchyňských nožů

  • kov: se objevuje většinou až u nožů vyšší třídy, výrobně je to problematický materiál, který se vždy promítne do ceny. Kov může být: hliník, ocel, bronz, mosaz, hliník, nikl, titan .... Kovová rukojeť mí výbornou životnost, jsou hygienické, dobře omyvatelné, ale zároveň mokré více kloužou.
  • syntetické materiály: jedná se o obrovské množství více či méně praktických materiálů, které se hodí pro výrobu nožů, respektive jejich rukojetí. Jedná se o různé plasty, micartu, syntetické pryskyřice, ABS, G-10, lamináty, pryž, nylon.....
    Jsou velmi vhodné, dobře obrobitelné, cenově často zajímavé, vynikají funkčními vlastnostmi, jsou hygienické, dobře omyvatelné, dobře se drží, výborně odolávají vlhkosti a často se i dobře drží.
  • dřevo: je stále některými uživateli oblíbené, protože se příjemně drží a je to přírodní materiál. Ale do kuchyně se nehodí, pro profesionální využití už vůbec ne. Je porézní a saje tekutiny. V kuchyni se často setkáváte s krví a ta se z porézního materiálu nedá dostat. Takže je dřevo nehygienické. A navíc při častém kontaktu s vodou má i nižší životnost. Doporučujeme v případě kuchařských nožů určitě zvolit pro rukojeť jiný materiál.

Můžeme vám doporučit kuchařské nože podle vašich potřeb. Pokud jdete nekompromisně po funkčnosti a vzhled vás tolik neoslovuje, doporučujeme Cold Steel. Pokud si potrpíte na kvalitu a super vzhled, Boker je to pravé pro vás. Pro milovníky kvality a pěkného designu, ale i vysoké kvality jsou ideální kuchyňské nože Wüsthof. A pokud hledáte nejlepší poměr kvalita/cena, jednoznačnou volbou by pro vás měl být Victorinox.